"Kars'ta Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Kars'a Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 20 Yer

İsmini Bulgar Türkeri'nin Velentur Boyu'ndaki Karsak Oymağı'ndan alan Kars ili bu isme sahip olması nedeniyle Türkiye'deki en eski Türkçe isme sahip olan şehir olma özelliğini taşımaktadır. Günümüze kadar üzerinde Urartular, Selçuklu, Moğol, Osmanlı, Rus gibi ülke ve medeniyetlerin yaşadığı ve iz bıraktığı bir şehirdir Kars. Kışları -30 °C derecelere düşen sıcaklığına rağmen ziyaretçilerinin azalmadığı ilimizde birçok gezilip görülecek doğal güzellikler ve tarihi mekanlar bulunmaktadır.

Ani antik kenti, Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Kars Kalesi ile geçmişin tozlu sayfalarını aralandığı bu şehrin güzelliklerinde kendinizi kaybedebilirsiniz.

Kiliselerden camilere, müzelerden parklara birçok mekanla birlikte yolunuz Kars'a düştüğünde görmeden dönmemeniz gereken 20 yer...

1. Katherina Köşkü

www.instagram.com

Sarıkamış ilçesinde Baltık mimarisinin güzel örneklerinden biri olan bu köşk ana ve av köşkü olarak iki ayrı yapıya sahiptir.

Peç olarak adlandırılan bir ısıtma sistemiyle tasarlanan köşkün inşası ise Kars ilinin '93 Harbi' sonucu Rusların hakimiyeti altına girmesiyle gerçekleşmiştir.

2. Kars Müzesi

www.instagram.com

Kars Müzesi'nde Paleolitik dönemden Selçuklu dönemine kadar birçok medeniyetten eserler sergilenmektedir. Süs eşyalarından dokuma halı ve kilimlere ve daha birçok eseri inceleyebileceğiniz bu müze Kars Merkez'de yer almaktadır.

3. Tigran Honents Kilisesi

www.instagram.com

1215 yılında Tigran Honents tarafından inşa ettirilen bu kilesinin en ilgi çekici özellikleri arasında şüphesiz ki iç cephe duvar ve kubbesindeki fresklerdir. Bu fresklerde ise Hz. İsa'nın doğumundan ölümüne kadar yaşananları anlatmaktadır.

4. Menuçehr Cami

www.instagram.com

Menûçihr Camii olarak da bilinen bu yapı Selçuklu Dönemi eserlerinden birisidir. Tamamı tüf taşı kullanılarak yapılan cami on birinci yüzyılda Ebû'l Menuçehr Bey tarafından yaptırılmıştır.

Menuçehr Cami'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde olduğunu biliyor muydunuz?

5. Ani Antik Kenti

www.instagram.com

Ani, Kars'ın güneydoğusundaki ocaklı köyünde yer alan bir ören yeridir. Bu ören yerinde ise Selçuklu Kervansarayı, Ani Katedrali ve daha birçok önemli eseri bünyesinde barınmaktadır. 2016'da ise UNESCO Dünya Mirası olarak kayıtlara geçmiştir.

6. Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi

www.instagram.com

Kars Merkez'de yer alan bu müze Osmanlı-Rus savaşını, Kafkas cephesini görsel ve yazılı olarak ziyaretçilerine sunan interaktif bir müze olma özelliğini taşıyor. Gidenlerin yüreğini titreten bu müze harp tarihini gözlerinizin önüne sermektedir.

7. Taş Köprü

www.instagram.com

Kars Nehri'nin üzerine yapılan bu köprü, ismini herkesin de tahmin edeceği üzere yapımında kullanılan kesme bazalt taşlara borçlu. Üç kemeri bulunan bu köprü 1579 senesinde Osmanlı Padişahı III. Murat’ın talimatıyla yaptırılmıştır.

8. Fethiye Cami

www.instagram.com

Aleksandr Nevski Kilisesi veya Kazak Kilisesi olarak bilinen yapı 1920'lerden sonra Fethiye Camii olarak bir isim değişikliğine uğramıştır. Baltık mimarisinin eşsiz örneklerinde olan bu camii Kars Merkez'de yer almaktadır.

9. Kuyucuk Kuş Cenneti

www.instagram.com

Kars'ın eşsiz doğal güzelliklerinden biri olan Kuyucuk Kuş Cenneti iki yüze yakın kuş çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Bir zamanlar kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan bu kuş cenneti yakın zamandaki çalışmalar sayesinde tekrar canlandırılmaya başlanmıştır.

10. Genç Kızlar Kilisesi

www.instagram.com

Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan Arpaçay Nehri'nin batısında yer alan Genç Kızlar Kilisesi'nin yapıldığı tarih tam olarak bilinmese de on üçüncü yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bir eserdir. 

Ulaşımı biraz zor olsa da kiliseye ulaştığınızda çektiğiniz zorluğa değecek bir yapı olduğunu anlayacaksınız.

11. Çıldır Gölü

www.instagram.com

Yüz yirmi üç kilometre karelik alana sahip olan Çıldır gölü,  Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde yer almaktadır. Göl ismini Oğuz Han'ın Çavuldur Boyundan almıştır. Kızakla kayabileceğiniz, balık tutabileceğiniz gölde aynı zamanda muhteşem fotoğraf kareleri yakalama şansı bulabilirsiniz.

12. Abughamrents Kilisesi / Polatoğlu Kilisesi

www.instagram.com

Ani ören yeri çevresinde görebileceğiniz bu kilise sekizgen bir kubbeye ve silinirdik bir görünüme sahiptir. 980 yılında Prens Pahlavuni tarafından yaptırılan bu kilisenin dışı kadar içi de oldukça ilgi çeken bir yapıya sahip.

13. Kümbet Cami

www.instagram.com

Havariler Kilisesi olarak da bilinen bu yapı 932-937 yılları arasında Kral Abbas tarafından yaptırılmıştır. Yapımından bu yana Rus Ortodoks Kilisesi, müze ve en sonunda da cami olarak kullanılan bu yapı Kars Merkez'de yer almaktadır.

14. Aziz Prkich Kilisesi

www.instagram.com

Ani ören yerinin çevresinde olan 1036 yılında yaptırılmış Aziz Prkich Kilisesi'nin yapısı yuvarlak şeklindedir. Kral III. Sembat tarafından yaptırılmış olan bu kiliseye 1930'lu yıllarda bir yıldırım düştüğü için yapının yarısı yıkıma uğramıştır.

15. Büyük Katedral

www.instagram.com

1064 yılında Sultan Alparslan’ın Ani'yi fethetmesiyle birlikte Fethiye Cami ismini alan bu katedral, Ani ören yerinde yer alan bu katedral de diğer yapılar kadar göz alıcı bir mimariye sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

İçi kadar dışıyla da görkemli bir atmosfere sahip bu katedral günümüze kadar birçok deprem atlatmıştır.

16. Kars Kalesi

www.instagram.com

1152'te Sultan Melik İzzetin tarafından inşa ettirilen kale, 1386 tarihinde Timur tarafından yıkıldıktan sonra 1579 senesinde Osmanlı İmparatorluğu tarafından tekrar yapılmıştır. 

Bir sit alanı olan Kars Kalesi içinde türbeden cephaneliğe, askeri koğuştan mescide kadar birçok yapıyı bünyesinde bulundurmaktadır.

17. Allahuekber Dağları Milli Parkı

www.instagram.com

2004 yılında kurulan bu park Kars ve Erzurum  illeri sınırları içerisinde yer almaktadır. Sarıkamış ilçesinde yer alan Allahuekber Dağları Milli Parkı, bünyesinde şehitlikleri, birçok vahşi kara hayvanı ve çeşitli kuş ve balık türünü barındırmaktadır.

18. Harrani Türbesi

www.instagram.com

Hasan Harakani Türbesi olarak da anılan bu yapı Kars Merkez'de yer almaktadır. Kars kalesinin alt kısmında yer alan bu yapıya girdiğinizde içinin dışından çok farklı olduğunu şimdiden söylemekte fayda var.

19. Beylerbeyi Sarayı

www.instagram.com

Kars Merkez'de yer alan bir diğer eşsiz tarihi mekan ise Beylerbeyi Sarayı. Yapımında kesme ve moloz taş kullanılan bu yapı 1579 senesinde Lala Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir.

20. Mazlum Ağa Hamamı

www.instagram.com

Osmanlı padişahı III. Murad tarafından 1574-1595 arasında inşa ettirilen hamam, Kars Kalesini ve Taş köprüyü gezilecek rotanıza eklediyseniz güzel bir rota daha olabilir.

"Adana'da Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Adana'ya Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 20 Yer
Mardin Gezilecek Yerler Listesi: Adım Adım Mardin'de Uğrayabileceğiniz Duraklar
"Gaziantep'te Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Gaziantep'e Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 20 Yer

Popüler İçerikler

Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
YORUMLAR

Kars ın sokakları bile güzel. Geçmişe yolculuk yapmışsınız gibi hissettiriyor.

27.10.2021

Çok güzel bir şehir.

27.10.2021

Boşver Kars da nereye gidiliri Kars a neden gideyim ki 🤦🏻‍♂️

31.10.2021

Bende Karstan kacmaya calisiyom ya bı kurtulamadim gitti zkskks

TÜM YORUMLARI OKU (4)