Karl Marx Kimdir? Karl Marx'ın Hayatı, Eserleri ve Ölümü...

Alman filozof, politik ekonomist, bilimsel sosyalizmin kurucusu olan Karl Marx olan ve 'Komünist Manifesto' ve 'Das Kapital' adlı eserlerin yazarıdır.Komünizmin Babası olarak da bilinen Marx'ın fikirleri, asırlık hükümetlerin devrilmesine ve öfkeli devrimlere yol açmıştır. Peki gazetecilik de yapan Karl Marx kimdir? İşte eşi, çocukları ve özel hayatı...

Bir üniversite öğrencisi olarak Karl Marx, günün siyasi ve kültürel kuruluşlarını şiddetle eleştiren Genç Hegelliler olarak bilinen bir harekete katıldı. Gazeteci oldu ve yazılarının radikal doğası yüzünden Almanya, Fransa ve Belçika hükümetleri tarafından kovuldu. 1848'de Marx ve diğer Alman düşünür Friedrich Engels, sosyalizm kavramlarını kapitalist sistemin doğasında var olan çatışmaların doğal bir sonucu olarak tanıtan “Komünist Manifesto” yu yayınladılar. Marx daha sonra hayatının geri kalanında yaşayacağı Londra'ya taşındı. İşte Karl Marx'ın hayatı ve ölümü...

Karl Marx Kimdir?

HAYATI 

Karl Marx 1818'de Prusya Trier'de doğdu. Karl, dokuz çocuklu bir ailenin hayatta kalan en büyük çocuğuydu. Her iki ebeveyni de Yahudi idi. Yahudi olan anne tarafından dedesi Hollandalı bir hahamdı. Genç Karl, 6 yaşında vaftiz edildi, ancak daha sonra ateist oldu.

EĞİTİMİ

Bonn Üniversitesi'ne başladı ama okulda yaşadığı sorunlar nedeniyle bir yıl sonra, hukuk ve felsefe okuduğu Berlin Üniversitesi'ne kaydoldu. Orada Profesör GWF Hegel'in felsefesi ile tanıştı. Din, felsefe, etik ve politika da dahil olmak üzere birçok kurama ve fikire meydan okuyan 'Genç Hegelci' olarak bilinen bir gruba katıldı.

MARX VE ENGELS'İN EYLEMLERİ

* Marx daha sonra liberal demokratik gazete Rheinische Zeitung için yazmaya başladı ve 1842'de gazetenin editörü oldu. Prusya hükümeti ertesi yıl gazeteyi yasakladı. Daha sonra Marx, Alman sosyalist Friedrich Engels ile tanıştı. 1845'te Engels ve Marx 'Kutsal Aile' adlı bir eleştiris yayınladılar. Prusya hükümeti Marx'ın Fransa'dan kovulmasını sağladı. Marx ve Engels Brüksel'e taşındı. 

* 1847'de, İngiltere'nin Londra şehrinde Marx ve Engels en ünlü çalışmaları olacak eseri yazmaya başladılar. Aralık 1847 ile Ocak 1848 arasında Marx ve Engels tarafından birlikte yazılan Komünist Manifesto ilk olarak 21 Şubat 1848 tarihinde basıldı. ('Kitap Marx'ın, burjuva (zengin orta sınıf) ve proleterya (endüstriyel işçi sınıfı) arasında giderek büyüdüğünü iddia ettiği çıkar çatışmasının ortaya çıkardığı antagonizmaları incelemektedir.')

* 1848'de Avrupa'yı içine alan devrimci ayaklanmalarla Marx, o ülkenin hükümeti tarafından kovulmadan hemen önce Belçika'yı terk etti. İngiliz vatandaşlığı reddedilmesine rağmen, hayatının geri kalanında yaşayacağı Londra'ya yerleşmeden önce kısa bir süre Paris ve Almanya'ya döndü. 

* 1949'un ağustos ayında ömrünün sonuna kadar kalacağı Londra'ya yerleşti. Londra'da Marx'ın tek destek aracı gazetecilikti. Hem Almanca hem de İngilizce yayınlar için yazdı. Ağustos 1852'den Mart 1862'ye kadar New York Daily Tribune muhabiri oldu, toplam 355 makaleye katkıda bulundu. Arkadaşı yazar Friedrich Engels oa bu dönemde mali destek oldu. 

EVLİLİĞİ VE ÇOCUKLARI

Marx, Friedrich-Wilhelms-Universitat isimli üniversitede profesör olan Johann Ludwig'in kızı Johanna 'Jenny' von Westphalen ile evlendi.  Jenny kocasından dört yaş büyüktü. Çiftin yedi çocukları oldu ama dördü henüz çocukken öldü.

ESERLERİ

- 1844 El Yazmaları

- Akrep ve Felix

- Alman İdeolojisi

- Demokritos'çu ve Epikür'cü Doğa Felsefeleri Arasında Fark

- Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı

- Felsefenin Sefaleti

- Feuerbach Üzerine Tezler

- Fransa'da İç Savaş

- Gotha Programı'nın Eleştirisi

- Grundrisse

- Hegel'in Hak Felsefesinin Eleştirisi

- Kapital

- Das Kapital, Cilt 1

- Komünist Manifesto

- Kutsal Aile

- Louis Bonaparte'ın 18 Brumaire'i

- Yahudi Sorunu Üzerine

ÖLÜMÜ

Marx, on beş aylık döneminde boyunca onu hasta halde bırakacak kesilmeyen akıntılı bir nezleye yakalandı. 14 Mart 1883'te 64 yaşındayken bronşit ve plörezi nedeniyle hayatını kaybetti. 17 Mart 1883 tarihinde Highgate Mezarlığı’na defnedildi.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Karl Marx'ın Sözleri... Karl Marx'ın En Ünlü ve Güzel Sözleri...
Kapitalizmin Böğrüne Orak ve Çekiç Gibi Saplanan 17 Karl Marx Capsi

Popüler İçerikler

MasterChef Jürileri Somer Şef ve Mehmet Şef'ten Köfteci Yusuf Çıkışı: "Bunu Deli Bile Yapmaz!"
Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi
Mauro Icardi'den Sakatlık Sonrası İlk Paylaşım Geldi: Arjantinli Yıldıza Destek Mesajları Yağdı