Kazakistan'da Sular Durulmuyor: Nazarbayev'in Heykeli Yıkıldı, 8 Kişi Hayatını Kaybetti

Kazakistan'da akaryakıt zammı protestolarının çatışmalara dönüşmesi ve göstericilerin hükümet binalarını basmasının ardından ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkedeki krizin aşılması konusunda Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünden (KGAÖ) yardım talep etti. Aralıksız süren protestolarda ise 8 kişinin hayatını kaybettiği, 317 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Kazakistan, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarına zam yapılmasıyla sokaklara dökülen protestocuların hükümet binalarını basıp ateşe vermesinin ardından son yılların en büyük krizini yaşıyor. Zam protestolarının şiddet olaylarına dönüşmesiyle şu ana kadar başkent Nursultan, Mangistau ve Almatı’da geçerli olan olağanüstü hal (OHAL) uygulaması ülke geneline genişletildi.

"Kazakistan tarihindeki en kara günleri hep birlikte aşacağız"

Akorda Sarayı Basın Servisi, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in ülke geneline OHAL ilan edilmesine ilişkin kararnameyi imzaladığını duyurdu. Tüm bölgelerde 5 Ocak akşamından itibaren 19 Ocak’a kadar olağanüstü hal uygulaması başlatıldı.

Tokayev, Kazakistan Güvenlik Konseyi Başkanlığını üstelendiğini duyurduğu konuşmasında, kitlesel protestoların arkasında dikkatlice düşünülmüş bir plana sahip, “finansal olarak motive edilmiş komplocular” olduğunu belirterek, “Bu nedenle cumhurbaşkanı olarak bugünden itibaren Güvenlik Konseyi Başkanı olarak mümkün olduğunca sert davranmayı planlıyorum” ifadelerini kullandı.

“Ne olursa olsun başkentte bulunacağım” diyen Tokayev, “Kazakistan tarihindeki en kara günleri hep birlikte aşacağız” şeklinde konuştu. Tokayev, “Kazakistan’ın siyasi dönüşümü için yeni teklifler” sunacağına dair güvence verdi.

Rusya'dan yardım istendi

Tokayev'in talebiyle Rusya'nın öncülüğündeki askeri birlikler, ülkedeki hükümet karşıtı gösterilerin bastırılmasına yardım edecek.

Cumhurbaşkanı Tokayev, Rusya ve beş eski Sovyet ülkesinin üye olduğu NATO benzeri bir örgüt olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (CSTO) devlet başkanlarına, 'terör tehdidine karşı yardım etmeleri için talep gönderdiğini' duyurdu.

Nazarbayev’in heykelini yıktılar

Taldikorgan kentinde öfkeli protestocular, ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in heykelini halat bağlayarak yıktılar.

Ayrıca bakınız

Kazakistan'ın Gezisi mi Oluyor? Akaryakıt Protestoları Tüm Ülkeye Yayıldı

Popüler İçerikler

Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
YORUMLAR
06.01.2022

Vatandaşların kaçta kaçı sokağa çıktı acaba. Zira bizde zamları protesto etmeye kalkanlara karşı gelen %30 asalak toplum var. Mal herifler girerin onlara da girdiğini sokağa çıkanların onlarında hakkını savunduğunu bilseler neyse de körü körüne savunuyorlar...

06.01.2022

amk Takeyev. hem zamları millete kitle sonra millet ayaklanınca insanlara terörist komplocu de. ne güzel iş.

06.01.2022

Bu bana tanıdık bir ismi çağrıştırıyor.

06.01.2022

Bir de şu olayı bile dış güçler Kazakistan - Türkiye yakınlaşmasını kaldıramadı oraya müdahele etti diye tüm troller ortak dille yazıyor şu an. Bunların hepsi pudra kafası.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ