Katalonya Yalnız Değil: Dünyanın Dört Bir Yanından Bağımsızlık Talebi Olan 16 Bölge

Katalonya'nın asırlardır süregelen bağımsızlık mücadelesi ve bu mücadelenin zirveye taşındığı son referandum ile birlikte dünyada bağımsızlık amacı olan grupların olduğu bölgeler de gündeme geldi. Bunun yanında burnumuzun ucunda gerçekleşen Irak-Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi gerginliği de bu olayların tuzu biberi oldu. Biz gündelik işler ile ilgilenirken aslında dünyanın dört bir yanında tansiyonun yükseldiğinin farkında değiliz. Şimdi hep birlikte bu bölgelere bir göz atalım ve neler olduğunu anlamaya çalışalım.

1. Veneto

İtalya'nın Venedik şehri ve çevresine denk gelen Veneto bölgesi bağımsızlık istiyor. Bu yolda da yerel otoritelerin yetkilerinin artırılacağı ve bölgenin daha özerk bir konuma ulaşacağı çalışmalar devam ediyor. Ayrılığın temelinde yatan ekonomik sebepler de ise, Veneto'nun merkezi hükümete 71 milyar Euro katkıda bulunduğu halde bunun karşılığında sadece 50 milyar Euro yatırım alması yatıyor.

2. Québec

Kanada'nın Fransızca konuşulan bölgesi Québec'teki bağımsızlık hareketi, Fransız kültürünün ışığında bağımsız bir devlet dizayn etmeyi amaçlıyor. Bölgenin kültürel yapısı ve Fransız etkisi sebebiyle ayrılık çok uzun bir süredir konuşuluyor; ancak şu ana kadar gerçekleşmiş değil.

3. Tibet

20. yüzyıldan bu yana Çin topraklarında otonom bir bölge olarak tanınan Tibet, bu zamandan beri bağımsızlık da istiyor. Tibet lideri Dalai Lama; bağımsızlığın şiddet olmadan, orta yol bulunarak elde edilmesini amaçlıyor.

4. Sincan / Doğu Türkistan

Çin'in batısında yer alan Sincan Özerk Bölgesi de, dünyanın kaynayan bir diğer bölgesi. Çin merkezi hükümetinin Doğu Türkistan denmesine izin vermediği Sincan bölgesinde bağımsızlık yanlısı hareketlere izin vermediği biliniyor. Bölgede 15 milyon civarında Uygur, Kazak, Kırgız, Pamir Türkü yaşamakta.

5. Azawad

Kuzey Batı Afrika'da Mali'den ayrıldığını 2012 yılında açıklayan Azawad bölgesi, şu ana kadar tanınmadı. Azawad Milli Hareketi, bölgede bir İslam devleti kurmaya çalışıyor.

6. Balochistan

Günümüz Pakistan, İran ve Afganistan'ın topraklarında yer alan bu bağımsızlık arayan bölge; özellikle Pakistan merkezi hükümetinin büyük baskısı altında. Çünkü bahsedilen toprakların büyük bir kısmı Pakistan sınırları içinde kalıyor.

7. Yeni Kaledonya

Fransa'nın deniz aşırı toprakları arasında yer alan bu Güney Pasifik ada takımı ülkesi de bağımsızlığı peşinde koşuyor. Aynı statüdeki bazı diğer özerk bölgelerin Avrupa güdümünde kalmayı tercih ettiği gerçeği ışığında Yeni Kaledonya'nın kolay bir hedefe yürüdüğü söylenemez.

8. Ogaden

Doğu Etiyopya'da bulunan Ogaden bölgesinde, Müslüman ve Somalili etnik grubun nüfusun çoğunluğunu oluşturuyor ve bu bölge aslında Etiyopya içindeki Somali olarak biliniyor. Bu sebepler de ayrılık isteklerinin temelinde etnik sebep bulunuyor.

9. Sardunya

İtalya anakarasının batısında kalan Sardunya adası hem doğal sebeplerden, hem de ekonomik sebeplerden bağımsızlık arıyor. Halk tabanında %45 oranında ayrılığa destek mevcut.

10. Batı Papua Yeni Gine

Endonezya yönetimi altında olan Yeni Gine adasının batı tarafında yer alan bu bölge de kendi kaderini belirlemek adına neredeyse 1960'tan bu yana bağımsızlık mücadelesi veriyor.

11. Batı Sahara

Fas'ın yönetimi altında olan bu bölge de bağımsızlık aramakta; bu arayışlarının temelinde de bölgede yer alan yeraltı zenginliklerinin Fas tarafından kullanıldığı ve bölgeye önem verilmediği görüşü yer alıyor.

12. Flandre

Belçika'nın Flamanca konuşulan kuzey bölgesi kültürel farklılıklar sebebiyle ayrılık istiyor.

13. Valonya

Bölgeyi temsil eden bayraktan da anlaşılacağı gibi Belçika'nın Fransızca konuşulan bölgesi Valonya da benzer sebeplerden ayrılık istiyor.

14. Bask Ülkesi

Bask Bölgesi asırlardır ileri gelen İspanya'dan ayrılma isteğini halen sürdürüyor. Şiddet ve terörün de bir parçası olduğu bu ayrılık mücadelesinde Katalonya'nın geldiği nokta da çok büyük önem taşıyor.

15. Korsika

Korsika Adası doğal konumu ve kültürel sebepler ile 1960'lardan bu yana Fransa'dan bağımsızlığını istiyor. 2016 yılına kadar bu yolda şiddet ve terörün de kullanılması bir sonuç vermedi. Geçtiğimiz yıl Korsika Ulusal Kurtuluş Cephesi silahlı mücadeleye son verdiğini açıklamıştı.

16. Faroe Adaları

Danimarka'nın Kuzey Avrupa anakarasında bulunan topraklarından uzakta olan ve bir takım ada özerk bölgesi olan Faroe Adaları, dillerinin ve kültürlerinin farklı olduğu Danimarka'dan ayrılmak istiyor.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
29.10.2017

Güney Azerbaycan,Doğu Türkistan,Kıbrısın tamamı bize lazım olanlar.

28.10.2017

Fransız ihtilalinin başlattığı milliyetçilik akımının dünyada mümkünmüş düşüncesiyle demokrasinin yayılmasına ve Osmanlı ve Avusturya Macaristan İmparatorluğu gibi çok uluslu büyük devletlerin parçalanmasına yol açtığını biliyoruz. Tarihten çıkarılacak bu çıkarımla Katolonya’ nın bağımsızlığını ilan etmesiyle başlayabilme ihtimali olan bağımsızlık furyasının Türkiye’ yi ve birçok çok uluslu devleti parçalanlamaya iteceği ve dökülecek kanı tahmin edebiliyor musunuz ? Bir şeyi desteklerken iki kez düşünün.

29.10.2017

türkiye çok uluslu değildir türkiye türklerindir bu topraklarda çok uluslu dönem osmanlıyla beraber bitmiştir istersen anayasamıza bak türk haricinde hiç bir etnik kimlik hakkında mevzuat yoktur götünüzden element uydurmayın

29.10.2017

Günet Azerbaycan ehem.. ehem..

Pasif Kullanıcı
30.10.2017

Onun bağımsızlığını isteyenler yalnız cahil ergen Turancı takımı. Azerbaycalıların böyle bir talebi yok. Hali hazırda İran'ı kuran ve yöneten bir millet. Her yere burnunu sokan ABD bile ağzının payını alıp defolup gitmiştir.

TÜM YORUMLARI OKU (18)