Kayıp Olan Mucizevi Bir Bitki Hasan Dağı'nda Bulunmuş Olabilir, Ekim Ayının En Önemli Arkeoloji Keşifleri

Tarihi daha doğru öğrenip anlamak o kadar önemli ki! Ye yeni yöntemlerle daha çok aydınlandığımız kesin. Bir diş ya da ufacık bir kalıntı o günlere dair çok önemli bilgiler verebiliyor bize. Ve yeni çalışmalar sayesinde aslında çok uzak geçmiş sandığımız tarihlerle aramızdaki görece mesafe git gide kapanıyor. İşte bu mesafeyi biraz daha kapatan Ekim 2022''nin en önemli 10 arkeoloji haberi!

Kaynak: Arkeofili

1. Bir milyon yaşında Homo Erectus mu?

Çinli arkeologlar, Hubei eyaletinde 1 milyon yıllık neredeyse eksiksiz bir Homo erectus kafatası keşfetti. Arkaik insanların evrim modelini ve Doğu Asya’daki Homo erectus’un kökenini keşfetmek için önemli bir temel sağlayan ve 'Yunxian Adamı' olarak adlandırılan bu kafatasının, şimdiye kadar iç Avrasya’da bulunan o yaştaki Homo erectus’un en sağlam örneği olduğu düşünülüyor.

2. Troya Savaşı'nı Betimleyen ve Nadir Bulunan Bir Mozaik Suriye'de Ortaya Çıkartıldı.

Roma dönemine ait 120 metrekarelik oldukça büyük mozaik, Suriye Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün kazı yaptığı eski bir yapıda bulunur. Araştırmacılar, mozaik tabanın gösterdiği sahneler arasında, Roma mitolojisindeki Antik Amazon savaşçılarının ender bir tasviri olduğunu söylüyor.

3. Kıbrıs’taki devasa tümülüs altında bir kale varmış.

Araştırmacılar son 10 yıldır MÖ 3. yüzyıla tarihlendirilen Laona Tümülüsü adıyla bilinen 100x60 metre büyüklüğündeki tümülüsü kazmakta ve belgelemekte. Fakat yeni bir keşifte arkeologlar, tümülüsün aslında kendisinden daha da eskiye -MÖ 5. yüzyıla- tarihlenen çökmüş bir sur üzerinde yükseltildiğini fark ettiler.

4. Antik Yunanlar, savaşmak için paralı asker tutmak zorunda kalmış.

Yaklaşık 2.500 yıl önce, Sicilya’nın kuzey kıyısındaki bir Yunan kolonisi olan Himera’nın surlarının dışında iki ordu çatışır ve çatışma sonu burada toplu bir mezar meydana gelir.1990’ların başından bu yana Himera nekropollerindeki toplu mezarlardan çıkarılan 30 iskeletin DNA’sının kimyasal ve arkeolojik analizleri, antik Yunanların dışarıdan paralı askerlerden yardım aldığını gösteriyor.

5. Neandertaller ile yaklaşık 2900 yıl beraber yaşamışız.

Yapılan çalışmalar, Fransa ve kuzey İspanya’da Neandertallerin 40.870 ila 40.457 yıl önce neslinin tükendiğini, modern insanların ise yaklaşık 42.500 yıl önce ortaya çıktığını buldu. Bu durum, iki türün bölgede 1.400 ile 2.900 yıl boyunca yan yana yaşadığı anlamına geliyor.

6. Irak’taki dünyanın en eski şehirlerinden biri mevcut paradigmaya meydan okuyor ve bataklık adalarından oluşuyor.

7. Tayvan’daki 6 bin yıllık kafatası, bölgedeki kısa boylu koyu tenli bir kabile efsanelerini doğruluyor!

Araştırmacılar, Tayvan’ın dağlık bölgesindeki bir mağarada, eski bir yerli kabilenin varlığını kanıtlayabilecek 6.000 yıllık bir kafatası buldu. Kafatasının ve yanında bulunan kemiklerin 1,3 metre boyunda bir kadına ait olduğunu saptayan bilim insanlarının bu keşfi, Quin Hanedanlığı'nın da belgelerinde bulunan ve bölgede yaşadığına inanılan küçük boylu koyu tenli insanların varlığını doğruluyor.

8. Belize'deki "Gece Yarısı Terör Mağarası"nda bulunan Maya kurbanlarının dişlerinde mavi renkte ip bulundu.

Araştırmacılarda bulunan ve en az 118 kişiyi temsil ettiği düşünülen kemikler üzerinde yapılan çalışmalar kurbanlardan en az ikisinin dişlerine yapışan gizemli mavi lifler olduğunu gösterir. Bu lifler belki de kurbanları susturmak için ağızlarına tıkılan pamuklu bezlerden kalma.

9. Silphion adlı mucizevi antik bitki 2 bin yıl sonra Hasan Dağı'nda bulundu.

Nesli tükendiği ve hatta sonuncusunun İmparator Nero tarafından yenildiği düşünülen bitki Profesör Miski tarafından bulunmuş olabilir. Antik Yunan doktorlarının ilaç yapımında, Romalıların ise mutfakta kullandıkları bitki, Julius Caesar döneminde gümüşle eş değer görülür.

10. On bir bin yıl önce oyun oynayan çocukların izleri bulundu!

Bulunan izlere göre 11 bin  yıldan daha uzun bir süre önce, günümüzde New Mexico’daki White Sands Ulusal Parkı olan alanda aileleriyle birlikte yürüyüş yapan muhtemelen 4 çocuk, dev tembel hayvanın ayak izlerinden oluşan çamurlu su birikintilerinden geçer ve doğa bu macerayı binlerce yıl korur.

Biz de ise...

Van Gölü’nde su seviyesinin düşmesi ile birlikte ilk kez ortaya çıkan Urartu limanı, defineciler tarafından delik deşik edildi. Ayrıntılar için tıklayınız.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bulunan İki Cesetten Biri Vampir Diğeri Keş; Eylül Ayının En Önemli Arkeoloji Keşifleri
Mayalar Ölen Hükümdarlarını Önce Yakıp Sonra Top Yapıyormuş! Ağustos Ayının En Önemli 10 Arkeoloji Keşfi
Dudak Uçuğu 5 Bin Yıl Önce Öpüşen Atalarımızdan Geliyormuş; İşte Temmuz Ayının En Önemli 10 Arkeoloji Keşfi
1700 Yıl Önce de İnsanlar Duvarlara "Ayıp Şeyler" Yazıyormuş; İşte Haziran Ayının En Önemli 10 Arkeoloji Keşfi
Stonehenge'ten İnkalı Kurban Çocuklara... Mayıs Ayının En Önemli 10 Arkeoloji Keşfi

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı