'Kaşıkçı' Davasının Suudi Arabistan'a Devrine İtiraz

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesine ilişkin görülen davanın Suudi Arabistan'a devredilmesi kararının iptali için Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Fotoğraf: Murad Sezer / Reuters

Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, avukatı Gökmen Başpınar aracılığıyla, Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Genel Müdürlüğü aleyhine İdare Mahkemesi'ne kararın iptali için dilekçe verdi.

Dilekçede, Adalet Bakanlığı'nın mahkemeye gönderdiği 'olur' yazısına yer verilerek, Anayasa'nın 125'inci maddesinde, 'idarenin her türlü eylem ve işlemlerine yargı yolu açıktır' hükmünün bulunduğu ve bu işlemin hukuka uygun olması gerektiği belirtildi. 

Dilekçede Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ceza kovuşturmalarının devredilmesine ilişkin olarak herhangi bir sözleşme veya ikili anlaşma bulunmadığı, ancak 6706 sayılı Kanunun 24’üncü maddesi uyarınca Bakanlığın 'olur' görüşü verdiği aktarılarak, 'Bu aşamada kanun hükmünün yanlış yorumlandığı, öncelikle Suudi Arabistan’da devralınacak bir kovuşturmanın kalmadığı, zira yargılamanın sonlandığı ve bir kısım sanıkların beraat ettiği açık iken yargılamanın yekün olarak devri filen de hukuken de mümkün değildir. Üstelik Suudi Arabistan’da yargılamanın hukuk ilkeleri gözetilerek yapılmadığı Sayın Cumhurbaşkanımızın da bahse konu dönemde uluslararası basına verdiği demeçlerde de defaatle vurgulanmış olup, ülkemizde işlenen bu cinayette Türk yargısının emin ellerinde maddi gerçeğin ortaya çıkması gerekmektedir' denildi.

"Devir kararı Türkiye'nin egemenlik haklarını zedeler"

Fotoğraf: Sosyal medya

Dilekçede, kamu düzeninin sağlanması, vatandaşların idareye olan güveninin korunması için idari işlemlerin hukuk ilkelerine ve kanunlara bağlı olması gerektiği belirtilerek, 'Cinayet Türkiye'de İstanbul'da işlenmiştir. Soruşturma ve yargılama yetkisi Türk yargı makamlarına aittir. Yargılamanın devrine karar verilmesinin ülkemizin egemenlik haklarını zedeleyeceği tartışmasızdır. İdari işlemlerde maksat daima kamu yararıdır. Ancak bahse konu işlem açıkça kamu yararına aykırılık teşkil etmektedir. Bu nedenle davalı idarece verilen idari işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmelidir' denildi.

Dava ile ilgili kararı, Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi değerlendirecek.

Ne olmuştu?

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de evlilik belgesi almak için gittiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda Suudi Arabistan'dan gelen 15 kişilik infaz timi tarafından öldürülmüştü. Cinayetin ardından Türkiye'yi terk eden sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istenmişti.

11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 31 Mart 2022'de görülen celsesinde cumhuriyet savcısı, dosyanın Suudi Arabistan adli makamlarına devri için mütalaa verdi. Mahkeme de taleple ilgili Adalet Bakanlığı'na görüş sordu. Adalet Bakanlığı'nın olumlu görüş vermesinin ardından mahkeme, davanın Suudi Arabistan'a devredilmesine hükmetti.

Ayrıca bakınız 👇

Dosya Kapandı: Cemal Kaşıkçı Davası Suudi Arabistan'a Devredildi
Erdoğan'ın Kaşıkçı Davası ile İlgili Sözleri Gündemde: 'Bu Millet Enayi Değil'
Cemal Kaşıkçı Cinayeti: Suudi İnfaz Timinin Yeni Fotoğrafları Ortaya Çıktı
Sanıklar İçin Ağırlaştırılmış Müebbet İstenmişti: Cemal Kaşıkçı Cinayeti İddianamesinin Detayları Ortaya Çıktı
ABD, Cemal Kaşıkçı Raporunu Yayımladı: 'Talimatı Prens Selman Verdi'
Cemal Kaşıkçı Cinayetinin Suudi Arabistan'daki Davasında 5 Kişiye İdam Cezası
Cemal Kaşıkçı'nın Ailesi Katilleri Affettiğini Açıkladı

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
YORUMLAR

Para varmı para nakit cash canlı dolar falan Anlayan anlamıştır

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ