Kazakistan'da Dünyanın En Eski Piramidi Bulunmuş Olabilir

Mısır Piramitleri’nden bile daha eski olduğu düşünülen piramit şeklinde mezar yapısı bulundu. Piramidin Begaz-Dandibay kültürüne ait olduğu düşünülüyor.

Mısır’dan oldukça uzakta Mısır tarzı bir piramidin bulunması arkeologları oldukça heyecanlandırdı. Keşfi yaklaşık bir yıl önce yapan fakat kamuoyuna yeni açıklayan Karaganda Saryankinsky Arkeoloji Enstitüsü’nden arkeolog ekibi, yapının Basamaklı Piramit’ten yaklaşık bin yıl önce yapıldığını düşünüyor. Bu da “Begazinskaya” olarak adlandırılan piramidi dünyanın en eski piramit yapısı yapıyor. Basamaklı yapısından dolayı Mısır’daki Saqqara Nekropolisinde bulunan “Basamaklı Piramit (Pyramid of Djoser)”e benzetilen piramide ait bir örnek Kazakistan’da daha önce hiç görülmemişti.

Piramidin keşfi ile birlikte Karaganda’da uzak tarihte oldukça derin bir kültürün yaşadığı ispatlanmış oldu

Basamaklı piramit şeklindeki mezarın, yerel bir “firavun”a yani Saryarke’de yaşamış büyük bir kabilenin reisinin yaptırdığı düşünülüyor. Önümüzdeki günlerde gömü odası ile ilgili çalışmalara başlayarak olan arkeologlar, yapıyı kimin yaptırdığı ile ilgili kesin bilgilere ulaşmayı umuyor.

Sovyet döneminde “kuş uçmaz kervan geçmez” bir yer olarak bilinen Karaganda, siyasi suçluların sürgüne gönderildiği yerdi. Piramidin keşfi ile birlikte Karaganda’da uzak tarihte oldukça derin bir kültürün yaşadığı ispatlanmış oldu.

Arkeolog Viktor Varfolomeev bütün alanın farklı zamanlara tarihlendirilen 27 ayrı yapıdan oluştuğunu açıkladı

Arkeolog Viktor Varfolomeev bütün alanın farklı zamanlara tarihlendirilen 27 ayrı yapıdan oluştuğunu açıkladı. Bu yapılardan en büyüğü taş basamaklara sahip beş kattan oluşuyor. Kazı alanında bulunan her şey Karaganda Üniversitesi Arkeoloji Müzesi’ne gönderilecek.

Aktüel Arkeoloji

Popüler İçerikler

Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
21.08.2016

orta asyanın,karanlık tarihin medeniyet beşiği olduğu bu ve bunun gibi kazılarla beraber gün yüzüne çıkacaktır.şu an ki medeniyetimizin temellerini atan sümerlerin orta asyadan çıkmış olması tesadüfi olamaz.

21.08.2016

Orta Asya coğrafyasında bilmediğimiz ya da bulamadığımız çok ama çok fazla şey olduğunu düşünüyorum. Teker teker hepsi gün yüzüne çıkarılır umarım.

21.08.2016

bu piramitler aklimi kurcalayan meselelerden biri. dunyanin alakasiz farkli koselerinde antik medeniyetlerin piramitleri var. orta-guney amerikada kizilderililer, uzakdoguda kimerler, dogu akdenizde misirlilarin, simdide bu. eski arkeologlar bunu tum medeniyetlerin kokeni olan tek bir kadim medeniyete baglamislar, mu kitasi soylemleride burdan geliyor ama bu medeniyetlerin aralarinda ne kulturel nede genetik olarak hic bir iliskileri yok. tarih olarak bile cok farkli devirlerdeler. ya uzaylilar isleri gucleri yok ayri zamanlarda ayri medeniyetlere piramit yaptirmislar yada medeniyetlerin evrimlerinde iraksiyan durumlar var: bir yerde buyuk ve yuksek yapi arayisina giriyorlar, bununda en kolay en basit formu piramit oluyor.

21.08.2016

Bence de gösterişli mabed için yapılmış yapılar lakin Mısırdaki piramitleri örnek gösterecek olursak o zamanın bilimi ile ortaya çıkanlar olağanüstü. http://www.bilgiustam.com/misir-piramitlerinin-sirri-nedir/ Birkaç örnek verecek olursak; – Piramitlerin üzerinden geçen meridyen, karaları ve denizleri iki eşit parçaya bölmektedir. – Piramit hangi firavunun adına yapıldıysa, kralın odasına yılda sadece iki kez güneş girmektedir. Bunlar kralın doğduğu ve öldüğü günlerdir. – Piramitlerin içerisinde radar gibi aletler çalışmamaktadır. – Piramit içerisinde bırakılmış kirli bir su, birkaç gün içerisinde arıtılmış hale gelmektedir. – Piramitin içerisine bırakılan süt birkaç gün bozulmadan kalabilirken, beklenmeye devam edilmesi durumunda yoğurt haline gelmektedir.

TÜM YORUMLARI OKU (6)