Kavcıoğlu Kritik Görüşmede Ne Demek İstedi: Döviz Üstünden Baskı Gelir mi?

Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Şahap Kavcıoğlu, dün TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB üyeleriyle video konferans üzerinden görüşme gerçekleştirdi. 

Görüşmede gündemdeki ekonomik konular ile ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunulurken, ihracatçıların son dönemde Kur Korumalı Mevduat ve döviz ile ilgili düzenlemelere karşı yapılan düzenlemelerden yaşadıkları sıkıntılar da görüşüldü. 

Detayları burada👇

Merkez Bankası Başkanı'ndan Önemli Görüşme: Toplantıda Ne Konuşuldu?

Hükümetin oyun planı ne?

Para Analiz yorumuna göre, AKP hükümeti açısından dolar kurunu çıpalamak hayati önem taşıyor. Ekonomi yönetimimin oyun planına dair de şunlar belirtiliyor:

  • Döviz kurunu Haziran ortasına kadar sabit tutabilsek, yaz boyunca sisteme girmesi beklenen $40 milyar turist dövizi ile TL değer kazanır.

  • Bu sayede enflasyon yavaşlar, DİBS faizleri bir miktar düşer.

  • En önemlisi yaz aylarının getirdiği nebati gıda bereketi ve değer kazanan TL eşliğinde, ekonomik ve siyasi güven yükselir.

  • Belki de anketler Ekim’de erken seçim çağrısı yapmamıza yetecek ölçüde oylarımızın arttığını gösterir.

'Döviz bozdur' baskısı mı gelecek?

Beklentinin çok üstünde artan cari açık (Ocak’ta $4 milyar artması bekleniyor), sürekli yükselen enflasyonun vatandaşı TL’den caydırması ve nihayetinde yükselen global faizlerden dolayı bir kısım  banka ve şirketin vadesi gelen dış borcu yeniden borçlanmak yerine itfa etmesi olasılığı, doları çıpalama projesinin zayıf karnı.

Eğer hükümetin oyun planı doğru çıkarsa, bu olası zaafiyeti kapatmak için kapalı kapılar arkasında özel sektöre döviz bozdurması için rica veya baskılar gelebilir. Hatırlayalım, daha önce de Bakan N. Nebati ekonomistlerle yaptığı toplantıda özel sektörden 10, hatta $20 milyar dövizi KKM’a  çevirmesini beklediğini ifade etmişti. 

Prof Kavcıoğlu’nun “Yapılan analizler bunun 50 milyar dolarının KKM’de istenen vadeye bağlanabileceğini gösteriyor” görüşü belki de bu analizden yararlanan hükümetin özel sektöre baskı uygulayabileceğinin bir delili olabilir.

Özel sektör bir çok bakımdan kamuyla işbirliği yapmak zorunda, yoksa işleri yürümez. Bu yüzden baskıya boyun eğebilir. Ancak, bu baskının maliyeti büyük. Özel sektör ihracat gelirinin büyük kısmını yurtdışında tutabileceği gibi, önce dövizi KKM yapıp, sonra piyasadan yeniden döviz alabilir.

Adam Smith’in dediği gibi, özel sektöre gereksiz müdahale sistemi kasar.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
CHP'li Belediye Başkanı Burcu Köksal Canlı Yayında Atatürk İlkelerini Sayamadı
Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi