Kavurucu Sıcaklar: Dünya Üzerindeki En Sıcak 10 Çöl ve Sıcaklık Rekorları

Aşırı sıcakların yaşandığı yaz sonunda kapıda! Peki çöl bölgeleri yaz mevsimini nasıl yaşıyor? Sizler için dünyada eşi benzeri görülmemiş sıcaklıkların ölçüldüğü çöl bölgelerini anlattık. İçeriğimizde Sahra Çölü, Mojave Çölü, Atacama Çölü gibi dünyanın en sıcak 5 çölünü ve rekor sıcaklıklarını bulabilirsiniz.

1. Lut Çölü

Lut Çölü, İran'ın güneydoğusunda yer alan bir çöldür ve Dünya'nın en sıcak noktalarından biridir. 2005 yılında, çöldeki Lut Wadi bölgesindeki hava sıcaklığı 70.7°C olarak ölçülmüştür, bu da Dünya'nın bilinen en yüksek sıcaklık rekorudur. Çölde gündüz vakti, safari turları, trekking, kum kayması gibi macera sporları yapılabilirken, geceleri de muhteşem gökyüzü manzarası gözlemlenebilir. Lut çölü kırsal kesimde, ışık kirliliğinden uzak bir bölgede yer aldığı için yıldızları normalden çok daha parlak şekilde görebilirsiniz.

2. Sahra Çölü

Sahra Çölü, dünyanın en büyük sıcak çölüdür ve Afrika'nın kuzeyinde yer alır. Yüzölçümü yaklaşık 9.2 milyon kilometrekare olup, Büyük Okyanus'tan sonra dünyanın en büyük ikinci alanını kaplar. Sahra'nın çoğu bölgesinde , yılın en sıcak döneminde ortalama yüksek sıcaklıklar 38 ila 40 derece Celsius arasındadır. Sahra Çölü, Dünya'nın en kurak bölgelerinden biridir. Bazı bölgelerde yıllık yağış miktarı sadece birkaç santimetreye kadar düşer. Buna rağmen, çölde zaman zaman şiddetli kum fırtınaları görülebilir.

3. Flaming Dağları

Kuzeybatı Çin'deki Taklamakan Çölü'nün kuzey kenarında, alev şeklinde erozyona uğramış kırmızı kumtaşı tepeleri olan Flaming Dağları bulunur. Sıcaklık yaz aylarında sıklıkla 50°C'yi aşar ve bu nedenle dağlar 'aflame' yani 'alev alev' şeklinde görünür. 2008 yılında NASA uydusu tarafından burada kaydedilen en yüksek dünya sıcaklığı 66.8 derece Celsius olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda bölgede çok az yağış alınır ve genellikle kurak bir çöl iklimi hüküm sürer.

4. Mojave Çölü

Mojave, 124.000 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve sık sık sıcaklık rekorları kırar. Bunun bir kısmı deniz seviyesinin altında olmasından kaynaklanır. Diğer bir kısmı ise sivil yerleşime çok yakın olması ve doğru termometrelerin kullanılması açısından erişilebilir olmasından dolayıdır. Ağustos 2020'de Güney Kaliforniya'daki Mojave Çölü'nde bulunan Death Valley, karada kaydedilen en yüksek doğrulanmış sıcaklık değerini gösteren termometreyle ölçülen 55 derece Celsius değerini kaydetti.

5. Atacama Çölü

Şili ve Peru'daki 104,741 kilometrekarelik Atacama Çölü, sıcak mevsimde ortalama olarak gündüz sıcaklıklarının 40 derece Celsius civarında olduğu çok sıcak bir çöldür. Atacama Çölü'nde ölçülen en yüksek sıcaklık ve rekorun 45.0°C olduğu bilinmektedir. Bu çöl, sıcak ve kuru iklimiyle tanınır ve yaz aylarında sıcaklık genellikle yüksek seviyelerde seyreder. Ancak, belirli bölgelerde sıcaklık değişiklikleri olabilir ve yerel koşullara bağlı olarak farklı değerler kaydedilebilir.

6. Kebir Çölü

Kebir Çölü, dünyanın en büyük kum çölü olup, Kuzey Afrika'da yer alır ve 3.6 milyon kilometrekarelik bir alanı kaplar. Mısır'ın batısında ve Libya'nın doğusunda bulunan çöl, Sahra Çölü'nün bir parçasıdır ve sıcaklığıyla tanınır. İmpresyonistik kum tepeleri ve devasa kumullarıyla ünlüdür, bazıları 150 metreye kadar yükselir ve farklı şekiller ve boyutlar sergiler. Bu çöl, dünyanın en sıcak yerlerinden biridir. Yaz aylarında sıcaklık genellikle 50°C'ye kadar çıkabilir ve yer yer yıl boyunca ısı kaydeden en yüksek sıcaklık rekorlarına sahiptir.

7. Sonora Çölü

Sonora Çölü, Meksika ve ABD arasında, 311,000 km²'lik bir alanı kaplar ve zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir, özellikle devasa Saguaro kaktüsleriyle bilinir. Turistler için popüler bir destinasyon olan bu çöl, safari turları, ATV sürüşleri, doğa yürüyüşleri ve arkeolojik sit alanları sunar. Yaz aylarında sıcaklıklar 40 ila 49 santigrat derece arasında değişebilir.

8. Danakil Çölü

Danakil Çölü, Afrika'da Etiyopya, Eritre ve Cibuti'de bulunan, dünyanın en sıcak yerlerinden biridir. Ortalama sıcaklık 34 ila 41 santigrat derece arasında olup, yaz aylarında 50°C'ye kadar çıkabilir. Bu çöl, renkli termal kaynakları ve volkanik aktiviteleri ile bilinen Dallol Krateri ve tuz gölleri ile ünlü Danakil Çukuru'nu içerir. Ayrıca, insan evrimine dair fosil ve arkeolojik buluntulara ev sahipliği yapmasıyla da bilinir.

9. Gobi Çölü

Gobi Çölü, Asya'nın kalbinde, Moğolistan ve Çin'in kuzeyini kaplayan büyüleyici bir bölgedir. Kuru ve soğuk iklimi, yaz aylarında 40 santigrat dereceye kadar çıkan sıcaklıklarıyla bilinir. Arkeolojik ve paleontolojik mirası nedeniyle bilim insanları ve tarih meraklıları için ilgi odağıdır. Çeşitli bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapan Gobi Çölü, ayrıca turistik bir destinasyon olup ziyaretçilere doğa, kültür ve tarih keşfi sunar.

10. Thar Çölü

Thar Çölü, Hindistan ve Pakistan arasında yer alır ve Asya'nın en büyük çöllerinden biridir. Geniş kum tepeleri, tuz tabakaları ve düzlükleri ile doğa harikası oluşturan çöl, aynı zamanda çeşitli etnik grupların kültürel mirasına ev sahipliği yapar. Tuz gölleri ve su kaynakları çevresinde çeşitli bitki ve hayvan türlerini barındırır. Safari turlarıyla bu doğal güzellikleri keşfetmek ve yerel kültürü deneyimlemek mümkündür. Thar Çölü, zengin kültürel mirası ve büyülü manzarasıyla unutulmaz bir deneyim sunar.

Hâlâ Aktif Olan ve Çoğunlukla Unutulan 10 Tehlikeli Tarikat
Tek Bir Kurşun Dahi Atmadan Savaşmışlar! Kimsenin Ölmediği 10 Tuhaf Savaş
Akıl Hastalıklarıyla Mücadele Eden 10 Kraliyet Üyesinin Korkunç Hikayeleri

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı