Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektöründen Yüzde 50 Zam Talebi

Havada ve denizde birbiri ardına gelen zamlardan sonra maliyet artışları yüzde 100’e yaklaşan karayolu yolcu taşımacılığı sektörü de bilet fiyatlarında yüzde 50’ye yakın zam için bakanlıkla görüşüyor.

Havayolu şirketlerinin talebiyle uçak biletlerinde tavan ücretler 499 TL’den 599 TL’ye çıkarılırken, sırada şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan şirketler var. 

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre, sektör temsilcileri “Mevcut maliyetlerle teker dönmez, acil zam” dedi. Sektör temsilcileri yüzde 50 zam ve KDV indirimi talebiyle Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmeye hazırlanıyor.

"Böyle giderse firmalarımızın birçoğu yıl sonunu göremez"

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Birol Özcan, sektörün bütün ana giderlerine zam geldiğini hatırlatarak “Bu zamlar sektörü öldürdü” dedi. Özcan, “Mazot 13 lira olur mu? Köprü ücretleri de çok fazla arttı. Bu şartlar altında teker dönmez. Böyle giderse firmalarımızın birçoğu yıl sonunu göremez, 337 firmamız var yıl, sonu 200’e kadar düşer. Sektörün ayakta kalması için en az yüzde 50 zam yapılması gerekiyor. Bakanlıkla ocak sonuna doğru görüşmemiz var, taleplerimizi ileteceğiz' diye konuştu.

'Haksız rekabet sorunu'

Ulaştırma Bakanlığı’nın açıkladığı fiyat tarifesi gereğince 4 ay dolmadan fiyat değişikliği yapamadıklarını söyleyen Tüm Otobüsçüler Federasyonu başkanı Mustafa Yıldırım ise şu bilgileri verdi:

“Bu 4 aylık fiyat tarifesi açıklandığında motorin 7 liraydı şimdi 13’e dayandı. Acilen bir güncelleme gerekiyor. Biz devlet tarafından desteklenen havayolu ve demiryolu ile rekabet ediyoruz, biz de vatandaşa hizmet veriyoruz, neden bize akaryakıtta vergi iadesi yok? Uzak mesafede 100 milyon yolcumuzu havayolu çaldı, İstanbul-Ankara gibi mesafelerde de hızlı tren çaldı. THY ve TCDD’ye indirimler uygulanırken bizim sektörümüz en pahalı yolları kullanmaya mecbur bırakılıyor.”

Sektör mensuplarının zam taleplerini tam olarak yansıtamayacaklarını söyleyen Yıldırım, yüzde 18’lik bir zam ve KDV indirimi beklediklerini belirtti. Yıldırım ayrıca, “Hiçbir iş kolunda makinenin düzenli vergisi olmaz. Biz neden iş yaptığımız otobüslerimize her yıl düzenli olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi ödüyoruz?” diye konuştu.

Popüler İçerikler

Cristiano Ronaldo'nun Fransa Ligi İçin Söyledikleri Fransızları Çok Kızdıracak
Okuyanlar Şok Geçirdi! Futbolcu Enis Destan’ın Annesinin Gelini Hakkında Söylediklerine Yorum Yağdı
İhracı İstenen Teğmen Ebru Eroğlu'nun Savunması Ortaya Çıktı: "Atatürk'ün İzinden Giden Subaylarız!"
YORUMLAR
03.01.2022

ulan zaten pandemi niyetine zamlardan öne bindirdiniz tekli koltuk muhabbetine, yasaklar bitincede indirmediniz. daha ne zammı aç k..... yaya mı gidelim

03.01.2022

Sonunda dünyanın bizi tasvir ettiği deve üstünde dolanan tipler olmamıza ramak kaldı...

03.01.2022

Vur keke sen de vur, yapıştır, hatta 150km'ye kadar %50, 150km'den sonrasına %130 koy, geçen başka bir hizmet kolunda yaptılar çok memnun kaldık.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ