'Kaybolan Sprey' Almanya'da Yasaklandı

UEFA Şampiyonlar Ligi ile Türkiye, İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya futbol liglerinde kullanılan 'kaybolan köpük boya' (sprey), kanserojen madde içerdiği iddiasıyla Almanya'da yasaklandı. Sprey artık tüm AB ülkelerinde kullanılamayacak.

FIFA'nin ilk kez 2014 Dünya Kupası'nda uygulanmasına izin verdiği, Türkiye'de de bu sezondan itibaren kullanılan 'kaybolan köpük boya' hakkında çok önemli bir iddia ortaya atıldı.

Alman Bild gazetesinin haberine göre, FIFA'nın bütün ülkelerde kullanılmasını tavsiye ettiği köpük boya (sprey) Almanya'da yasaklandı. FIFA'nın önerisi üzerine spreyi kullanmak için Alman Denetleme Kurumu'ndan (TÜV) izin isteyen Almanya Futbol Federasyonu'na olumsuz yanıt verildi.

TÜV Rheinland'da görevli olan doktor Greta Dau, Arjantin'de üreyilen sprey için 'Almanya'da kullanılamaz. Şimdiki haliyle de izin verilmesine imkan yok' dedi.

Söz konusu spreyin hormonları tetikleyen 'paraben' adlı kimyasal madde içerdiği belirtildi. Bunun yanı sıra sprey kutusunun üzerinde yeteri kadar uyarı sembollerinin olmadığı ve içindeki sıvı miktarının Avrupa standartlarına uymadığı tespit edildi.

Almanya Futbol Federasyonu, UEFA şampiyonlar ligi'nde de kullanılan spreyin kullananlara para cezası verecek.

Almanya'da 12.95 Euro'ya satılan bu spreyler Türkiye'nin yanı sıra, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa liglerinde de kullanılıyor. TÜV'ün kararı sonrası bu spreyin Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılması yasaklandı.

Almanya, 'paraben' yüzünden bu spreyi yasaklayan ilk ülke oldu. Bugüne dek diğer ülkelerden bu madde konusunda herhangi şikayet gelmediği belirtildi.

Bu arada spreyi kontrol edilmesi için TÜV'e gönderen kurumun Bild Gazetesi olduğu öğrenildi. Almanya Futbol Federasyonu yetkilisi Lutz Michael Fröhlich, konuyla ilgili olarak, 'Bu bizim için çok yeni bir durum. Biz de zaten Arjantin'den gelen bu pahalı spreye alternatif arıyorduk' dedi.

Birçok kozmetik ve kişisel bakım ürününde kullanılan, düşük maliyetli,zararlı bakteri ve mantar üremesini engelleyen ayrıca ürünlerin raf ömürlerini uzatan bir koruyucu madde.

Meme kanseri olan kadınlardan alınan tümör örneklerinde oldukça fazla miktarda paraben tespit edildi. Vücuttaki hormonal reaksiyonları artıran kimyasal bileşiklerin kullanılması özellikle de östrojen hormonu ile yükselmesi, meme kanserinin yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Edinburgh Üniversitesi onkoloji uzmanlarının üzerinde yaptığı bir araştırmada 20 farklı tümörün 18’inde paraben bulunduğu saptandı.

Şampiy10

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanı'nın Kızı Gassal Dizisini Savundu, Tepkiler Gecikmedi
Memur ve Memur Emeklisinin Kalem Kalem Yeni Maaşı: Öğretmen, Polis, Doktorun 2025 Maaşı Belli Oldu
Market Alışverişini Yemek Kartıyla Yapanlardan Prim Kesilmesi Kararı Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı