Dünya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Kayseri aynı zamanda Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan şehirlerden biri. Mimar Sinan ve Aşık Seyrani’nin şehri, Türkiye’nin en önemli volkanik dağı ve kayak merkezi olan Erciyes Dağı’na ev sahipliği yapıyor. Mantısı, sucuğu ve pastırmasıyla ünlü olan Kayseri, Türkiye’de dağcılık ve kış sporları merkezleri arasında yer alıyor.
İç Anadolu bölgesi’nin tipik iklim ve bitki örtüsü özelliklerine sahip şehirde kış ayları soğuk ve kar yağışlı geçiyor; yaz aylarında ise sıcak ve kurak. Şehre yeni gelen öğrenciler kışın kendilerini koruyacak ve sıcak tutacak kıyafet ve aksesuarlara ihtiyaç duyarken; yazın yüksek sıcaklıklarına hazırlıklı olmalılar.
Yollarının genişliği ile dikkat çeken Kayseri’de Kayseri Kalesi, Ağırnas yeraltı şehri, Gümüşören ve Talas gibi tarihi alanlar ve Derebağ ve Yeşilköy gibi çeşitli yerlerde şelaleler bulunuyor. Ayrıca Erciyes Dağı’ndan şelalelere kadar pek çok doğal güzelliğe sahip olan şehir, düzenli ve modern görünümü ile dikkat çekiyor.
Büyük şehirlere göre sakin bir yapıya sahip olan şehir, günden güne bir üniversite şehri olmaya başlıyor. Kayseri son yıllarda açılan üniversitelerle, Türkiye’de en fazla üniversitenin olduğu şehirler arasında yer alıyor. Bugün 40.000’den fazla öğrencinin okuduğu Kayseri’ye her yıl 10.000’i aşkın öğrenci yerleşiyor. Çok sayıda devlet yurdunun ve özel yurtların bulunduğu şehirde öğrenciler, diğer şehirlerle kıyaslandığında, uygun fiyatlara kalabilecekleri evler kiralayabiliyorlar.
Öğrenciler şehirde yer alan tarihi eserleri ve yapıları ziyaret edebilecekleri gibi, havanın sıcak olduğu günlerde şehrin pek çok semtinde yer alan parklara ve bahçelere gidebilirler. Ayrıca gün içinde ve akşamları öğrencilerin yoğunlukta olduğu Talas İlçesine, Sivas Caddesi’nde yer alan cafelere ve alışveriş merkezlerine giderek sosyal hayata katılabilirler.
Şehirdeki üniversiteler:
Abdullah Gül Üniversitesi: 2010 yılında kurulan üniversite, 2012- 2013 öğretim yılında lisans öğrencisi almadı. Üniversite 5 fakülte ve 3 enstitüde eğitim- öğretim faaliyetine başlayacak.
Erciyes Üniversitesi: Temelleri 1969 yılında dayanan ve 1977 yılında kurulan Erciyes Üniversitesi, 16 fakülte, 4 yüksekokul ve 9 meslek yüksekokulunda eğitim- öğretim faaliyetini sürdürüyor. Üniversite Türkiye’nin önemli bilim ve araştırma merkezleri arasında yer alıyor.
Melikşah Üniversitesi: 2008 yılında, Kayseri’nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulan Melikşah Üniversitesi, şehrin Talas İlçesi’nde bulunan kampüsünde eğitim- öğretim faaliyetini sürdürüyor.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi: 2009 yılında kurulan üniversite, ilk öğrencilerini 2011- 2012 öğretim yılında kabul etti. Üniversite bugün 4 fakülte ve 1 meslek yüksekokulunda eğitim- öğretim faaliyetini sürdürüyor.