Kastamonu'da 500 Yıllık Cami Restorasyonuna Tepki: 'Resmen Badana Yapılmış'

Kastamonu şehir merkezinde 1506 yılında inşa edilen Nasrullah Camii’nin restorasyonu sosyal medyada tepki topladı.

Restorasyon 2 yıl sürdü

İki yıl süren restorasyon çalışmaları sonucunda camii 2016 yılında yeniden ibadete açıldı.

Süslemeler ve hatların birçoğunun kaybolduğu iddia edildi

Ancak Kastamonu’nun önemli simgelerinden biri olan caminin eski ve yeni görüntüleri arasındaki fark, görenleri hayrete düşürdü. Restorasyon çalışmalarından sonra ünlü hattat Ahmet Şevket Efendi tarafından yapılan süslemeler ve hatların birçoğunun kaybolduğu iddia edildi.

"Şadırvanda özgün detaylar ortaya çıkarılmıştır"

Restorasyonu gerçekleştiren firma Gürsoy Grup'un resmi web sitesinde söz konusu restorasyon ile ilgili şu bilgiler yer alıyor:

“Caminin restorasyon çalışmaları kapsamında, çimento esaslı derz ve sıvalar temizlenmiştir. Cami içinde kubbe ve duvarların tamamında sıva raspaları sonucu, 19. yüzyıla tarihlenen kalem işlerine ulaşılmış, elde edilen bulguların konservasyonu yapılarak koruma altına alınmıştır. Kurşun çatı örtüsü özgün çatı kasnakları açığa çıkartılarak, kurşun kaplama yenilenmiştir. Özgün ahşap tavan ve kapı korkuluklarının temizlikleri yapılmış ve tamamlanarak korunmuştur. Son cemaat mahallinde bulunan muhdes demir doğramalar sökülerek cephe düzeni ile uyumlu şeffaf doğramalar ile kapatılmıştır. Daha önce geçirdiği onarımlar nedeniyle cephe estetiğini ve oranlarını kaybeden şadırvanda özgün detaylar ortaya çıkarılmıştır. Restorasyonu tamamlanan eser, 2016 yılında yeniden ibadete açılmıştır.“

Ortaya çıkan görüntülere sosyal medyadan tepkiler geldi...

Popüler İçerikler

Gerek Var mıydı? Uraz Kaygılaroğlu'nun Sevgilisinin İlk Sergisi İçin Verdiği Pozlar Büyük Tepki Çekti!
Paylaşımı Neden Sildi? Yarım Milyonluk Lüks Saate “Helal Para” Savunması
Cem Yılmaz, Ahu Yağtu'yla Çözemediği Nafaka Krizini Fırsata Çevirip "Benimki Madafaka" Esprisini Lügata Ekledi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
25.06.2020

Ya yapacağınız restorasyonu sikeyim!

25.06.2020

yapmayın ! siz bir bok yapmayın lütfen !

25.06.2020

Bir tanesi de çıkıp biz ne yaptık demiyor mu bu kadar mı kötüsünüz bu kadar mı çıkarcısınız müteahhite vermişler otogara çevirmiş sanki. Bunlar için fetihler dışında tarihi zenginliklerin sanatın doğal olanın hiç bir şey ifade etmediğini anlıyoruzdur. Altı üstü taş duvar ucube, altı üstü ağaç ve su. Bu kaçıncı restorasyon faciası. Liyakatsizliğin önemli sorunlara yol açtığını halen görmezden geliyorlar torpille bir yerlere konan alakasız insanların işi ehline vermeleri yerine yandaşa vermeleri. Şu yapılırken hiç birinizin mi içi sızlamadı. Onca emek harca bin bir titizlikle ör 500 yıl yaşasın, avantacı ayılar gelip üstüne badana çektirsin.

TÜM YORUMLARI OKU (60)