Karıncaların Toplu Ölümüne Sebep Olan İlginç Bir Doğa Fenomeni: Ölüm Çemberi

Çevrenizde hiç gördünüz mü bilmiyoruz, ancak internetten denk gelmiş olabileceğiniz ilginç bir fenomen var karıncalarla ilgili: Bir çember oluşturup kendi etraflarında dönüp duruyorlar. Peki bunun nedeni, sonuçları, amacı ne? Gelin olayı mercek altına alalım.

Karıncalar, etrafta gezindikleri süreçte arkalarında feromon izlerini bırakırlar.

Böylece kolonide bulunan diğer karıncalar bu izleri takip ederek hem yuvalarını, hem yiyecek kaynaklarını, hem de tehlikeli bölgelerin nereler olduğunu bulur.

Karıncaların yön bulma sisteminin temeli olan bu iz sürme olayı, feromon güçlendikçe daha etkili oluyor.

Daha çok karınca aynı yolu takip ettikçe, bu bölgedeki koku oranı hızla artıyor ve sonuç olarak daha da fazla karınca oraya doğru çekiliyor.

Tabii işler her zaman güllük gülistanlık olmuyor.

Nitekim bu yeteneğin nadiren de olsa dehşet  verici sonuçlar doğurabildiği bir durum var; yani ölüm çemberi.

Olay şöyle gerçekleşiyor.

Kolonisindeki tek bir karıncaya bile ölümüne güvenen karıncalar, yönünü kaybeden bir karıncanın feromon izlerini takip etmeye başlıyor. Yönünü kaybettiğinden habersiz bir şekilde elbette...

Daha sonra zamanla diğer karıncaların da eklenmesiyle bir sarmal halinde kendi etraflarında dönmeye başlıyorlar.

Bu sarmal takip öyle bir hal alıyor ki, yoğun feromon nedeniyle saatlerce hiçbir karınca çemberi kırmıyor ve hızla dönüp durmaya devam ediyorlar.

Bu olayın sonucu da karıncalar için dehşet verici oluyor.

Nitekim saatlerce bir çember halinde dönüp duran karıncalar yorgunluktan teker teker ölmeye başlıyorlar. Zaman zaman binlercesinin bir araya getirerek oluşturduğu bu karınca çemberindeki karıncalar, tüm koloni ölene kadar hemen önündeki karıncayı takip ediyor ve bu ölüm çemberinden kurtulamıyor.

Sonucunda da geriye büyük bir yığın karınca kalıyor.

Hareketsiz, cansız, korkunç bir şekilde doğanın hatasına kurban gitmiş halde...

Bu ilginç olayla ilgili bir videoyu da verelim ve yazımızı sonlandıralım.

Popüler İçerikler

Arka Sokaklar'a Dönen Şevket Çoruh'tan Kahkaha Attıran Serenay Sarıkaya Göndermesi!
Okan Bayülgen Televizyonu Bıraktığını Açıkladı!
Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
YORUMLAR
19.06.2016

biz insanlar cok mu farkliyiz. bir grup gerizekali bir sifozrenin sanrilarina ikna olup onun pesine takiliyor, pesindeki insan sayisi artikca ayni bu karincalarda oldugu gibi inandiriciligi daha cok artiyor akilli insanlarda pesine takilmaya basliyor, neticede grup cig gibi buyudukce dahada buyuyup daha cok insan cekiyor. toplu tarikat intiharlari nasil gerceklesiyor saniyorsunuz.

19.06.2016

buna tarihden ilginc bir ornek: children's crusade cocuklarin hacli seferi. 13.yy da 12 yasinda bir coban hz isanin kendine gozuktugunu, cocuklari toplayip hacli seferine cikmasi gerektigini, kuduse vardiginda muslumanlarin imana gelip hristiyan olacaklarini, boylece kutsal topraklarin hristiyanlasacagini soyledigini iddia ediyor. bu sekilde almanya ve fransadan 10binlerce cocugu yanina alarak italyaya yuruyuse geciyorlar. akdenize ulasinca denizin yarilip kuduse yuruyerek ulasacaklarina inaniyorlar. neticede 3de 1i yolculukda aclikdan yorgunlukdan oluyor. tipki bu karincalar gibi. kalaninin bir kismi akdenizin yarilmadigini gorupp geri donuyor, bir kismida denizciler tarafindan kuduse goturecez diye kandirilip, tunusda kole pazarinda satiliyor. isayi goren cocuk donus yolunda alplerde oluyor, kayiplar yuzunden kizgin aileler baski ile cocugun babasini astiriyorlar. neresinden baksan ayri bir dram. hala karincalardan cok farkli oldugumuzu mu dusunuyorsunuz.

19.06.2016

Bizde de koyun çemberi var.

19.06.2016

daha akıllı olduğumuz söylenemez...

23.06.2016

Buradan çıkarılacak ders; Tek bir karınca bile koskoca koloniyi felakete sürükleyebilir... Aynı ülkemizde olduğu gibi... Birilerini takip ederken şartlanmış olmamak, beyin kullanabilmek önemli...

TÜM YORUMLARI OKU (54)