Karma Ne Demek? TDK'ya Göre Karmanın Anlamı Nedir? İnsanlar Neden Karmaya İnanır?

Karma, pek çok insanın varlığına inandığı kozmik bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Karmayı bazı kişiler bakış açılarına göre enerjisel bir doğrultuda yorumlarken, bazı görüşler ise bunun dini bir durum olduğunu ifade etmektedir. Gündelik hayatımızda 'karma' kelimesini çok sık kullanmasak da, bazı durumlarda karşımıza en çok çıkan ifade haline geliyor. Peki 'karma' ne demek? Karmanın sözlük anlamı nedir? TDK'ya göre karmanın anlamı nedir? İnsanlar neden karmaya inanır? Sizler için derledik...

Karma Nedir, Ne Demek?

Karma kelimesi kullanım alanı olarak; yapılan herhangi iyi ya da kötü bir fiilin evren tarafından size geri dönüşünün olması anlamına gelmektedir. Enerji yasasında, felsefede ve din görüşlerinde sıklıkla duyduğumuz bir kelimedir.

TDK'ya Göre Karmanın Anlamı Nedir?

Karma kelimesi; Sanskrit diline göre 'yapmak-eylemek-harekete geçmek' anlamlarına gelen 'kri' sözcüğünden türetilmiştir. Yanına farklı sözcüklerin eklenmesiyle farklı terimlerin oluşmasına yol açan 'karma'; karma yasası, karmik plan ve karmik telafi gibi farklı başlıklara açılmıştır. Karmanın sıklıkla kullanıldığı görüşler ise; Hinduizm, Budizm, Jainizm, Taoizm, Sihizm ve teozofidedir.

Karma Nasıl İşler?

Karmanın esas ifade etmek istediği olgu; fiziksel ve zihinsel sürdürülen her türlü eylemin bir sonucunun bulunduğudur. Karma anlayışına göre, düşünülen ya da yapılan her eylemin sonucu; bu yaşantıda ya da sonraki yaşantıda illaki etki edecektir ve bu bir kuraldır. Yapılan her türlü eylem ya da düşünce, zihinsel ya da fiziksel olması fark etmeksizin yaşamımızın bir yerinde etkilerini mutlaka göstermek zorundadır.

Karma Yasası Nedir?

Karma yasasına göre kısa ve öz bir şekilde açıklamak gerekirse, her yaşantının önceki yaşamlarda yapılan eylemlerin sonucu olarak belirmesi esasında yaşanır. Kişilerin yaptığı hiçbir hareket sonuçsuz kalmayacak ve kişinin kaderinde etki edecektir.

İnsanlar Karmaya Neden İnanır?

İnsanlar doğdukları andan ölecekleri zamana kadar, bilinçlerini kazandıkları süreç boyunca cezalandırma ve ödüllendirilme beklentisi ile hayatlarını geçirir. Aynı zamanda yaşamlarının bir anlamı olduğuna inanmak isterler. Bu doğrultuda kendilerini değerlendirecek bir yargı mekanizmasına ihtiyaç duyarlar. Çoğu görüşte bu bir tanrı varlığına tekabül etse de bazıları yalnızca enerjiye inanır. Karma felsefesine göre de her şey doğal akışında ilerler ve evrenin akışını bozan bunun cezasını ödemek zorundadır. Bu sebepten ötürü her hareketinin karşılığını alacağını düşünen insanlar, karmaya inanır.

Popüler İçerikler

Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
Kızılcık Şerbeti'nin Giray'ı Kaan Taşaner, Afişte Olmamasına İsyan Etti
Tekirdağ'da İstismara Uğrayan 2 Yaşındaki Sıla Bebekle İlgili Korkunç Detaylar: Vücudunda Diş İzleri!
YORUMLAR
30.05.2022

Bu sebepten ötürü her hareketinin karşılığını alacağını düşünen insanlar, karmaya inanır. Ya da hayat onlara kanıtlamıştır:)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ