Kaş-Kekova'yı Korumanın 10 Yolu

Kaş-Kekova'da hayat var! Sahip çık, devam etsin! #KaşKekova

Kaş–Kekova, Türkiye’nin dalış cenneti ve antik uygarlıkların beşiği. Bu iki eşsiz bölge, kültürel mirasının yanı sıra zengin doğası ve sahip olduğu sualtı hazinesiyle her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Antik çağa ait kalıntıların çevrelediği Kaş-Kekova, denizel biyolojik çeşitliliğiyle kültür, deniz ve dalış turizmi açısından giderek daha fazla dikkat çeken bir nokta. 

WWF-Türkiye 2000 yılından beri Akdeniz kıyılarında araştırmalar yapıyor. 2014 yılından beri ise Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yürüttüğü sürdürülebilir turizm projesiyle yerel ve merkezi yönetimler, balıkçılar, dalış kulüpleri ve tur tekne sahipleriyle bir araya gelerek bölgedeki orfoz, deniz çayırları gibi türlerin korunması ve sürdürülebilir bir turizm anlayışının yerleştirilmesi için çalışıyor.

1. Orfozlara dokunmayın

Tehlike altındaki orfozların korunması için destek olun. Orfozların avlanması, satılması ve tüketilmesine izin vermeyin.

2. Sualtında izleyici olun

Deniz canlılarına dokunmayın, beslemeyin ve rahatsız etmeyin. Dalışa kapalı bölgelerde dalış yapmayın, yaptıran firmaları tercih etmeyin.

3. Kaş-Kekova'yı tanıyın

Deniz Koruma Alanı hakkında bilgi edinin, balıkçılığa ve dalışa kapalı alanları öğrenin. Çevrenizdekilere korunan alanla ilgili bilgi aktarın. Teknelerin deniz çayırlarının üzerine demirlemelerine izin vermeyin, sintineyi denize boşaltmayın.

4. Yeşilden yana tercih yapın

Daha az karbon emisyonu üreten ulaşım araçlarını tercih edin. Plastik torba, pet şişe kullanımınızı sınırlayın ve geri dönüşümü destekleyin.

5. Kültürel mirası koruyun

‘Işığın Ülkesi Likya’ harabelerini, Likya yolunu tanıyın ve koruyun.

6. Çöp atmayın

Denizel, doğal, tarihi ve kültürel alanları kirletmeyin.

7. Uyarın, ihbar edin

Balıkçılığa kapalı alanlarda avlanmayın, kuralları ihlal edenleri uyarın. Gördüğünüz her yasadışı eylemi kurumlara bildirin. (Alo SGK 158)

8. Sürdürülebilir turizmi destekleyin

İhtiyaçlarınızı yerel işletmelerden karşılayarak yerel ekonomiye destek olun. Alanın korunmasını destekleyen, doğaya duyarlı işletmelerden hizmet alın. İşletmecilerin korunan alan için neler yaptıklarını sorun.

9. Doğayı evinize götürmeyin, siz doğaya gidin

Doğadan taş, çakıl, deniz kabuğu ve bitki toplamayın. Deniz kabuklarından veya doğadaki canlılardan yapılmış hediyelik eşyaları satın almayın.

10. Gönüllü olun

Koruma alanları ve canlıların sözcüsü olun, bölgeden çektiğiniz fotoğraflarınızı #KaşKekova etiketiyle sosyal medyada paylaşın.

Popüler İçerikler

İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
YORUMLAR
06.09.2017

Gönüllü olun

28.12.2017

Türkiye'nin en güzel yerlerin birisi Kaş gerçekten. Kaş bölgesinde ki en uygun kiralık villalar için: http://villakalkan.com.tr/

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ