Kaş Yapayım Derken Göz Çıkarmayın! Yavru Bir Kuş Bulduğunuzda Yapmanız Gerekenleri Söylüyoruz

Çoğu kişi bir başına kalmış yavru bir kuş bulduğunda ne yapacağını bilmez. Bu bilgisizlik nedeniyle de o yavru kuşun yaşama şansı bir hayli düşer. Yaban hayat uzmanı Emin Yoğurtcuoğlu'nun bu konuda söyledikleri hepimize bir hayli yardımcı olacaktır.

Kuşları görmek için dünyayı dolaşan, yaban hayat uzmanı, rehber fotoğrafçı Emin Yoğurtcuoğlu'nu size daha önce bu içerikte tanıtmıştık.

Bu Şahane Adamı Tanımalısınız: Rengarenk Kuşların Peşindeki Türk Araştırmacıdan Muazzam İşler!

Yazın etrafta hoplayan ya da yerde tek başına çaresizce oturan bebek kuşları görmek oldukça yaygın bir durum. Bu oldukça normal, endişe etmenize gerek yok.

Yavrular çoğu zaman yuvalarını, uçmaya tam başlamadan bir iki gün önce terk ederler. 

Foto: @soosseli

Ancak siz, merhametle dayanamayıp ona müdahale ederseniz, yarardan çok zarar getirebilirsiniz.

Yavru kuşlar, anne babaları tarafından çok çok zor terk edilirler. Etrafta anneyi görmemeniz, bebeğin terk edildiği anlamına gelmez. Muhtemelen civarda yemek arıyordur ya da belki korku içinde sizin yavrusuna yaklaşmanızı izliyordur. Yavru kuşları, oldukları yerde rahatsız etmeden bırakmak en doğrusudur.

(Fotoğrafta bir makasgaga yavrusu, annesinin gagasına sarılmış haldeyken Thomas C. tarafından görüntülenmiş.)

Yavruyu, doğasından alıkoymak, başvurulacak en son yöntemdir.

%100 emin olduğunuz yaralanma durumları ya da anne babanın günlerce yokluğu durumunda almayı düşünebilirsiniz.

Foto: @soosseli

Ebabil ve kırlangıç yavrularını yerde görmek doğal değildir. Yuvadan ayrılmaları tam uçabildikleri zaman olur.

Baykuş yavruları ise çok erken zamanlarda hareketlenmeye başlar. Uçmasına birkaç hafta kala, etrafta dolaşan baykuş yavrusu görürseniz karışmayın.

Yavruyu almak istemeniz, ebeveynler tarafından saldırıya uğramanıza sebep olabilir.

Foto: Lesley Mattuchio

Peki ya kuş tehlike altındaysa?

Bir yavru kuşu doğadan kopardığınızda onun uzun yaşama şansı oldukça düşüyor ve bu, yapabileceğiniz en kötü şeylerden biri. Yavru kuşlar, bulundukları yerde anne babalarının gözetimi altında bırakılmalı.

Fotoğrafta bir zıpzıp pengueni ailesi var. Ebeveynlerinin gölgesinde oldukça güvende olan bir yavru. Ancak korunmasız kalmış bir yavru, kahverengi korsanmartıya yemek olmuş.

Eğer kuşu yolun ortasında, insan kalabalığının orta yerinde gibi yerlerde bulursanız, alıp yakın mesafede güvenli bir yere koymakta sakınca yok.

Ancak yavru kuşun anne babasını duyabileceği bir mesafede bıraktığınızdan emin olun.

Foto: @christyricharz

Genel bilinenin aksine, yavru kuşu elleyip insan kokusu üzerine sinince anne baba onu terk eder düşüncesi doğru değil.

Çoğu kuşun koku alma duyusu az gelişmiştir ve bu sebepten ötürü yavrularını terk etmezler.

Bulduğunuz kuşu yuvasına geri koyabilir misiniz?

Eğer bulduğunuz yavru kuş tüysüz ya da gerçekten uçamayacak kadar küçükse ve yuvadan kazayla düşmüş olduğu kesinse, evet koymak mümkün.

Sadece koyacağınız yuvanın onun yuvası olduğundan ve bulduğunuz yavrunun sağlıklı ve güçlü olduğundan emin olun.

Bazen yavrusu hasta olan ya da yaşamayacağını düşünen anne babalar, özellikle hasta yavruyu yuvadan dışarı atabiliyorlar, böylece bütün enerjilerini ve zamanlarını sağlıklı yavrularına ayırabiliyorlar.

Eğer sağlıklı olmasına rağmen yuvasını bulamıyorsanız, bu sefer bu kuş size emanet demektir.

Bulduğunuz kuş, böceklerle ya da hiç düşünemeyeceğiniz şeylerle besleniyor olabilir.

En çok karşılaşılan durum ise, her kuşa ekmek verilmesi. Ekmek sadece yavru kuşlara değil hiçbir kuşa verilmemeli!

Bu tarz durumlarda yapmanız gerekenler konusunda emin olamazsanız, bulunduğunuz bölgede hemen bir yaban hayatı rehabilitasyon merkezine danışıp kuşu (ya da yaban hayvanını) onlara teslim etmelisiniz.

🐥🐦

Popüler İçerikler

TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR
28.06.2018

gelinde beni görün. Geçen yıl bir güvercin bulduk fabrikada. Meraklı bir arkadaş besledi. Büyüttü. Saldık. Gitmiyor. Geçen gün odada bir tıkırtı. Fare mi ? dedim. Bizim güvercin. Artık kanka olduk. Depoda kutuların üstünde. Oda falan. Sabah artık nasıl bir akraba olduysak. Masanın üzerindeki simiti didikliyor. Baktım olacak gibi değil. "Evraklarını topla gel. Yarın iş başı yaptıracağım" dedim. Bu saat oldu ortalarda yok. Kurtulduk sandım. İç taraflarda serin bir yer bulmuş. Takılıyor. Yok arkadaş. Hayvan dostlardan yana bana huzur yok. 2 köpeğimden biri piskopat. Sal ormana, ayıyı boğup gelir. Diğeri zaten vefasız. Mama yoksa ilgi de yok. 7 senedir halının üzerinde yatıyor. Resmi çıktı şerefsizin. "Git çalış diyorum. Bekçilik falan yap. Olmadı bari sokağa çık, evde durma kanıma dokunuyorsun." diyorum Onuda yapmıyor. Anca mama saati gelince mama kabının yanında dikilsin. Suyu bitince elimi kolumu yalasın.

28.06.2018

Dert bir tane mi ? İş yerinde kedi de besledim. Bir umut fareleri uzak tutar diye. Arkadaşlar yemekten gelirken et, köfte, tavuk vs ile besleye besleye semirtiler. Az önce gördüm. Girişte ağacın gölgesine yatmış uyuyor. Koca götlü. Kışın üşümesin diye iç tarafta yer yaptık. Öyle semirmiş ki. Fare görünce götünü kaldıramıyor şerefsiz. Su kabından kuşlar gelip su içiyor. Lan bari ayıp olmasın diye kalk. Yok. Anca yatsın. Yemek verene sırnaşsın. Yoldan geçen köpekleri delirtsin. Yakında benim köpeği de getireceğim. Sabahtan akşama okey batak pişpirik oynayıp dursun dördü de.

29.06.2018

Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'ni ilk defa duydum...

Pasif Kullanıcı
28.06.2018

Allahımmm şu ördek yavrularına bak yaaa :D kalp kalp kalp öpücük öpücük öpücük :D :D bunları severken öldürürüm yanlışlıkla.

TÜM YORUMLARI OKU (13)