Kariyerini Savunma Sanayiinde İnşa Etmek İsteyen Gençlere İlham Verecek İpuçları

Hem ülkemizde hem de dünyada alt yapısını her geçen gün daha çok güçlendiren savunma sanayiinde başarılarla dolu bir kariyere sahip olmak; bu alana ilgi duyan hemen her gencin hayali. Eğer sen de yakın gelecekte savunma sanayiinin parlayan yıldızlarından biri olmak istiyorsan şu anda doğru yerdesin.

Son yıllarda savunma sanayiinde yaşanan teknolojik dönüşüm hiç şüphesiz, istihdamın yöneldiği alanların da değişikliğe uğramasına neden oldu. Uzay ve havacılık; deniz ve kara savunmasına ek olarak siber savunma ve siber güvenlik gibi alanları da kapsayan Türk Savunma Sanayii, yüksek teknolojili çözümler üreten şirketlerin proje ve ürünleri ile gelişimini sürdürmeye devam ediyor.

Böylelikle hayalleri yere sığmayan tutkulu gençler için bu alandaki iş imkanları da giderek artıyor. Peki savunma sanayiinde başarılı bir kariyer fırsatı yakalamak ve bu alanda yükselmek için nelere dikkat etmelisin?

İşte savunma sanayii sektöründe güçlü bir başlangıç yapmana yardımcı olacak, bu alandaki yetkinliğini artıracak ve uzun soluklu kariyer yolculuğunda sana ışık tutacak öneriler!

1. Kendine Bir Hedef Belirle

Her sektörde olduğu gibi savunma sanayii alanında da başarıya ulaşmak için atman gereken ilk ve en önemli adım kendine bir hedef belirlemek. Havada, karada, denizde ve hatta uzay sahasında çalışabilen ürünlerin üretildiği, böylece milli savunma ihtiyaçlarına kritik ve stratejik çözümlerin sunulduğu savunma sanayiinde; ilgi ve yeteneklerine uygun pek çok farklı çalışma alanı olduğu zamanla fark edeceksin.

Kariyerine savunma sanayi alanında başlamak ve geleceğine bu sektörde yön vermek istiyorsan bu sektörü yakından tanımalısın. Bunun için de öncelikle, kendine ulaşabileceğin ve gerçekçi hedefler belirlemelisin.

2. Sektörel Yenilikleri Takip Et

Eğer kariyerini savunma sanayii alanında inşa etmek istiyorsan, uzun soluklu kariyer yolculuğunda kesinlikle göz ardı etmemen gereken bir diğer ayrıntı da sektörel yenilikleri çok yakından takip etmen gerektiği. İleride çalışmak istediğin alan ile ilgili gelişmelere hakim olmak, ufkunu genişletecek ve seni rakiplerinden bir adım öne çıkaracaktır.

Öte yandan savunma sanayii ile alakalı edindiğin bilgilerin, kariyer yolculuğunu aydınlatan bir kılavuz niteliği taşıyacağını da unutma! Sektör ile ilgili öğrendiğin her yeni şey, mesleki yaşantında kariyer hedeflerini gerçekleştirmene ve kendini görmek istediğin noktaya çok daha hızlı bir biçimde ulaşmana yardımcı olacak.

3. Organizasyonlara Katılarak Kendini Geliştir

Eğer ürettiğin proje ve çalışmalar ile yakın gelecekte savunma sanayinin bir parçası olmayı hedefliyorsan bugünü iyi değerlendirmeli, kendini her geçen gün daha iyi yetiştirmelisin. Bunun için de savunma sanayii kapsamında gerçekleştirilen organizasyonları takip etmen ve çok sayıda etkinlikte yer alman gerekiyor.

Katıldığın organizasyonlar, geliştirilen en yeni teknolojiler ile tanışmana ve savunma sanayinin tüm alanlarında bilgi birikimini artırmana yardımcı olacak. Üstelik bu organizasyonlarda sektörün başarılı isimleri ile tanışma fırsatı elde edebilir, kariyer uzmanlarının seni fark etmesini sağlayabilirsin.

4. Yeniliğe Açık Ol

Kariyerini savunma sanayii sektöründe çalışacak bir biçimde planlamanın; gelişime, yeniliğe ve değişime de açık olmak anlamına geldiğini unutmamalısın. Bu doğrultuda ilerde çalışmak istediğin kurum hangisi olursa olsun, esnek davranmayı öğrenmeli ve adaptasyon yeteneğini olabildiğince güçlendirmelisin.

5. Yarışmaları Kaçırma

Savunma alanında çalışmak ve bu sektörde adını hem yerel hem de uluslararası çapta başarı elde etmiş projelerin altına yazdırmak istiyorsan içindeki tutkunun sönmesine izin vermemeli, her zaman daha çok çalışarak sınırlarını zorlamalısın!

Savunma sanayii alanında yetişmiş insan kaynağına önem veren kurum ve kuruluşların paydaşı olduğu TEKNOFEST yarışmalarını ya da siber güvenlik alanında farkındalık yaratmak amacıyla savunma sanayiinin lider firmalarından STM tarafından hayata geçirilen Capture The Flag gibi yarışmaları takip ederek katılım gösterebilir; yeteneklerini sergileyebilirsin.

Sektörel yarışmalara katılmak yalnızca kabiliyetlerini ölçmeni değil, ileride tıpkı senin gibi bu alanda çalışmak isteyen diğer gençlerle bir araya gelmeni sağlayarak vizyonunu genişletmene de yardımcı olacaktır.

6. Ürünleri ve Projeleri Yakından Tanı

Savunma sektöründe küresel sahada rakipleri karşısında rekabet gücü en yüksek ülkelerden biri olarak öne çıkan Türkiye; savaş gemileri, dronelar, robotik, siber güvenlik, nano teknoloji, biyoteknoloji gibi faaliyet alanlarında oldukça başarılı projelere destek veriyor.

Eğer kendini savunma sanayii alanında geliştirmek ve bu sektörün bir parçası olmak istiyorsan, bu alanda ortaya konulan projelere ve ürünlere tüm detayları ile hakim olmalısın. Kariyer yolculuğunda senin için büyük bir motivasyon kaynağı olacak bu adım, sana kendine ait projeleri oluşturabilme noktasında da büyük fayda sağlayacaktır!

7. Kendi Projelerini Oluştur

Savunma sanayiinde kariyer yapmak ve ileride sektörel bazda başarı elde eden; yerli ve milli projelere imza atmak istiyorsan şimdiden harekete geçmende hiçbir sakınca yok! Araştırmaların ve yeterliliğin doğrultusunda kendi projelerini geliştirmeye başlayabilir, sınırlarını zorlayarak güçlü yönlerini keşfedebilirsin.

Unutma, projelerin kariyer yolculuğunda sana referans olacak ve başarı basamaklarını çok daha hızlı bir biçimde tırmanmanı sağlayacaktır…

8. Staj Programları ile Tecrübe Kazan

Kariyer haritanı, merkezinde savunma sanayii olacak biçimde oluşturmak ve bu alanda cesur adımlar atabilmek istiyorsan; yürüdüğün yolu aydınlatacak deneyimlere ihtiyacın var demektir. Çalışma hayatında başarı kapılarının anahtarı olacak staj programları ise becerilerini görmene, potansiyelini keşfetmene ve ne istediğine karar vermene yardımcı olacaktır.

Eğer savunma sektöründe profesyonel iş yaşamını yakından tanımak istiyorsan, bu sektörde hizmet veren kuruluşları ve sana en uygun staj programlarını araştırmaya başlayabilirsin.  Örneğin savunma sanayiinde gençlerin gelişimine destek olan firmalardan biri olan STM, başta drone teknolojileri; savaş gemileri ve siber güvenlik olmak üzere pek çok alanda stajyer alımı yapıyor.

Bu doğrultuda, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni ile ilk milli vurucu İHA’sını üreten, ülkemizin ilk Siber Füzyon Merkezi’ni kuran, savunma sanayiinin öncü kuruluşlarından STM’nin StarTeaM Staj ve Aday Çalışan Programı, kariyerin için harika bir başlangıç olabilir!

Yurt içi ve yurt dışında yürüttüğü projelerle, dünyanın en büyük savunma sanayii firmalarından biri olan STM,  lisans programına devam eden 3. ve 4. sınıf öğrencileri için hazırladığı StarTeaM 2022 ile başarılı bir staj dönemi geçiren gençlere; aday çalışan/stajyer pozisyonunda yarı zamanlı olarak çalışmaya devam etme olanağı tanıyor.

Yeteneklerini keşfedebileceğin, savunma sektörüne dair yepyeni şeyler öğrenerek kendini geliştirebileceğin StarTeaM 2022 Programı’nın sonunda başarıya ulaştığın takdirde tam zamanlı bir çalışan olarak kariyerine yepyeni rotalar ekleyebilirsin!

Buna ek olarak, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin “Senin için Seferbiriz” teması altında yürüttüğü Staj Seferbirliği Programı da savunma sanayii kariyerin için tercih edebileceğin staj programları arasında öne çıkıyor.

Kariyerine savunma alanında başlangıç yapmak için bu alanda hizmet veren kurumların staj programlarını hem kendi web siteleri üzerinden hem de Savunma Sanayii Akademi Projesi olan Vizyoner Genç’in internet sitesinden takip edebilir; kendini geliştirmene yardımcı olacak organizasyonlarda yerini alabilirsin!

Popüler İçerikler

Pucca, Narin'in Babası Arif Güran'ın Halk TV Muhabiri Ferit Demir'e Tehditvari Konuşmasına Sert Çıktı!
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
YORUMLAR
25.03.2022

Torpil hepsini çözer dert etmeyin

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ