Katma Değerli, Teknolojik Üretim Konusunda Ayakkabı Örneği Ekonominin Gelişmesini Nasıl Anlattı?

Türkiye'de dış yatırım çekmek her daim cari açık konusunda önemli ve gerekli olmuştur. 2021 yılında girilen ekonomik model yolunda önceliğimizin ihracat olduğu, ekonomide rasyonel yollara dönsek de konuşulmaya devam ediyor. Üretim konusunda sıkıntısı olmayan Türkiye'de ana sorun markalaşma ile katma değerli ve yüksek teknolojili üretim olmasından kaynaklı ihracat tarafında da farklı maliyet hesaplamalarına girmeye devam ediyor. Bu ortamda üretime yönelik tek bir ayakkabı örneğinden yola çıkarak yapılan eleştiri pek çok yoruma neden oldu.

Türkiye'de 2021 yılı Eylül ayında Merkez Bankası'nın para politikasıyla resmiyet kazanan ekonomi modeli, ihracata dayanıyordu.

Kronik cari açık sorununa yönelik, kur ve enflasyonu fırlatmayı göze alan modelde ana amaç, halk dilinde 'ihracatta sürümden kazanmak' olurken, maliyetlerde de döviz bazında ucuzlayan iş gücü ve dış dünyadan bakıldığında yine ucuzlayan ürün fiyatları, çok satarak çok kazanma böylelikle bol döviz girişi, kazanan ve kâra geçen ülkede de refahın tabana yayılmasıyla enflasyonda düşüş gibi silsile halinde bir ekonomik yükseliş içeriyordu.

Sonuç ne oldu? Üretim ve sanayisi gayet başarılı olan Türkiye'de uygulanan bu modelde, bazı ekonomistlerin takılmış plak halinde "yapısal reformlar" demesinin nedeni ortaya çıktı.

x.com

Sanayi ve işgücü yeterliydi ancak küresel dünyada ithal bağımlı üretim modelinde kurla birlikte ihracat yükselirken, ithalat daha hızlı hareket etti. Böylelikle 'fazla' verilmesi hedeflenen dış ticarette 'açık' arttı. İç tüketimde, alım gücü düşerken, enflasyonist bir hareket şekli olarak tasarruf geriledi, tüketim tetiklendi.

Tüketim mallarında ithalat rekora yöneldi. Ana nedenlerin içinde birçok madde sıralanabilirdi.

x.com

Kurdaki seyir nedeniyle ithal ürünlerin, hammaddenin ucuza gelmesi, enflasyondaki beklentilerle tüketimin öne çekilmesi, üretim için ithal bağımlılık gibi birçok sebep gelirken, katma değerli ya da yüksek teknolojili üretim olmaması nedeniyle sattığımız ucuz ara mal ya da hammaddeleri daha pahalıya geri almak bu içeriğin ana nedeni oldu.

Sosyal medyadaki bir paylaşımla katma değerli üretimden bahsetmek basit bir örnekle açıklanabildi.

twitter.com

Neden geri kalıyoruz basit bir örnek vereyim. 

Bak şimdi. Bu bot son teknoloji bir bot. Bilek destekleriyle kocaman bir ayakkabı, katiyen su geçirmez, goretex teknolojisi sayesinde içeri su girmez ama ayak terlemez. Çünkü su molekülü geçirmeyecek kadar sık dokunmuş, terle oluşan buharın geçebileceği kadar geniş. Bu sayede içerde ter yok ama dışardan da su girişi yok.

Parmakları koruyacak sert bir malzeme ve kalın bir tabanı olmasına rağmen kaç gram bu kocaman ayakkabı biliyor musun? 200 gram! Yani baya baya iyi marka bir koşu ayakkabısıyla aynı ağırlıkta.

Bunların hepsi teknolojik gelişme.

"Peki sen neden yakalayamıyorsun biliyor musun?"

Bu ayakkabı 7000 lira da o yüzden. 

Yurtdışında ne kadar peki? 100 dolar. Yani standart bir Avrupalı bu yeni teknolojiyi maaşının ortalama 30'da 1'iyle alırken sen çok iyi ihtimalle 3'de 1'iyle alabilirsin. Bu sadece ayakların yere temasını kesmek için yapılmış bir ayakkabı. Daha ayakkabıda yakalaman bile imkansızken uzay teknolojisinde ne kadar yakalayabilirsin? Görmediğin deneyimleyemediğin bir teknolojiyi nasıl sen de üretmeyi akıl edebilirsin? Tatmadığın bir yemeği nasıl pişirebilmeyi hayal edebilirsin?

Sosyal medyada yorumlara neden olan paylaşıma sonrasında sınırlama gelse de yorumlarda yüksek teknoloji,

twitter.com

Katma değerli üretimin değerinin anlaşılması gibi yazılanlar dikkat çekti.

twitter.com

Sizi yorumlarla baş başa bırakalım.

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

👇

twitter.com

Sizin konu hakkındaki görüşlerinizi de yorumlara bekliyoruz.

twitter.com

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

En Çok Kadınlar Alışveriş Yaptı: İndirimlerde Gıda İki Katına Çıktı
Alım Gücü Farkı: Market Alışverişinde Türkiye ve Almanya'da Alım Gücü Ne Kadar Farklı?
Alışveriş Yaparken, Para Harcarken Para Kazanmanın Yolu: "Cashback" Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Popüler İçerikler

Güldür Güldür Show'un Sevilen Karakteri Geri Dönüyor!
Nasip Olur mu Be? İstanbul Boğazı'nda "Seni Yerler" Dinleyen Adam Yalı Balkonunda Sezen Aksu'yla Karşılaştı!
Tiryakinim’i Bayhan'dan Daha İyi Söyleyebileceğine Kanaat Getiren Yeliz Yeşilmen Performansıyla Topa Tutuldu
YORUMLAR
30.11.2023

80 yildir basortusu ile ugrasmis eskileri sorgulamayan kafa cahil curretiyle 20 yildir basa gelmis enkaz olan geminin kaptanini sorguluyor. cahil her.yerde cahil

02.12.2023

Üretimle baş örtüsünün alakası ne 80 yıldır üretim yapan fabrikaları 2 yıl içinde satıp hatta o günün ekonomi bakanı herşeyi babalar gibi satarız diyen kel biri vardı geberdi satmadık birşey birakılmadı bugün aldıgun asgari ücret kirama yetmiyor ama baş örtüsü sorundu öyle mi aylıgın seni anca 10 gün geçindirir ama eskiler hatalı

30.11.2023

Standart bir Avrupalı'nın önceliği, hangi harfin gırtlaktan nasıl çıktığı olmadığı için o ayakkabıyı rahatlıkla alabiliyor.

02.12.2023

Ve Solomon o kadar kaliteli bir ürün degil 150 dolara aldığım bir ayakabıydı yeni çıkmıştı şöyle alt tabanı sarı üstü gri model aynı resimdeki gibi 1 sene sonra kumaşında çatlama oldu ama mamut diye bir bot aldım tam 5yıl giydim kar çamur demeden

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ