Karnımız Neden Gurulduyor? Sebepleri ve Mide Gurultusunu Engellemek İçin 5 Yöntem

İnsan vücudu oldukça şaşırtıcıdır. Vücudunuz sizi sağlıklı tutmak için çok çalışırken siz duymasanız bile her türlü sesi çıkarır. Örneğin, herkesin karnı illaki zaman zaman guruldar. Peki, neden?

Siz bu sesleri guruldama, hırıldama veya hırıltı olarak adlandırsanız da, soru şu ki, neden midelerimiz gurulduyor?

Duyduğunuz o guruldama ve homurdanma mideden ve ince bağırsaktan gelir ve bu sadece aç olduğunuzda değil çoğu zaman meydana gelir.

Sindirim sisteminizin kasları yiyecekleri sindirimden geçirdikçe, yiyecekler vücudunuz tarafından kullanılmak üzere parçalanır. Bunun sonucunda gaz ve hava kabarcıkları oluşur.

Mide gurultusu olarak bildiğiniz sesleri çıkaran bu gaz ve hava kabarcıklarıdır. Karnınız tokken bu sesler o kadar gürültülü çıkmaz. Çünkü karnınızdaki yiyecekler çıkan sesin bir kısmını emer.

Mideniz boş olduğunda ise bu sesleri duymak çok daha kolaydır. Muhtemelen bu yüzden mide gurultusunu açlıkla ilgili sanıyorsunuz.

Yemek yedikten birkaç saat sonra mideniz ve sindirim sistemi kaslarınızın tekrar çalışmasını sağlamak için beyninize sinyaller gönderir.

Bu sinyaller daha önce sindirimden kaçan yiyecekleri sindirir. Mide kası kasılmaları da sizi acıktırır, böylece vücudunuzun açlığını hissedersiniz.

Peki mide gurultusu nasıl önlenir? Mide gurultusu sindirimin bir parçası olsa da, guruldama seslerinin utanç kaynağı olabileceği zamanlar vardır. İşte mide gurultusunu durdurmak için 5 yöntem.

1. Bir bardak su içmek mide guruldamasına iyi gelebilir.

Özellikle mide guruldaması sırasında bir şeyler yemek mümkün değilse, mide guruldamasına karşı etkili bir çözüm olabilir. Su, mideyi doldururken sindirim sürecine de yardımcı olur.

Bu da en azından mide guruldamasını önlemeye veya çıkan sesi azaltmaya yardımcı olur. Ancak su gün boyunca yavaş yavaş içilmelidir. Kısa sürede çok miktarda su içmek de mide guruldamasına neden olabilir.

2. Bir şeyler yemek karnınızı geçici olarak susturabilir.

Mide boşaldıktan sonra, hırıltılı ve guruldayan sesler tekrar yemek yeme zamanının geldiğini haber eder. Küçük bir öğün veya atıştırmalık yemek sesleri geçici olarak bastırabilir. Midede yiyecek olması da mide guruldamasının sesini azaltır.

3. Yemekleri yavaş yemek sindirimini kolaylaştırabilir.

Sindirim, yiyecekleri çiğneme yoluyla ağızda başlar. Hazımsızlığa bağlı mide gurultusu, yiyecekleri daha iyi çiğneyerek ve daha yavaş yemek yiyerek önlenebilir.

Yiyecekleri düzgün çiğnemek, yutulan hava miktarını da azaltır, bu da gaz ve sindirim sıkıntısını önler.

4. Gaza neden olan yiyecek ve içeceklerden kaçının.

Bazı yiyecek ve içecekler diğerlerinden daha fazla gaz üretir. Mide gurultunuza gaz neden oluyorsa, bu yiyecek ve içeceklerden kaçınmak guruldama sorununuzu çözebilir.

5. Stresten uzak durun.

Mide gurultusu, iş görüşmeleri, sunumlar ve sınavlar gibi belirli stresli durumlarda daha yaygın gerçekleşir. Bunun nedeni, midenin dolu veya boş olmasına bağlı değil, stresli ve kaygılı ortamlarda bağırsağın aktivitesinin artmasıdır.

Stresli olmanın sindirimi yavaşlattığı, mide ekşimesi ve mide guruldaması da dahil olmak üzere hazımsızlık semptomlarına katkıda bulunduğu bilinmektedir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Twitter'da Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklara Dikkat Çeken Doktora Gelen Birbirinden Düşündürücü Yorumlar
Gizem Çözülecek mi? Bilim İnsanları Covid 19 Virüsünün Kökenlerine Dair Cevapları Araştırmaya Devam Ediyor!
"Ağlatan Soru": Medyanın Çocuk Psikoloji Üzerindeki Etkisine Dikkat!

Popüler İçerikler

Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti