Kaynamayan Kırık Belirtileri Nelerdir?

Trafik kazası, iş kazası, deprem ve patlama gibi çeşitli yaralanmalar sonucu meydana gelebilen kırıklar kemik bütünlüğünün bozulmasına yol açmaktadır. Kırılan kemik 6-9 ay arasında kaynamadığında bu durum kaynamayan kırık olarak tanımlanabilir. Bazı nedenler kırıkların kaynamamasına ya da geç kaynamasına sebebiyet vermektedir. Bunlardan en önemlileri zayıf kemik yapısına sahip olmak, implanta ya da cerrahiye bağlı nedenlerdir. Kırıkların kaynamaması özellikle gün içinde hareket kaybına neden olduğundan kişilerin yaşam kalitesini düşürmektedir. Peki, kaynamayan kırık belirtileri nelerdir? İşte kırık belirtilerine dair tüm detaylar…

Kemik dokusu kendini yenilediğinden dolayı kırık tedavisindeki temel amaç kırılan kemiğin kaynamasını sağlamaktır. Çocuklarda ve genç erişkinlerde kırık kemikler çabuk kaynar. Ancak kırığın şiddeti, yeri ya da kişideki sistemik hastalıklar kemiklerin kaynama süresini uzatabilir. Kişinin kemik yapısı ve tedavi sürecinin önemli olduğu kırıklarda beklenen süre içerisinde kemiğin kaynamaması yeni bir tedaviye ihtiyacı arttırır. Peki, kaynamayan kırık belirtileri nelerdir? İşte yanıtı…

KAYNAMAYAN KIRIK NEDENLERİ

Kemiklerde kaynanama genellikle; kemik yapısının zayıf olması, implantın yerleştirilememesi ya da uygun olmayan implantın kullanılmasına bağlı olarak gelişir. Bunların yanı sıra tedavi ile çoğu zaman 6 ayda iyileşmesi beklenen kırık kemiklerin kaynamamasına yol açan diğer faktörler şöyle sıralanabilir;

- Kan dolaşımının yetersiz kalması, 

- Kırık bölgede enfeksiyon oluşması,

- Steroid kullanımı

- Sigara kullanımı,

-  Kemik erimesi ve şeker hastalığı gibi çeşitli nedenler kaynama süresini uzatabilmektedir.

KAYNAMAYAN KIRIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kaynamayan kırıklar; aşırı şişme (ödem), hafif ağırlık vermede ağrı ve kızarıklık gibi belirtilere neden olmaktadır. Tam anlamıyla ya da doğru bir şekilde kaynamayan kırıklar hastaların yaşamını olumsuz etkiler. Uzun soluklu bir tedavinin sonucunda kırık kemiklerde kaynamama durumu ise hastaları hayal kırıklığına uğratabiliyor. Bu zaman zarfında iş ve sosyal yaşamından geri kalınması çoğu zaman hastalarda ruhsal çöküntü ve depresyona yol açmaktadır.

KIRIĞIN KAYNAMASI İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Kırıkların kaynamasında kişinin kemik yapısı önemli bir unsurdur. Aynı zamanda tedavinin yanı sıra kişi bakımına özen göstermelidir. Hasta mutlaka sigarayı bırakmalı ve beslenmesine dikkat etmelidir. Kemik dokusunun yapı taşı olan kollajen, kelle paça çorbasında bol miktarda bulunmaktadır. Hastalar düzenli olarak tüketebilirler.

Yine kalsiyum oranı yüksek olan süt, yoğurt ve peynir gibi gıdaları tüketmek kırıkların iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalar; maydanoz, yaban mersini, kakao, siyah çay ve yer fıstığı içinde yer alan flavonoidler sayesinde kırıkların iyileşmesine önemli katkılarının olduğunu göstermektedir.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Egzama Nedir, Belirtileri Nelerdir? Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Apandisit Nasıl Anlaşılır?

Popüler İçerikler

Antalya'da Tedavi Gören Ferdi Tayfur'dan Acı Haber: Hayatını Kaybetti!
Acun Ilıcalı, Hull City'nin "Türk Bayrağıyla Gelmeyin" Duyurusuna Açıklık Getirdi
Aydilge'den ''Hayalim Cinsellik Yaşarken Ölmek'' Diyen Bennu Gerede'ye Tepki Dolu Yanıt!