Kayıp Şahıs Aramalarına Sosyal Medya Desteği: Kayıp Alarmı Projesi

Kayıp şahısların bulunmasında önemli katkı sağlayan 'Kayıp Alarmı Projesi' sosyal medyada da Facebook ve Twitter üzerinden uygulamaya sokuldu.

İçişleri Bakanlığı, 7 Kasım 2014'te, paydaş kurumlarla imzalanan protokolle 'Kayıp Alarmı Projesi' başlattı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, özellikle 0-6 yaş grubu çocuklar, yaşlılar ve engellilerden kaybolan kişilerin bulunması için büyük bir gayretle çalışıyor. Emniyet, bütün kayıp şahısların bulunmasında yüzde 90'ın üzerinde başarılı oldu.

Bu kapsamda, 'Kayıp Alarmı Projesi' sosyal medyadan da Facebook ve Twitter üzerinden uygulamaya sokuldu. 'Kayıp Alarmı' adıyla sosyal medyada hesapları açılan projenin, Twitter'da bin 500 kişi tarafından takip edildiği, Facebook'ta ise beğeni sayısının 8 bin 365'e ulaştığı görüldü.

Emniyet güçleri, projenin hayata geçtiği tarihten itibaren 7 aylık sürede 73'ü yetişkin, 103'ü çocuk olmak üzere 176 kayıp şahsı aramaya başladı. Aramalar sonucu, kayıplardan 86'sı çocuk toplam 137 kişi bulundu.

Sistem nasıl işliyor?

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, kaybolan kişinin yakınları 24 saate gereksinim duymadan, hiç beklemeden, kaybolduğunu iddia ettikleri yakınlarının bilgilerini, güncel fotoğrafı, eşkali, adresi, kaybolduğu noktayı en yakın karakola bildiriyor. 

Bu bilgiler polis tarafından 'Kayıp Alarmı Projesi'ne giriliyor. Kayıp Alarmı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı bilgileri görerek, kaybolan vatandaşın durumuna göre risk değerlendirmesi yaparak, kaybolduğu alandan ne kadar uzaklaştığını belirliyor. Ardından emniyet kayıp şahıs bilgilerini, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) aracılığıyla, belirlenen bölgedeki tüm vatandaşların akıllı telefonlarına kısa mesaj ve fotoğrafıyla bildiriyor.

Gelen mesajları inceleyenler, kayıp ilanına ilişkin bilgisini 155 Polis İmdat hattını arayıp paylaşarak, kayıpkişinin bulunmasına yardım ediyor.

Dolmuşta bulunan kayıp

'Kayıp Alarmı Projesi' ile Ordu'da barındığı rehabilitasyon merkezinden kaçarak kaybolan 16 yaşındaki F.Ö, SMS mesajının ulaştığı dolmuşun şoförü tarafından fark edildi. 

Mesajdaki eşkal bilgilerinden kayıp kız çocuğu F.Ö'yü tanıyan dolmuş şoförü, aracını İl Emniyet Müdürlüğü binası önüne kadar getirerek, kayıp kız çocuğunu emniyete teslim etti.

Kayıp Alarmı Twitter hesabı için buraya, Facebook sayfası için buraya tıklayınız.

AA

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!