Kariyer Basamaklarında Herkesten Daha Hızlı Tırmanmak İçin Yapmanız Gereken 15 Şey

İş dünyasında sözü geçen, değişimler yaratan ve güçlü bir isim olmayı istiyorsanız sizi diğerlerinden ayıracak bazı özelliklerinizin olması gerekir. Biz de sizin için bu içeriği hazırladık. Umarız işinize yarar.

1. İnsanlarla olan ilişkilerinizi sıkı tutun.

Takım çalışması birçok işletmenin başarısının sırrı. İş arkadaşlarınız, müşterileriniz veya patronunuzla iletişim kurarken mutlaka bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Öncelikle karşınızdakini dinleyin. Kendi konuşmanızdaki tavırlara ve konuşma şeklinize azami özen gösterin. Çevrenizdeki insanları dinleyip onları anlamaya çalışmak ve kendinizi ifade ederken ustalaşmak çok önemli.

2. Öğrenme ve eğitme yeteneğinizi geliştirin.

Şirket içinde yükselmek istiyorsanız sadece öğrenme kabiliyetinizin iyi olması yetmiyor. Aynı zamanda iş bilginizi doğru şekilde aktarabiliyor olmak da çok önemli. Bu şekilde yöneticilerinizin işlerini kolaylaştırarak onların gözüne girebilirsiniz. Aynı zamanda sorumluluk alabilen bir çalışan olduğunuz gözden çıkarılma olasılığınız fazlasıyla düşük olacaktır.

3. Özgün konuşma kabiliyeti edinin.

Eğer kalabalık ortamlarda konuşurken kendinize güveninizin tam olduğu izlenimini verirseniz, çevrenizdeki insanlar yaptığınız işin mutlaka üstesinden geleceğinizi düşünecektir. Bu yönünüzü geliştirmek için ayna karşısında prova yaparak geliştirebilirsiniz.

4. Yabancı dil öğrenin.

Eğer yabancı diliniz varsa mutlaka ikincisini de öğrenmeye çalışın. Unutmayın ki kendinizi pazarlamanız için en güzel yollardan biri birkaç yabancı dil bilmek. Bu özellikle sizin uluslararası büyük şirketlere atacağınız ilk adım için çok önemli.

5. Finans bilgisi edinin.

Öyle çok fazla öğrenip uzmanlaşmanıza gerek yok. Sadece insanlar konuşurken neden bahsettiklerini anlamanız faydalı olacaktır. Eğer ki para giriş çıkışı ile bağlantılı işler yapıyorsanız finans bilginizi biraz daha arttırmanız avantajınız olacaktır.

6. Esnek olmaya çalışın.

En çok aranan özelliklerden biri esneklik. Rutin işlerin dışında kalan şeyler ve sıkışık bir  zaman diliminde çalışma hatta fazla mesai, gerektiğinde sizi en çok aranan eleman yapabilir. Yalnız bizden bir tavsiye; sınırlarınızı iyi çizin ve emeğinizin sömürülmesine asla izin vermeyin.

7. Problemleri çözmeye odaklanın.

Yöneticilerin en önemli özellikleri arasında gelen problem tespit etme ve çözme yeteneği bir iş yerinde ilerlemek ya da pozisyonunuza sağlamlaştırmak için olmazsa olmaz. Olaylara daha net bakmayı deneyin ve sistemli bir çalışma düzeni oluşturun. Böylece problemin tespiti ve çözümü konusunda başarının gelmesi daha kolay olacaktır.

8. Teknolojik gelişmelere hakim olun.

İş yaşamında teknoloji artık olmazsa olmaz. Artık bütün işler teknolojik aletler, bilgisayarlar, tabletler ya da akıllı telefonlar üzerinden yürüyor. Dolayısıyla bu teknolojilere aşina olmanız kaçınılmaz. Üstelik teknolojik gelişmeleri takip edip iş yaşantınızda kullanmak sizi oldukça rahatlatıp işinizi kolaylaştıracaktır.

9. Analitik düşünmeye çalışın.

Şirket içinde rutine alışan çalışanlar zaman zaman içinde bulundukları durumu geniş açıdan değerlendirmek yerine detaylara konsantre oluyorlar. Analitik düşünme yeteneğine sahip çalışanlar, stratejik karar alma durumlarında çok büyük önem arz eder. Bu açıdan yönetim sık sık tahlil edebilme ve sentez yapabilme yeteneğine sahip çalışanların fikirlerine başvurur. Bu da sizi bir adım öne çıkartacaktır.

10. Gündemi takip edin.

İş dünyasının gerekliliklerinden biri de dünyada, yaşadığınız ülkede ve hatta kendi sektörünüzde olan bitenleri yakından takip etmek. Her sektörün kendine ait gündemi dışında ekonomik ve politik gündemi de takip ederek piyasanın nabzını tutmak mümkün. Sadece kendi ilgi alanlarınızı takip ederek genel gündemi kaçırmak oldukça yanlış. İş hayatında kendini göstermek isteyenler mutlaka gündemi takip etmeli.

11. Verilen görevleri sahiplenin ve takip edin.

İşinizi sahiplenir ve takibe alırsanız gerektiğinde kendi insiyatiflerinizi de kullanabilirsiniz. Normal performansın dışında kendinizden de bir şeyler katarak sergileyecekleriniz ve mükemmele ulaşmak için verdiğiniz çaba sizi vazgeçilmez yapacaktır. Direktif almadan tamamlanacak işler sizi her zaman bir adım öne geçirir.

12. İstikrarlı olmaya özen gösterin.

Performansınızın zaman zaman yükselip zaman zaman düşmesi hem sizi yorar hem de çevrenizdekilerin size bakış açısında soru işretleri oluşturur. Dengeli ve kendinden emin bir çalışma tutumu sergilemek çok daha profesyonel bir intiba yaratır. Böylelikle yöneticiniz, size görev verdiğinde nasıl sonuçlanacağını bilmiş olacak. Yöneticiniz üzerinde yaratacağınız güven duygusunun ne kadar önemli olduğunu illa ki göreceksiniz.

13. Eleştiriye açık olun.

Performansınızın her yönüyle eleştirilebileceği gerçeğine açık olun. Unutmayın ki eleştirileri tenkit olarak değil de kendinizi geliştirmek için verilen tavsiyeler olarak düşünürseniz motivasyonunuz düşmez. Yöneticilerinizden gelen her türlü tavsiyeyi dikkate almanız performansınızı arttıracaktır.

14. Organizasyon kabiliyetinizi geliştirin.

Küçük çaplı bir sunumdan tutun da çok karmaşık bir toplantıya kadar organizasyon kabiliyetine sahip çalışanlar daima yöneticilerinin sağ kolu olurlar. Beklenmedik durumlarda planlanan aktiviteleri gerçekleştirmek organizasyona hakim olduğunuzun net göstergesidir. Böylelikle iş yerinizde ilk tercih edilen kişilerden biri olacaksınız.

15. Giyiminize özen gösterin.

Bazı şirketlerde katı kurallar uygulansa da giyim tarzınız aslında sizin karakteriniz. Çalıştığınız yer ve sektöre uygun şekilde kombinler yapabilirsiniz. Asla ama asla dağınık, bakımsız ve uygunsuz kıyafetler giymeyin. Hijyeninize de ayrı özen göstermeniz gerekiyor. Mutlaka parfüm ve deodorant kullanın. Kadınların makyaj konusuna gelecek olursak sade ve abartısız bir makyaj yeterli olacaktır.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı