Kaşık-Çatal Bulunmuş Olmasına Rağmen Bazı Toplumlar Neden Hâlâ Elleriyle Yemek Yiyor?

Günümüzde çatal ve bıçak kullanılırken bazı toplumlarda hala el ile yemek yeniliyor.

Bu duruma alışık olmayan kişiler ve toplumlar da haliyle fazla. Biz de sizin için bazı toplumların hala neden elleri ile yemek yediklerini araştırdık.

El ile yemek yemek dünyadaki birçok kültürde nesillerdir saygı duyulan bir gelenektir. Bu durum genellikle bir topluluğun misafirperverliğinin ve kültürel kimliğinin bir yansımasıdır.

Orta Doğu'da ve Kuzey Afrika'da insanlar ortak bir şekilde yemek yerken, Hindistan'da da birbirlerinin tabaklarından yemek yemek geleneksel bir durumdur.

Her işte olduğu gibi elle yemek yerken de bazı sofra adapları vardır. El ile yemek yemenin şaşırtıcı bir şekilde sağlıklarına iyi geldiğine inanırlar.

Yani el ile yiyen toplumlar, sadece bedenlerini değil zihin ve ruhlarını da beslediklerine inanıyorlar.

'Hindu Vedic' inancına göre her parmak 5 elementi temsil eder; uzay, hava, ateş, su ve toprak. Bu nedenle eller güçlü bir organ olarak kabul edilir.

Böylece parmaklarla yemenin yiyecekle duygusal bir bağlantı oluşturduğuna, tat konusundaki farkındalığımızı artırdığına ve sindirimi geliştirdiğine inanılıyor.

El ile yemek yemek ayrıca Müslüman ülkelerde önemli bir gelenektir. Pek çok Müslüman sağ elle yemek yemek ve başkalarıyla yemek paylaşmak gibi Hz. Muhammed'in uyguladığı ve vaaz ettiği yeme alışkanlıklarını uygularlar.

Müslüman kültürlerde yiyeceklerin yavaş yenmesi amaçlanır ve bu eller kullanılarak kontrol altında tutulabilir. Pratik nedenlerden ise de birçok Afrikalı hala yiyecekleri elle hazırlıyor ve tüketiyor.

Bazı ülkelerde bahsettiğimiz gibi elle yemek yerken uyulması gereken kurallar vardır. Bu konulara çok uzak olanlar için ilk kural; her zaman sağ elinizle yemelisiniz çünkü sol el Arap, Hint ve Afrika kültürlerinde kirli sayılıyor.

Ev sahibi içi su dolu bir kase ile ellerinizi temizlemeniz için gezinebilir. Hindistan'da ellerinizle yemek yerken her zaman parmak uçlarınızı kullanın ve yiyeceğin avuçlarınıza değmediğinden emin olun. Parmaklarınızı ağzınıza sokmamanız da önemlidir. Yiyeceği başparmağınızla içeri itmeniz yeterlidir. Başka insanlar ile bir yemeği paylaşıyorsanız, sadece tabağın kendi tarafınızdan yiyin ve parmaklarınızı yalamak için yemeğin sonuna kadar bekleyin.

Pide ekmeğinin çatal bıçak yerine geçtiği kültürlerde, yiyecekleri almak için başparmağınızı ve ilk iki parmağınızı kullanın. Kuzey Afrika veya Orta Doğu'da yemek yerken ekmeği bölen ve misafirlere dağıtan normalde ev sahibidir.

Ellerimizle yemek yemenin aynı zamanda bazı faydaları da vardır. Ellerimizle yiyecek aldığımızda parmaklarımız, midemizdeki yiyecekleri parçalamak için gerekli olan enzimleri ve sindirim sıvılarını üretir. Parmaklarımızda ve avuç içlerimizde bulunan bakteri veya flora da sindirime yardımcı olur. Ellerimizle yiyeceğe dokunduğumuz an sinir uçlarımız beynimize sinyaller göndererek mideyi sindirim sürecine hazırlar.

Parmaklarımızla yemek, ne yediğimiz ve ne kadar yediğimiz konusunda daha bilinçli hale geldikçe formumuzu korumamıza yardımcı olur. Yiyeceklerle bu fiziksel temas sadece aşırı yemeyi engellemekle kalmaz, aynı zamanda tat alma duyumuzu da artırır.

Pekii, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda okuyalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Mutfakta İyi Bir Aşçı Olacağım Derken Elinin Ayarını Tutturamayan 17 Bahtsız Kişi
Kendine Has Kültürüyle Gönülleri Fetheden Balkan Kültürünün Birbirinden Lezzetli Yemek ve Tarifleri
Bize Normal Gelse de Turist Olarak Türkiye’ye Geldikten Sonra Yaşadıkları En Büyük Kültür Şokunu Anlatan Kişiler

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
YORUMLAR
27.03.2021

Arkadaş, Elle yenecek yemek var çatal, bıçak, kaşıkla yenecek yemek var. Görsellerin yarısı olması gereken şey zaten. Hamburgeri, lavaşı, pideyi niye koyuyorsun ki. Hadi bunlarda yenir çatal bıçakla tamam ama abartı olur takıntısı olmayana :D

27.03.2021

Sondan bir önceki fotoğrafta ne güzel hiç bulaşık yok.

27.03.2021

"Parmaklarımız enzim salgılatıyor" diyorsun. Ok.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ