Kayıp Parçalar Eve Dönüyor! Tesadüfen Bulunan 'Çingene Kızı'nın Hikâyesini Biliyor musunuz?

Çingene Kızı mozaiği kayıp parçaların Türkiye'ye iade edileceği haberleriyle uzun süredir gündemde. Peki 1998 yılında Zeugma Antik Kenti'nde, devrilen bir sütunun kaldırılmasıyla tesadüfen bulunan ve Gaziantep'in simgesi haline gelen mozaik hakkında neler biliyoruz?

Eser Nizip'e 10 kilometre mesafedeki Fırat Nehri kıyısındaki Zeugma Antik Kenti'nden çıkarıldı.

Kentten çıkarılan tüm mozaikler ikinci ve üçüncü yüzyıla tarihli ve Roma dönemine ait.

Çingene Kızı'nın bulunuşu ise tesadüf eseri oldu.

AA'nın aktardığı bilgiye göre, Çingene Kızı mozaiği, Zeugma Antik Kenti kazılarına o dönem başkanlık eden emekli öğretim üyesi Rifat Ergeç ve ekibi tarafından, 1998 yılındaki kurtarma kazıları sırasında, bir vatandaşın gösterdiği Kelekağzı bölgesinde açılan yaklaşık 15 metrekarelik tahrip edilmiş mozaiğin üzerindeki kırık bir sütunun kaldırılmasıyla tesadüfen bulundu.

Bir villanın yemek odasının zeminindeki birçok bölümü tahrip edilmiş mozaiği, kaçakçıların, üzerindeki sütun nedeniyle fark etmediği belirlenmişti.

Kayıp parçaların dekorasyon olarak kullanıldığı tespit edildi.

1960'lı yıllarda kaçak kazılar sırasında parçalanan ve yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan Çingene Kızı mozaiğinin 12 kayıp parçasının ise yıllar sonra ABD'nin Bowling Green State Üniversitesinde dekorasyon amaçlı sergilendiği tespit edildi.

Dr. Stephanie Hooper tarafından 2012 yılında yapılan araştırmada, Bowling Green State Üniversitesince 35 bin dolar karşılığında satın alınan mozaiklerin, Zeugma Antik Kenti kökenli olduğu belirlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının bundan haberdar olması üzerine, antik kentin kazı başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay'dan konuyu incelemesi ve bir rapor hazırlaması istendi.

Görkay'ın hazırladığı raporda, üniversitede sergilenen eserlerin, Çingene Kızı mozaiğinin bordüründen çalınan parçalar olduğunu ortaya koyması üzerine Bakanlık, 2012 yılında resmi olarak mozaiklerin Türkiye'ye iadesini istedi.

Yaklaşık 5,5 yıl süren görüşmeler sonucu bakanlık ve üniversite arasında Zeugma mozaiklerine ait 12 parçanın Türkiye’ye getirilmesine ilişkin protokol imzalandı.

Yaklaşık 5,5 yıl süren görüşmeler sonucu bakanlık ve üniversite arasında Zeugma mozaiklerine ait 12 parçanın Türkiye’ye getirilmesine ilişkin protokol imzalandı.

Eserler 26 Kasım'da Türkiye'ye getirilmek üzere Türk yetkililer tarafından törenle teslim alındı.

Gaziantep'te büyük heyecana sebep olan bu haber üzerine, Çingene Kızı mozaiğinin sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi'nde geçici sergileme alanı oluşturulması için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Bir süre müzedeki geçici platformda sergilenecek parçalar, daha sonra restore edilerek orijinal yerlerine yerleştirilerek ziyarete açılacak.

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
YORUMLAR
21.11.2018

umarım bu eseri de diğerleri gibi harika restore etmezler :D:D

21.11.2018

restorasyon kaçınılmazsa ... tarihi ülkeye kazandırıcaz diye çingene kızı hakiki çingenelere benzetirler şimdi.

22.11.2018

Sayın editöre bir sorum olacak: "Çingene Kızın Hikayesi" desem buradan siz bu eserin parcalarinin bulunmasini okuyacaginizi mi düşünürsunuz? Yoksa bu esere konu olan kızın sahsına ait bir yazıyı mı okuyacagınızı düşünürsunuz? Ben ikinciyi okucagimi sandım içerikte.

21.11.2018

"Restore edilerek" kelimelerini okuyunca bi içim cız etti

TÜM YORUMLARI OKU (11)