Kayhan Karlı Yazio: Okul Çocukları Aptallaştırıyor mu?

Bu yazıda sizlerle bir soruyu tartışmak istiyorum. Belki de bu tartışmayı sizlerin aracılığıyla her yere taşımamız da doğru olur. Yıllardır çalıştığım ve ziyaret ettiğim okulların genelinde tanık olduğum en önemli gerçeklerden biri şu: Çocuklarımız küçük yaşlarda süper yaratıcı ve şaşkınlık veren soruları anında üretip dile getirebiliyor. Oysa yıllar geçip okulda geçirdikleri süreler arttıkça, bu soruları üretemez oluyorlar. Bu durumu sadece küçük yaşlardaki yüksek güven duygusuna ve/veya korkusuzluklarına bağlamamak gerekir. Geçen zaman içinde bu çocuklara okul ve aileler olarak ne yapıyoruz sorusunu hepimiz kendimize sormalıyız bence.

OKUL sistemi çocukları kanıtlanmış DOĞRU yollarda kalmaya yönlendiriyor.

Hatta geleneksel okul anlayışında ölçme ve değerlendirme sistemi de bunu destekleyerek çocukların hepsini aynı doğru kutusunun içini doldurmak için tüm performansını zorluyor. Elbette burada da eğitimci ve okulların başarısı da bu doğrular oranında ölçülüyor! Yaşasın şampiyonlar!?… 

Örneğin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen liselere giriş sınavının akşamında “şampiyon okullar” bu kutuları doldurmakta ne kadar başarılı olduklarını ilan ettiler. Bu durumda kutuya sığmayan, doğruluk şemalarına uymayan çocuklar başarısız mı oluyor? Oysa aynı çocuklar okul bitip de iş dünyasına atıldıklarında en büyük eleştirimiz ne? Risk ve inisiyatif almamaları, soru sormamaları… Hatta bu yüzden onlara şirketlerde “kutunun dışında düşünme” konulu eğitimleri veriyoruz… Bu sizce de büyük bir ironi değil mi?

Peki aileler ne yapıyor? “Çalış, iyi bir liseye git. Çalış, iyi bir üniversiteye git ve iyi bir işin olsun. Para kazan, mutlu ol'

Oysa bu denklem artık yalnızca çöp! İyi üniversite - iyi iş denkleminin yerini, bir çocuk yaratıcılığında çalışanlar için deneyimsel hayatın içinde öğrenme ortamları alıyor. Öte yandan kendi dünyasında sıkışmış ve kendisini gerçekleştirememiş ebeveynler, doğal olarak risk ve inisiyatif almak onların içine tıkıldıkları doğrular kutusunda olmadığı için, çocuklarını halen bu cehennem kutularına tıkmaya çalışıyorlar. Bugünlerde - hele de salgın sonrasında - okullardaki çocukları gözlemliyor musunuz? Sınıflara sığmıyorlar, içerikler iyice anlamsızlaştı ve belki de en önemlisi okul artık onlar için bir anlam ve beklenti kaynağı olmaktan çıktı.

Yetişkinlere son bir söz…

Sevgili yetişkinler lütfen hapsedildiğiniz doğrular kutusundan çıkın. Çocuklarınızı o cehennem kutuları için biçimlendirmek yerine, kutunun dışında düşünmeleri, inisiyatif ve risk almaları, yaratıcılık ve inovasyon becerilerini kullanmaları ve dünyanın yeni normlarına uyum sağlamaları için rol model olun, onları yüreklendirin.

Unutmayın ki dünyayı değiştirmeyi başaranlar, bunu dünyanın kendisine söylediklerini yaparak yapmadı!

Popüler İçerikler

Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?
Dünyaca Ünlü Maden Suyunda Dışkı Örneğine Rastlandı: 2 Milyon Şişe İmha Edildi
Demet Akalın 5 Bin TL Ödeyen Kiracısının Üstüne Bir de Misilleme Yaptığını Görünce Sinirlerine Hakim Olamadı
YORUMLAR
14.06.2022

Ülkemizde okul denen şey sadece ders ve sınavdan ibaret olmuş, robotlaştırılıyor çocuklar. Küçük yaşlardan itibaren strese sokuluyorlar. Halbuki okulda hayatı öğrenmeliler. Düşünmeyi, sorgulamayı, gezmeyi, yabancı dilleri öğrenmeyi ....

14.06.2022

1. Çocuklar okullara başladığı andan itibaren özellikle aileleri, daha sonra okul ve öğretmenleri tarafından yarışmacı olarak yetiştiriliyorlar. Buda öğrenmekten çok ezbere dayalı bir sistem oluşturuyor. Aileler onun çocuğu şöyle, bunun çocuğu böyle diyerek, okullar bölgenin hatta şehrin en başarılı okulu olma derdiyle, öğretmenlerde okulun en istenilen hocası olma derdiyle çocukları bu hale sokuyorlar. Keza artık çocukların min. %75 i okula başladığında alfabeyi veya sayıları biliyorken biz hale onlara sıfırdan alfabe öğretmeye çalışıyoruz ve çocuk zaten bildiği şeyi tekrar gördüğü için okuldan soğumaya başlıyor.

14.06.2022

Bir başka konu çocukların sınıf içerisinde ayrıştırılmaları, bazı çocuklar daha hızlı kavrayıp, öğrenirken, bazıları daha ağır öğreniyor ve genelde hızlı öğrenen çocuklar hocaların gözbebeği olurken daha yavaş öğrenenler hocalara tarafından hem rencide ediliyor hemde arka sıralara atılıyor buda daha o yaştaki çocukta kendinin başarısız bir birey olduğuna inanmasına neden oluyor. Sonuçta aslında gökyüzünde süzülerek uçabilecek kanatları varken, kendini tavuk sanan kartallar yetiştiriyoruz.

14.06.2022

"Ezberci" öğretim hem işe yaramaz hem de öğrenciyi çok yorarak soğutur. Mantık ve temel bilgiler üzerinden ilerlenmeli. Yıllar önce sadece ÖSS sınavı olduğu zamanlarda dikkat ve mantık yürütme ölçülüyordu. Bir savaşın önemli sonuçlarının ne olduğunu biliyorduk, antlaşma maddelerini tek tek ezberlemek gerekmiyordu. Bir matematik sorusu karmaşık işlemler yerine dikkat ve pratiklik ağırlıklıydı.

TÜM YORUMLARI OKU (7)