Karın Şişliğine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Toplumda pek kişide görülen karın şişliği, hayat kalitesini ciddi oranda düşüren bir durumdur. Bazı kişilerin günlük aktivitelerini yapmasına bile engel olabilmektedir. Erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülür. Mide ya da bağırsakta oluşan gazdan kaynaklı karın şişlikleri oluşur. Sağlıklı bir insanda gazın oluşması normaldir. Ancak bu durum uzun süre devam ediyorsa ciddi bir sağlık durumunun habercisi olabilir. Karın şişliğinin yanında nefes darlığı, düzensiz tuvalete çıkma, sık sık geğirme, mide bulantısı gibi durumlar görülebilir. Peki, karın şişliğine hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

İnsan vücudunun ana sistemlerinden biri gastrointestinal sistemdir. Ağız ile anüs arasında çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım yapmaktan sorumludur. Bu sistemin daha pek çok görevi bulunmaktadır. Eğer gastrointestinal sistem, hava ya da gaz ile dolarsa şişlik meydana gelir. Vücut fazla miktarda bulunan gazı tahliye etmekte zorlanır. Bu durumda organların duvarlarında gerilme oluşur. Karın şişlikleri basit bir durum iken bazı zamanlarda ölümle bile sonuçlanabilir. Karın şişliği hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Karın Şişliği Nedenleri

  • Ödem: Vücutta aşırı derecede sıvı birikmesi sonucunda ödem meydana gelir. Yüksek sodyum ve potasyumlu besinlerin tüketilmesi, hareketsiz bir yaşam ödeme yol açan etkenlerdir.

  • Sindirim sistemi hastalıkları: Karındaki şişlikler genellikle sindirim sistemi hastalıklarından kaynaklanır. Bu hastalıklar çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanseri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklardır. 

  • Sağlıksız beslenme alışkanlıkları: Yüksek karbonhidrat içeren besinlerin aşırı tüketilmesi sonucunda bağırsaklar az çalışır. Bu durumda ise midede şişlikler görülür. Lif oranı yüksek besinler ise bağırsakları daha fazla çalışır.

  • Stres: Sadece karın şişliği değil, vücutta ortaya çıkan pek çok sorunun kaynağı da strestir. 

  • Besin alerjileri: Birçok insanın  mide ve bağırsak floraları çeşitli besinlere karşı hassasiyet gösterir. Genellikle bu besinler süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdalardır. Bu gıdalar tüketildiği zaman bazı kişilerde hazımsızlık ve şişkinlik meydana gelir.

Karın Şişliği İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Karın şişliği yaşayan kişilerin, hastanelerin genel cerrahi ya da gastroenteroloji bölümlerine gitmeleri gerekir. Altta yatan hastalığa yönelik birtakım tedaviler yapılır. Bu sorunların bulunması için kolonoskopi ve endoskopi gibi görüntüleme teknikleri uygulanır. Eğer doktor gerek görürse hastalığa bağlı olarak ilaç tedavisi önerir. Ancak karın şişliğinin giderilmesi için yaşam tarzında bazı değişiklikler önerilir. Kişiye özel beslenme programları hazırlanır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Karın Şişkinliğinden Kurtulmak İçin Egzersizin Yanı Sıra Uygulanması Gereken 12 Yöntem
Adet Dönemlerinde Şişkinliği ve Ağrıyı Hafifletebilmek İçin Önerilen 14 Besin Tavsiyesi
Şişkinliğe ve Kabızlığa Son: Düzenli Tüketildiğinde Sizi İyileştirecek Süper Besinler

Popüler İçerikler

Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
Kayyum Atamaları Sonrası İlk Kez Konuşan Devlet Bahçeli, 'Öcalan' Çağrısını Yineledi
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!