Kazakistan'da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatlarına gelen zamların ardından başlayan protestolar giderek şiddetlenirken Almatı kentinde belediye binasına giren göstericiler binayı ele geçirmeye çalışıyor.
Kazakistan'da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatlarına gelen zamların ardından başlayan protestolar giderek şiddetlenirken Almatı kentinde belediye binasına giren göstericiler binayı ele geçirmeye çalışıyor.
Sputnik muhabirinin olay yerinden aktardığına göre çok sayıda gösterici, Almatı belediyesi binasını ele geçirme girişiminde bulunurken güvenlik güçleri, öfkeli kalabalığa göz yaşartıcı bombalarla müdahale ediyor.
Rus basınındaki haberlere göre sayıları 1000'den fazla olduğu belirtilen göstericiler, belediye binası önündeki meydanda bulunan güvenlik kameralarını kırıyor ve parke taşlarını söküyor.
Belediye binasının içi dumanla kaplanmış durumda.
Kazakistan'ın bir diğer büyük kenti Aktobe'de de gerilim tırmanırken protestocular belediye binasını ele geçirdi.
Güvenlik güçleri, sayıları yaklaşık 1000 civarında olduğu belirtilen protestocuları durduramadı.
Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ayrıca ülkenin en büyük kenti Almatı ve petrol zengini Mangistau bölgesinde, polis ve eylemciler arasında çıkan çatışmaların ardından 2 hafta olağanüstü hal ilan etti.
Almatı ve Mangistau'da 23:00-07:00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.
BBC Türkçe'nin haberine göre Tokayev daha önce Facebook hesabından yayımladığı videoda sukûnet çağrısı yapmış ve 'İçerden ve dışarıdan provokasyonlara gelmeyin. Hükümet binalarına saldırı çağrıların uymayın. Bu ceza alacağınız bir suçtur. Hükümet devrilmeyecek ama bu çatışmaya da ihtiyacımız yok' demişti.
Polis, yakıt fiyatlarındaki artışını protesto edenlere karşı Almatı'da gece geç saatlerde göz yaşartıcı gaz kullandı. 200'den fazla kişinin de gözaltına alındığı açıklandı.
Öte yandan, Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da da 19 Ocak’a kadar olağanüstü hal ilan edildi.
Akşam 09.00 ile sabah 07.00 saatleri arasında sokağa çıkmak yasaklanırken, Olağanüstü hal döneminde silah, mühimmat ve alkol satışı da yasaklandı.
kazaklar tuttuğunuz altın olsun halk nasıl olunurmuş gösterdiniz yeriniz cennet olsun
dış güçler kazakistanada el atmış