Kazanın Doğurduğuna İnanıp Öldüğüne İnanmayanlar Soruyor: Borsa ve Çimento Hisseleri Neden Düşüyor?

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketiyle, 2023 yılı başında bu yana oynaklığın yüksek olduğu Borsa İstanbul'da bir çöküş görülmüştü. Piyasalarda işlemlere ara verilmiş yaklaşık 1 haftanın ardından yeniden başlayan işlemlerde öncesinde de olan bir gelişme dikkat çekmişti. Çimento hisseleri! Bugün de çok merak edilen çimento hisselerinde son haftalarda neler oldu? Neden oldu? Birlikte bakalım.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubatta yaşanan deprem felaketinin üzerinden 2 haftadan fazla süre geçerken, ilk günlerde Borsa İstanbul'da işlemlerin sürmesi çok tartışılmıştı.

Beklentilerin yön verdiği piyasalarda deprem felaketinin getirdiği sonuçlar, insani açıdan sorgulanmaya açık olsa da kapitalizmin gerçeklerine uyumlu bir şekilde, inşaat şirketlerinde yoğunlaşmıştı. Bu derece büyük bir yıkım travmatik de olsa hayatın sürdürülebilirliği içinde yeni bir yapılanmayı gerektiriyordu.

Felaketin 3. gününde işlemlerin durdurulmasına kadar BİST 100 endeksinde çöküş sert olurken, tavan yapan hisseler ise tepkilerin odağına yerleşmişti.

Tüm bunların sonucunda da çimento hisseleri hareketi karşımıza çıktı. Deprem felaketinin yaşandığı ilk 2,5 günde işlem gören piyasalarda çimento hisseleri tavan olmuştu.

Borsa'nın İşleme Açılması Yorumlara Neden Olurken Çimento Hisselerindeki Yükseliş İnsanlığımızı Sorgulattı

8 Şubat'ta yarım günlük işlemler iptal olsa da bu gerçek değişmedi.

Deprem Felaketinin 3. Gününde Açık Olan Borsa 2 Kez Devre Kesti: İşlemler Durduruldu

15 Şubat Çarşamba günü Borsa'nın yeniden işlemlere açılmasıyla çimento hisseleri yükselişini sürdürdü. Ancak bugün günlerdir tavan olan hisselerde tabanlar görüldü. Gelin şimdi bu harekete yakından bakalım.

Çimento hisselerinin ağırlıklı olduğu BIST Taş ve Toprak endeksinde 6 Şubat'tan itibaren durum bu şekilde görülürken,

Bu süreçte bazı hisselerin de içinde bulunduğu açığa satış ve kredili işlemlere konu edilememesine yönelik kararlar bulunurken, çimento hisselerinin de bu kararlardan nasibini aldığını söylememize gerek yok sanıyoruz.

İnşaat endeksinde ise farklı şirketlerin hisseleri olduğundan durum daha itidalli görünüyor. O halde gelin çimento hisselerine👇

Öncelikle BİST'te hangi çimento şirketleri işlem görüyor buna bakalım:

  • Afyon Çimento (AFYON)

  • Akçansa (AKCNS)

  • Batısöke (BSOKE)

  • Batı Çimento (BTCIM)

  • Bursa Çimento (BUCIM)

  • Çimsa (CIMSA)

  • Çimbeton (CMBTN)

  • Çimentaş (CMENT)

  • Göltaş (GOLTS)

  • Konya (KONYA)

  • Niğbaş Niğde Beton (NIBAS)

  • Nuh Çimento (NUHCM)

  • Oyak Çimento (OYAKC)

  • Baştaş Başkent Çimento (BASCM)

Afyon Çimento (AFYON) 6 Şubat'ta başladığı yükseliş hareketini 6 gün boyunca tavandan sürdürürken, bugün yine yükselişle yaptığı açılışını tabana taşıyarak 11,34 TL'den devam ediyor.

Akçansa (AKCNS) da benzer şekilde felaketin sabahında gap'li bir açılışla güne 56,95 seviyesinden başlarken, günler sonra dün gördüğü 87,50 zirvesinden bugün 76,50'ye geriliyor. 

Batısöke (BSOKE) bu süreçte farklı bir şekilde ilk gün yükselirken, akabinde 4 gün sert düşüş gösteriyor. Yeni haftaya yükselişle başlarken, bugün 5,52 seviyesinden işlem görüyor. 

Batı Çimento (BTCIM) da Batı Söke gibi oynaklık gösterenlerden oluyor. Ancak bugün o da tabandan işlem görüyor.

Bursa Çimento (BUCIM), tırmanış hareketi gösterenlerden oluyor. Günlerdir tavandan işlem gören hisse, bugün devre kesicilere maruz kalarak düşüyor ve 8,54 seviyesine gerilese de pazartesi işleme başladığı seviyenin de üzerinde fiyatlanıyor.

Çimsa (CIMSA) da tavangillerden olurken, bugün tabangile evriliyor. Deprem felaketinin yaşandığı gün 92,90 seviyesinden başladığı yolculuğuna 7 günlük kesintisiz yükseliş sonrası 142,70 seviyesinden sert gerilemeyle sürdürüyor. 

Çimbeton (CMBTN) da aynı tırmanışı gösterdi dememiz sürpriz olmazken, 3 Şubat kapanışı olan 418,90 TL'den bugün taban rağmen 734,30 olduğunu da belirtelim. 

Çimentaş (CMENT) düşüşe erken başlayanlardan olurken, 5 gün yükseliş 3 gündür de düşüş görülüyor. 58 TL'den 71,90'a 'gerileşmiş' oluyor.

Göltaş (GOLTS) da 111,80 TL'den aldığı deprem haberi sonrasında yükselirken, bugün 156,10 seviyesinde yaklaşık yüzde 10 düşüşle işlem görüyor.

Konya (KONYA) Çimento da 2 bin 450 TL'den kapanış yaptığı 3 Şubat Cuma günü sonrasında 7 işlem gününde 4 bin 774 TL'ye çıkarken, bugün yüzde 10 kayıpla 4 bin 296 TL 60 kuruş üzerinden işlem görüyor. 

Niğbaş Niğde Beton (NIBAS) da hızlı yükseliş göstererek bugün sert düşenlerden. 7 günde 13,01'den 25,32'ye bugün (22 Şubat) ise 22,80'e yolculuk yapıyor.

Nuh Çimento (NUHCM) 94,35 TL'den alınan deprem haberiyle 6 Şubat gününe 98,15 TL'den başlıyor. Bugün yaklaşık yüzde 10 kayıpla 165 TL'den işlem görüyor.

Oyak Çimento (OYAKC) ise 20,60 seviyesinden 43,80'e ardından 36,08'e bir yol çiziyor. 

Son olarak Baştaş Başkent Çimento (BASCM) ise önceki haftayı tamamladığı 4,05 TL'den soluksuz hareketini 7,50'ye akabinde de soluk kesen hareketini 6,25'e döndürüyor.

Peki çimento hisseleri neden düşüyor? Yabancıların hisselerde satışı düşüşte bir etken olarak görülürken, bir etken de teknik anlamda "soluksuz yükseliş" oluyor.

Bu yükselişlerin sorgulanması normal olurken, piyasa gerçeklerini yansıttığı da bir ders veriyor. Beklentilerle hayata dair bir tablo sunan bu grafikler, jeopolitik gerilimlerde altın ve petrolün ya da savunma sanayi hisselerinin etkilenmesi gibi, eğitimle ilgili gelişmelerde başka hisselerin, pandemi sürecinde de sağlık sektörü hisselerinin etkilenmesi gerçeklerini her dönem önümüze getiriyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Zararın Boyutunu Fitch Açıklarken Borsa'daki Şirketler KAP'a Bağış Bildirimi Gönderdi: Vergiler İndirildi
Merkez Bankası Deprem Bölgesinde Hayat Kurtardı
Borsa İstanbul'da İşlemler Yükselişle Başladı: Pay Geri Alım Programı Başlatan Şirketler
Merkez Bankası Depremzedelere Yardım Kampanyasına Yaptığı Rekor Bağışı Nasıl Ödeyecek?
7 Bankanın Uygulamasına 4 Ayrı Vakitte Baktık: Döviz Alış Satışında Makas Açma Talimatı Ekrana Nasıl Yansıdı?

Popüler İçerikler

Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
Erdoğan’dan Ortak Türk Alfabesi Açıklaması: “Ortak Türk Alfabesi Projesi Tarihi Adımdır, 34 Harften Oluşuyor”
Yabancılar Hayran Kaldı: Mourinho'nun Trabzonspor Maçındaki Heyecanı Dünyanın Dilinde