Kayropraktik Tedavi Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şeyi Kayropraktik Uzmanı Hilmi Erenler’e Sorduk

Kayropraktik tedavi son dönemlerde özellikle omurga rahatsızlıklarının tedavilerinde popüler bir tedavi yöntemi olarak sıkça duyulmaktadır. Daha önce hiç kayropraktik uzmanına gitmemiş biri için kayropraktik tedavinin nasıl yapıldığı, hangi hastalıkların tedavisinde uygulandığı gibi pek çok soru sorması normaldir. Kayropraktik tedavi hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu içerikte Kayropraktik Uzmanı Hilmi Erenler ile anlatıyoruz.

Kayropraktik tedavi nedir?

Dünya kayropraktik federasyonu kayropraktik tanımını şu şekilde yapmıştır: kas ve iskelet sistemindeki mekanik disfonksiyonların teşhisi ,tedavisi ve önlenmesi ile bu disfonksiyonların sinir sistemi ve genel sağlık üzerindeki etkileri ile ilgilenen bir sağlık mesleğidir. Özellikle omurganın spinal manipülasyonu ile diğer eklem ve yumuşak dokularda dahil olmak üzere manuel tedavilere odaklanmaktadır.

Basitçe anlatmak istersek, kayropraktik uzmanları, kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının altta yatan nedenini teşhis ederek, ağrıyı azaltmak, kısıtlanmış hareketi yeniden kazandırmak için ilaç veya enjeksiyon gibi yöntemleri kullanmadan vücudun doğuştan gelen doğal iyileştirme gücünü uyararak tedavi eden, omurga ve sinir sistemi üzerine özel eğitim almış uzmanlardır.

Kayropraktik tedavi nasıl uygulanır?

Kayropraktik kelimesi eski yunancadan gelen bir kelime, kayro el, praktik ise uygulama yani el ile yapılan uygulama anlamına gelmektedir. Kayropraktik uzmanları omurga sağlığını korumak ve geliştirmek için eğitim almış birinci basamak sağlık uzmanlarıdır.

Kayropraktik tedavide vücudun kendi kendine iyileştirme yeteneğine odaklanılır. Amaç omurganın biyomekanik yapısında ağrıya neden olan durumları ortadan kaldırmaktır. Merkezi sinir sistem beyin ile beden arasında köprü görevi gören omurganın fonksiyonel dizilim bozukluklarını analiz ederek el ile yapılan özel teknikler sayesinde bu dizilim bozukluklarına müdahale eder. Kayropraktik uzmanları omurganın hareketliliğini etkileyen rahatsızlıkları teşhis etmek için mevcut olan en güncel bilimsel kanıtları ve klinik uzmanlığı kullanırlar.

Kayropraktikte uygulanan özel teknikler nelerdir?

Kayropraktik, eklem manipülasyonu, mobilizasyonu ile yumuşak doku tedavilerinden oluşur. Kayropraktik manipülasyon yaygın olarak adjustment olarak da bilinen yöntemde omurgaya ve vücudun diğer eklemlerine yönelik yüksek hızlı ve düşük genlikte uygulanan, disfonksiyona uğramış omurga segmentine yapılan spesifik bir tedavidir. Kayropraktik manipülasyonları yapılan farklı manipülasyon yöntemlerine kıyasla daha spesifik olması sayesinde hastalar uygulama sonrası çektiği ağrıda anında bir azalma hisseder.

Kayropraktik tedavi içinde uygulanan eklem mobilizasyonları ise genellikle spinal manipülasyon sonrası hareketliliği kazandırılmış eklemin fonksiyonunu çalıştırmak için uygulanan pasif yöntemlerdir. Hareketi etkileyen gergin kasların gevşetilmesi zayıf kasların kuvvetlendirilmesi için de pek çok yumuşak doku teknikleri hastanın ihtiyacına yönelik olarak uygulanır.

Kayropraktik uzmanları manuel tedavilere ek olarak hasta eğitimi, ağrı yönetimi, rehabilitasyon, spora dönüş ve sakatlık önleyici stratejileri de içeren yaklaşımlar hakkında eğitim almış kişilerdir.

Kayropraktik tedavi hangi hastalıklarda uygulanır?

Etkinliği bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış olan kayropraktik, başta Amerika, Kanada ve Avustralya gibi gelişmiş ülkelerde olmak üzere dünyanın her bölgesinde özellikle omurga rahatsızlıklarının tedavisinde ameliyatsız, ilaçsız bir tedavi yöntemi olduğu için birinci sırada tercih edilmektedir. Kayropraktik günlük hayatı olumsuz etkileyen ağrı, hareket kısıtlılığı başta olmak üzere pek çok omurga rahatsızlığında güvenle uygulanabilecek tedavilerin başında gelmektedir.

- Bel, Boyun, Sırt Ağrısı

- Bel Fıtığı, Boyun Fıtığı

- Dejeneratif Disk Hastalığı

- Boyun Kökenli Baş Ağrısı

- Bel Kayması

- Sinir Sıkışması

- Sakroiliak Eklem Disfonksiyonu

- Kanal Daralması

- Spor Sakatlıkları

- Postür Bozukluğu

Bel fıtığı veya boyun fıtığı gibi hastalıklarda kayropraktik tedavi nasıl etki gösteriyor?

Bel ve boyun fıtıklarının %98’inin ameliyatsız tedavi yöntemleri ile iyileştiği bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları, optimal şartlar sağlandığında dışardan herhangi bir kimyasal müdahaleye gerek kalmadan el ile yapılan tedavi yöntemleri sayesinde iyileşebiliyor. Kayropraktik, omurga rahatsızlıklarının başında gelen bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi hastalıklarda iyileşmenin gerçekleşebilmesi için fıtıklaşmış diskin üzerinde olan fazla yükün azaltılmasını sağlayarak iyileşme için uygun şartları oluşturuyor. Nasıl ki parmağımız kesildiğinde bir süre sonra kendi kendine iyileşebiliyorsa veya bir ayak bileği burkulması sonrası görülen şişlik, kızarıklık, ağrı gibi rahatsızlıklar iyileşme için uygun şartlar sağlandığında zaman içinde iyileşerek ayak bileğimiz eski fonksiyonunu kazanabiliyorsa benzer bir iyileşme süreci bel ve boyun fıtığında da görülüyor. Fıtıklaşmış disk seviyesine yapılan spesifik kayropraktik manipülasyon tedavisi sayesinde kilitlenmiş eklemler serbestleşiyor, kısıtlanmış hareket rahatlıyor, kan dolaşımı artıyor, ağrı azalıyor ve iyileşme için uygun ortam sağlanmış oluyor. Çevre kasların kuvvetlendirilmesi ile omurga destekleniyor, fıtıklaşmış disk üzerine binen fazla yükler azaltılıyor.

Boyun kökenli baş ağrısında kayropraktik tedavinin yaklaşımı nasıldır ?

Kayropraktik tedavi herkese uygulanabiliyor mu?

Kayropraktik tedavi için gelen hastalar detaylı bir muayeneden geçiyor. Öncelikle hasta kayropraktik tedaviye uygun olup olmadığını belirlemek için biyopsikososyal açıdan değerlendiriliyor. Ayrıntılı olarak hasta hikayesi alınıyor, medikal hastalıkları, düzenli kullandığı ilaçlar, ameliyat geçmişi, fiziksel bir travma geçirip geçirmemesi gibi birçok faktör sorgulanıyor. Hastanın vücut sıcaklığı, nabız, tansiyon gibi vital bulguları ölçülüyor. Bu değerlendirmeler sonucunda hasta kayropraktik tedavi için uygun görülürse rahatsızlığı hakkında kayropraktik değerlendirme sürecine başlanıyor.Tedavi için uygun bulunmayan hastalar gerekli medikal tedavileri alması için alanında uzman hekimlere refere ediliyor.

Peki bir kayropraktik tedavi seansı nasıl gerçekleşiyor?

Kayropraktik tedavi için uygun görülen hastalar rahatsızlığına özel olarak değerlendirilmeye alınıyor.Kayropraktik değerlendirmeye hastayı etkileyen ağrı veya hareket kısıtlılıklarının altında yatan faktörleri belirlemek için çeşitli sorular sorarak başlanıyor. Hastanın postürü, yürüyüşü, omurganın duruşu gözlemleniyor ardından kas testi ve nörolojik değerlendirme yöntemleri uygulanıyor. Spesifik ortopedik testler ile ağrıya sebep olan etkilenmiş bölgeler tespit ediliyor. Mr, Xray gibi görüntüleme yöntemler ile de radyolojik değerlendirme yapılıyor. Tüm bu değerlendirme yöntemleri sonucunda hastaya durumu açıklanıyor ve iyileşme süreci hakkında bilgi veriliyor. Uygun tedavi planı oluşturuluyor. Değerlendirme sürecinde belirlenen disfonksiyona uğramış segmentlere spesifik kayropraktik manipülasyonlar uygulanıyor. İhtiyacı olan ev egzersiz programı oluşturuluyor. Ağrıya ve kısıtlılığa sebep olacak günlük yaşam aktivitelerinde düzenlemeler yapılarak hastanın kalıcı olarak iyileşmesi hedefleniyor.

Kayropraktik tedavi kaç seans sürer?

Yapılan detaylı değerlendirmelerden sonra tedaviye uygun görülen hastanın tedavisi planlanır. Kayropraktik spesifik uygulamalardan oluşan bir tedavi olduğu için hasta ilk seans sonrasında dahi iyilik halini hissetmeye başlar.Kayropraktik tedavinin başarı oranının yüksek olmasının sebeplerinden biri de tedavinin kişiye özel olarak planlanmasıdır. Tedavinin temelinde hastalığı değil hastayı iyileştirmek vardır. Tedavi süreci hastadan hastaya göre ve ihtiyaca göre değişirken ortalama 6-8 seans sürmektedir.

Kayropraktik tedavi kimler için uygundur?

Kayropraktik tedavi yenidoğan bebekten yaşlılığa kadar hayatın her evresinde, yaşam kalitesi arttırmak, sağlığını korumak isteyen herkese uygulanabilir. Omurgaya el ile yapılan müdahaleler sayesinde yapısal olmayan dizilim bozuklukları düzeltilir, beyin ile vücut arasındaki iletişimin devamlılığı sağlanır.

Kayropraktik, kırık,çıkık, tümör, enfeksiyonlar, spinal kord yaralanmaları ile doğuştan gelen hipermobilite durumlarında uygulanmaz.

Herhangi bir şikayeti olmayan kişilere de kayropraktik uygulanabilir mi?

Kayropraktik omurga rahatsızlıklarının varlığında uygulandığı gibi kas iskelet sistemi hastalıklarının önlenmesi amacıyla da uygulanmaktadır. Omurgada var olan ancak henüz bir semptom oluşturmayan disfonksiyonları kayropraktik ile düzeltmek ilerde oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçmesini sağlayacaktır. 6 ayda bir yapılan düzenli kayropraktik bakımlar sayesinde omurgamızın kısıtlılıkarı giderilir günlük hayatta stres ve gerilimlere maruz kalan eklemlerimizin fonksiyonlarının düzeltilmesi sağlanır.

Kayropraktik tedavi zararlı mıdır?

Sağlıkta her tedavi yönteminde olduğu gibi kayropraktik tedavinin de yan etkileri bulunmaktadır. Kayropraktik uygun hastaya, eğitim

almış lisanslı bir uzman tarafından uygulandığında zararlı bir tedavi yöntemi değildir.

Omurga kaynaklı ağrıların tedavisinde kullanılan yöntemlerin yan etki olasılıkları aşağıdaki gibidir:

• Omurga Ameliyatları: 1 milyonda 1800

• Boyun Ameliyatları: 1 milyonda 500

• Basit Ağrı Kesici ve Aspirin Kullanımı: 1 milyonda 153

• Reçeteli Ağrı Kesici İlaçları: 1 milyonda 53,6

• Kayropraktik Tedavi: 1 milyonda 1'den küçüktür (%0.000017)

Kayropraktik uzmanları kanıta dayalı bilimin ışığında, hasta odaklı yaklaşımları sayesinde ilaçsız, ameliyatsız bir tedavi metodu olarak, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de omurga rahatsızlıkların tedavisinde birinci sırada tercih edilmektedir.

Kayropraktik Uzmanı Hilmi Erenler’in instagram hesabını ve internet sitesini ziyaret etmek için linkler:

Web sitesi: https://www.hilmierenler.com

Instagram: https://www.instagram.com/hilmierenler/

Popüler İçerikler

Galatasaray'da Mauro Icardi Oynamadığı Derbiye Damga Vurmayı Başardı
Resmen Dalga Geçti: MasterChef Deniz, Başını Örtüp Ayşe'yi Taklit Etti!
Fatih Altaylı Kendisini Eleştiren Bir Sosyal Medya Kullancısına Verdiği "Şaft" Cevabı ile Gündem Oldu
YORUMLAR
21.04.2022

🙏🙏🙏🧿🧿🧿👏👏👏👏💖💖💖

haberi okumadım baştan sona kadar ama bilen bilir zaten Two and half Man dizisinde Alan var kayropraktik uzmanı. o nedenle baya hakimim kayropraktik alanına 😂🙈

26.04.2022

👏👏👏👏👏🧿🧿

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ