Karıncalar Nasıl Oluyor da Kendi Ağırlıklarının Binlerce Katını Taşıyabiliyor?

Bir karıncanın kendisinden çok daha büyük bir yaprak ya da yiyeceği sırtlayıp taşıması günlük hayatta çoğumuz için sıradan bir görüntü olabilir.

Peki bu minik canlıların, ağırlıklarının binlerce katını kaldırabilmelerinin arkasında nasıl bir mekanizma var?

Kaynak

Amerika’da yapılan bir araştırmada sıradan bir karıncanın boynundaki eklemin, vücut ağırlığının tam 5.000 katına kadar baskıya dayanabildiği keşfedildi!

Bilim insanları bu küçük ama güçlü canlıların yapısının, robot teknolojilerinde de kullanılabileceğini düşünüyor.

Araştırmacılar, karıncaların bu güç sırlarını anlamak için ilginç bir yöntem izledi. İlk adım olarak karıncaları parçalara ayırdılar. Evet, kulağa biraz acımasız gelse de bunu yaparken onları anestezi uygulayarak uyuttular.

Bu yöntemle karıncaların tüm eklem yapısı detaylıca incelenebildi.

Araştırmacılar, bu sıradışı dayanıklılığı daha iyi anlamak adına karıncaları mikro-CT taramaları ve elektron mikroskobu ile görüntüledi.

Elde edilen görüntüler, karıncanın yumuşak boyun dokusu ile sert baş ve vücut iskeleti arasındaki yapısal geçişin son derece kademeli olduğunu gösterdi. Bu geçiş sayesinde boyun eklemine binen baskı düzenleniyor ve karıncanın taşıma kapasitesi artıyor.

Araştırmada, karıncalar özel bir santrifüje yerleştirildi ve yüzlerce devirle döndürüldü. Bu işlem sırasında karıncanın boynu giderek daha büyük bir kuvvete maruz kaldı ve nihayetinde 3.400 ila 5.000 kat ağırlığına eşdeğer bir güçte kopana kadar dayandı.

Karıncaların boyutları sayesinde süper güçlere sahip olmalarının, daha büyük ölçeklerde mümkün olmayacağı belirtiliyor. Örneğin, insan boyutunda bir karınca düşünülse, kasları ve kemikleri bu ağırlığı kaldırmak için yetersiz kalırdı.

Çünkü bir canlının vücut ağırlığı hacmine göre artarken kaslarının gücü yüzey alanına göre artıyor. Bu nedenle doğada insan boyutunda bir karıncanın, olağanüstü yükleri kaldırması imkansız.

Ancak karıncalardan esinlenerek geliştirilen mikro ölçekli robotların, yer çekimsiz ortamlar için mükemmel çözümler sunabileceği düşünülüyor.

İlginizi çekebilir:

Sanırsın Kötü Karakterler: Sinekler Neden Ellerini Sinsice Ovuştururlar?
Hayvanlar da Tıpkı İnsanlar Gibi Arkadaş Edinirler mi?
Dünyadaki Hiçbir Akvaryumda Mürekkep Balığı Olmamasının Sebebi Nedir?

Popüler İçerikler

Mauro Icardi Derbi Galibiyetini Kutlarken Galatasaray Aleyhine Yapılan Küfürlü Tezahüratı Paylaştı
Alkışlanacak Sahne: Kızılcık Şerbeti, Atatürk'ü Yine Unutmadı!
Elektrik Faturasında Yeni Dönem: 1.050 Lira Üzerinde Tüketimi Olan Yandı!