“Kastamonu’da Ne Yenir?” Sorusunun Cevabı: Kastamonu’ya Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 14 Yemek

Karadeniz Bölgesi yemek konusunda bir derya. İklim şartlarının belirlediği mutfakta en çok kullanılan ürün elbette hamsi. Kara lahana, mısır gibi sebzeler de çok sevilenlerden. Hamsili pilavdan kara lahana yemeklerine, sarmalardan turşu kavurmaya gurmeler için vazgeçilmez bir mutfak. Karadeniz Bölgesinin önemli şehirlerinden Kastamonu, Karadeniz mutfağından nasibini almış.

Kastamonu, Karadeniz'in en güzel şehirlerinden. 'Kastamonu'nun neyi meşhurdur?' sorusunun bir tane cevabı yok. Ama en bilineni Taşköprü sarımsağı. Bunun dışında, Karadeniz mutfağının leziz yemekleri ile dolu Kastamonu mutfağı. Kastamonu yemekleri çeşit çeşit. Sulusundan kebabına, hamurlu tariflerden tatlılara, ne ararsanız var. Yemekleri kadar tatlıları da meşhur. Kastamonu'nun meşhur tatlıları ne derseniz ilk cevap her zaman çekme helvası. Başka lezzetli tatlıları da var elbette. Kastamonu'nun o leziz yemeklerini öğrenmek için içeriğimize buyurun!

1. Gözleme ve çibörek arası bir lezzet; etli ekmek...

www.instagram.com

Dışı hamur ve içi kıymalı bu lezzet, Kastamonu'ya özgü bir hamur işi. Konya'nın etli ekmeğinden farklı olan bu tat, gözlemeye benziyor. Lezzetini iç harcından alan bu etli ekmek mutlaka denenmeli!

2. Kalan simitlerin değerlendirildiği en güzel lezzet; simit tiridi...

www.instagram.com

Evde kalan simitleri değerlendirmenin en güzel yolu Kastamonu simit tiridi, iskenderin simitli hali. Üzerine koyulan yoğurt ve yağ ile servis edilen bu lezzeti denemeden dönmek olmaz.

3. Farklı bir döner lezzeti için Kastamonu döneri...

www.instagram.com

Kastamonu döneri yemeden döner yemiş olmazsınız. Döner, lezzetini içine koyulan kimyondan alıyor. Şimdiden afiyet olsun 😋

4. Kastamonu denilince ilk akla gelen tatlı çekme helva...

www.instagram.com

Kastamonu'nun meşhur çekme helvası ağızda dağılan bir lezzet. Helvanın en güzellerinden biri olan çekme helvadan dönerken yanınıza da mutlaka alın!

5. Tavuk veya hindi etli banduma...

www.instagram.com

Tavuk veya hindi etiyle yapılan bu lezzet, Kastamonu'nun en sevilenlerinden. Yufka ve etin birleşimi ile hazırlanıyor. Lezzetine söylenecek söz bulunamayan bu lezzeti denemelisiniz.

6. Patates boraninin Kastamonu şubesi patates paçası...

www.instagram.com

Patates haşlamanın da lezzetli olabileceğinin kanıtı patates paçası, yoğurt ve tereyağlı sos ile sunuluyor. Bol yoğurtlu, bol yağlı patates paçasını yemeye doyamayacaksınız!

7. Siyez bulgurunun lezzetle buluşması ekşili pilav...

www.instagram.com

Ekşili pilavın sırrı siyez bulgurunda. İçine türlü türlü sebzelerin de eklendiği yemekten kaşık kaşık yemek isteyeceksiniz!

8. Kastamonu'nun eriğinden ferahlatıcı bir içecek; üryan eriği kompostosu...

Kastamonu'da yetişen ve buraya özgü üryan eriğinin çok faydalı olduğu biliniyor. Bu erik, kaynatılıp komposto haline getirildiğinde ise lezzetine lezzet katıyor. Hem faydalı hem lezzetli bu tadı denemelisiniz.

9. Un, yağ ve pekmezin buluşması; köle hamuru...

En basit malzemelerin bir araya gelmesi ile yapılan köle hamuru lezzetiyle sizi şaşırtacak. Un, yağ ve pekmezle yapılan bu lezzeti ister tatlı yerine isterseniz yoğurtla yiyebilirisiniz.

10. Hamurlu yoğurt çorbası oğmaç çorbası...

Anadolu'da birçok yerde yapılan ve değişik isimlerle anılan oğmaç çorbası, hamurlu bir yoğurt çorbası. Hamurun elde yoğrulmasından adını alan oğmaç çorbası, Kastamonu'nun denenmesi gereken önemli lezzetlerinden.

11. Kastamonu'nun coğrafi işaretli ürünlerinden biryan kebabı...

Biryan kebabı kuzu etiyle yapılıyor. Lezzetini de kuzu etinden alıyor. Padişah yemeği olarak da bilinen bu lezzet dolu kebabı yemeden dönmek olmaz!

12. Lokmanın Kastamonu hali cırık tatlısı...

Cırık tatlısı için Kastamonu'nun lokması denebilir. Mayalı hamurdan yapılan tatlı, kızartıldıktan sonra şerbete atılıyor. Kastamonu'da bolca tüketilen tatlı, coğrafi işaretli ürün olarak da tescillenmiş.

13. Susamsız simit; Kastamonu simidi...

Kastamonu simidinin özelliği, böreklik un ile yapılması. Bir başka özelliği de önce haşlanması. Susam olmadığı için bu simide kel simit deniliyor. Kahvaltılarınızın, çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak bir lezzet.

14. Kastamonu'nun bir başka helvası; kaşık helvası...

Un helvası gibi yapılan kaşık helvasının farkı, şeker yerine pudra şekeri koyulması. Adını kaşık ile şekillendirilmesinden alan bu helva, servis yapılırken üzerine ceviz de koyulabiliyor.

BONUS: Taşköprü sarımsağı...

Sarımsak, yemeklerimizi lezzetli hale getiren temel bileşenlerden. Sarımsağın en güzelini bulmak için adresimiz Kastamonu. Taşköprü sarımsağının diğerlerinden farkı, kokusunun keskin olması ve diğerlerine göre daha acı olması. Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen Taşköprü sarımsağı, Kastamonu'nun coğrafi işaretli ürünlerinden.

BONUS 2: Kastamonu pastırması...

Pastırma denilince ilk akla Kayseri gelir ama Kastamonu pastırması da lezzetiyle dikkat çekenlerden. Kastamonu pastırmasının en büyük farkı, ısıl işlem görmeden yapılması. Pastırma da Kastamonu'nun coğrafi işaretli ürünlerinden.

“Mersin’de Ne Yenir?” Sorusunun Cevabı: Mersin’e Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 20 Yemek
"Hatay’da Nerede Ne Yenir?" Sorusunun Cevabı: Hatay’a Gidip de Uğramadan Dönmemeniz Gereken 20 Mekan
Yaprak Yaprak Kesilen Etin En Lezzetli Hali: Gerçek Döner Lezzeti Arayanlara İstanbul’daki En İyi 20 Dönerci

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR

Gittim , kayınçımın nişanı vardı . Bir çoğunun tadına da baktım sırf bu şeyler için onca yolu çekmeye değmez .

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ