Kars'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kars'ta Ne Yenir?

Türkiye'nin en yüksek rakımlı illerinden biri olan Kars, aynı zamanda ülkenin en soğuk illerinden biridir. Doğusunda Ermenistan, batısında Erzurum, kuzeyinde Arpaçay ve Akyaka, güneyinde ise Kağızman ve Digor bulunur. Güneşin ilk doğduğu ve karın ilk yağdığı şehir Kars'tır. Kış turizmin vazgeçilmezlerinden biri olan Sarıkamış Kayak Merkezi her yıl binlerce kişiyi ağırlamaktadır. Ayrıca kültürel farklılardan ve zenginliklerinden kaynaklı kozmopolit bir yapıya sahiptir. Tarihteki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kars, birçok kültürün izlerini barındırmaktadır. Peki Kars'ta gezilmesi gereken yerler ve yenilmesi gereken yemekler nelerdir? İşte detaylar...

Kafkaslar'dan Anadolu'ya geçerken ilk yerleşim yeri olan Kars, aynı zamanda tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmaktadır. Kars'ın çok kültürlü bir şehir olmasının nedeni Urartuların, Perslerin, Selçukluların, Arapların, Osmanlıların, İngilizlerin ve Rusların, Ermenilerin etkisi altında kalmasından kaynaklıdır. Kars'ta Azeriler, Türkmenler, Kürtler, Terekemeler yaşadığı için birçok farklı ibadethane bulunmaktadır. Şehirde yapılan savaşlar sonucu başarı elde etmelerinden kaynaklı ilk gazi madalyasını Kars şehri almıştır. Medeniyetler beşiği Kars'ın gezilmesi gereken yerlerini ve yöresel yemeklerini sizler için derledik...

KARS'TA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Kars, tarihi ve doğal güzellikleri ile her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Yontma taş devrinden kalan kalıntıları ve kış turizmi ile seyahat edilmesi gereken yerler arasındadır.

  • Ani Harabeleri: UNESCO Dünya Mirası listesinde olan bu antik kent, oldukça önemlidir. Anadolu'da yer alan ilk cami buradadır. Kars'ta görülmesi gereken yerlerin başında yer alır.

  • Sarıkamış Şehitliği: 37 bin şehit verilen Sarıkamış, I.Dünya Savaşı'nda önemli rol oynamıştır.

  • Kümbet Cami: Havariler Kilisesi olarak da bilinen bu yapı, Doğu'nun Ayasofya'sı olarak bilinir. 10.yy'da Ermeni- Gürcü kilisesi olarak yapılmış 11.yy'da Müslümanların eline geçince camiye çevrilmiştir.

  • Büyük Katedral: Ani kentinde bulunan bu katedral, Selçuklu Sultanı Arpaslan tarafından camiye çevrilmiştir. Anadolu'da ilk fetih namazının kılındığı bu yer mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

  • Tigren Honents Kilisesi: Bu kilise 1215 yılında Tigren Honents tarafından inşa edilmiştir. Kilisenin duvarlarında Hz. İsa'nın doğumundan ölümüne kadar olan olayların anlatıldığı freskler bulunur.

  • Kuyucuk Kuş Cenneti: Kuyucuk Göl'ünde bulunan Kuyucuk Kuş Cenneti, 182 kuş türü ile birçok insanın akınına uğramaktadır.

  • Selçuklu Kervansaray: Ören Yerinin merkezinde bulunan bu kervansaray Selçuklu mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır.

  • Kayak Merkezi: Sarıkamış'ta yer alan bu kayak merkezi, kış turizmin önemli yerlerindendir. Çam ormanları ile çevrilmiş bu yerde birçok konaklama imkanı bulunmaktadır.

  • Aziz Prkcih Kilisesi: Ani ören yerinde bulunan bu kilise, 11. yy'da yapımına başlanmış, 14.yy'da ise restore edilmiştir.

KARS'TA NE YENİR?

Özellikle balı ve tulum peyniri ile ünlenen Kars, yöresel yemekleri ile de oldukça dikkat çekici bir şehirdir. Etli yemekleri, hamur işleri ve çorbaları Kars mutfağının vazgeçilmezlerindendir.

  • Hangel: Anadolu'nun farklı yörelerinde hıngıl olarak da bilinen bu hamur işi Kars mantısıdır. Diğer mantılardan farkı ise kıymasız oluşudur.

  • Kars kazı ve pilavı: Kars'ın yöresel yemeklerinde sıkça kullanılan kaz eti, genellikle kış aylarında tüketilir.

  • Kars ketesi: Ülkenin her yerinde yapılan kete Kars mutfağında oldukça sevilen bir hamur işidir. Tercihe göre tuzlu veya tuzsuz olarak yapılır.

  • Haşıl: Ana malzemesi bulgur olan bu yemek, eski zamanlardan beri çok sık yapılır.

  • Kars böreği: Bu börek günün her saatinde tüketilebilir. Kars böreğini özel yapan peynir olarak Kars gravyerinin kullanılmasıdır. Kars'ta tadılması gereken lezzetlerdendir.

  • Ekşili et: Kars mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan et, bu yemeğe de oldukça yakışmıştır. Kuşbaşı doğranmış et, domates ve soğanla yapılan bu yemek tadanların doyamadığı bir lezzettir.

  • Feselli: Aynı zamanda Ardahan yöresinin geleneksel yemeklerinden biridir. Sabah kahvaltıların vazgeçilmezi olan bu hamur işi herkes tarafından çok sevilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Türkiye'de Olduğuna İnanamayacaksınız: Dünyanın Sekizinci Harikasına Ev Sahipliği Yapan Kars'ta Görülmesi Gereken 16 Şey
Bu Büyülü Doğa İzlanda'yı Kıskandırır: Sizi Bir Anda Kars'a Aşık Edecek 18 Enfes Fotoğraf

Popüler İçerikler

Mehmet Şimşek Meclis’te Sunum Yaptı: “Ülkemizde Vergi Yükü Yüksek Değil”
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!