Karar Resmi Gazete'de: Biyogüvenlik Kurulu'ndan GDO'lu 4 Ürünün Hayvan Yemlerinde Kullanılmasına Onay

Türkiye biyo çeşitliliği en zengin ülkelerden biri ancak uzmanlara göre yanlış tarım politikaları nedeniyle sahip olduğu potansiyel değerlendirilemiyor. Biyogüvenlik Kurulu, genetiği değiştirilmiş dört soya ile  mısır çeşidinin hayvan yemlerinde kullanılmasına 'bazı hususlara uyulması şartıyla' izin verdi. Yani hayvan yemi olarak GDO’lu soya ve mısır ithal edeceğiz. Kurul bugüne kadar 7 soya ve 25 mısır geni olmak üzere toplam 32 genetiği değiştirilmiş ürünün ithalatına izin vermişti, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren karar ile  bu sayı 36'ya yükseldi. Yem amaçlı ithal edilen bu ürünlerin gıdada kullanılması yasak. Ancak denetimlerin yetersiz olması nedeniyle gıdada GDO endişesi hep var.

Kurulun konuya ilişkin kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bugünkü Resmi Gazete'yi okumak için tıklayınız

Karara göre dmo genini içeren genetiği değiştirilmiş MON87708 soya çeşidi, csr1-2 genini içeren BPS-CV127-9 soya çeşidi, cp4epsps, FAD2-1A ve FATB1-A genlerini MON87705 soya çeşidi, cspB genini ihtiva eden MON87460 mısır çeşidi hayvan yemlerinde kullanılabilecek.

Başvuru, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği tarafından yapıldı...

Reuters'ın haberine göre Biyogüvenlik Kurulu'na dört genetiği değiştirilmiş ürünün hayvan yemlerinde kullanımının değerlendirilmesi başvurusu Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) tarafından yapıldı.

Kurul, BESD-BİR'in başvurusu üzerine, Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyoekonomik Değerlendirme Komitesi'nce hazırlanan raporları değerlendirerek, genetiği değiştirilmiş 3 soya ve bir mısır çeşidinin hayvan yemlerinde belirlenen şartlara uyulması kaydıyla kullanılmasına onay verdi.

Adana’da fırınlara satılan ekmek katkı maddesinde GDO’lu soya çıkmış "sadece hayvan yemi olarak kullanılması gereken soya nasıl oluyor da halkın ekmeğine giriyor?" sorusu gündeme gelmişti.

Gıda Hilesinde Sınır Tanımıyorlar: Ekmekte GDO'lu Soya Hakkında Savcılık Soruşturması

Dünya Gazetesi Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım GDO’lu hayvan yemi ekmeğe nasıl girdi? başlıklı yazısında konuyu ele almıştı:

'Türkiye’de genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) üretimi ve gıdada kullanımı yasak. AKP Hükümeti’nin 2010 yılında çıkardığı Biyogüvenlik Yasası üretime izin vermiyor. Ancak, ithalatı serbest. Daha doğrusu, Biyogüvenlik Kurulu’na başvurularak yem amaçlı ithalat izni alınabiliyor. Biyogüvenlik Kurulu bugüne kadar 7 soya ve 25 mısır geni olmak üzere toplam 32 genetiği değiştirilmiş ürünün ithalatına izin verdi.

Yem amaçlı ithal edilen bu 32 genin gıdada kullanılması kesinlikle yasak. Ancak, gıda ürünlerinde mısır ve soya türevleri o kadar yaygın kullanılıyor ki, gıdada GDO olup olmadığı hep akıllarda bir soru işareti olarak var.

(...) Üretimini yasakladığınız bir ürünü neden ithal ediyorsunuz? Asıl sorulması gereken bu. Deniliyor ki, ekmek katkı maddesi satan şirketin yanında yem satılıyordu bu nedenle yemden bulaşmış olabilir. Türkiye, yemde neden dışa bağımlı? Neden GDO’lu yem ithal etmek zorunda? Sorulması gereken bir başka soru ise budur.

Hayvan yemi olarak ithal edilen GDO’lu soya veya mısırın gıda olarak soframıza gelmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Ekber'in çözüm önerisi ise şöyle:

'Türkiye’nin yemde ve gıda da kendine yeterli hale gelmesi ve üretimde olduğu gibi GDO’lu ürünlerin hangi amaçla olursa olsun ithalatına da yasak getirmesidir'

Karar sosyal medyanın da gündeminde...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
02.08.2017

bu devlet size geberin lafını daha açık nasıl söyleyebilir? geberelim artık

02.08.2017

kendinize en çok hangi kanseri yakıştırırdınız?

Ben size uzun vaadede olacakları söyliyeyim , bu yemlerle beslenen hayvanlar bol bol millete yedirilecek.Akabinde yavaş yavaş insanlarda ya bilinen yada yeni hastalıklar boy gösterecek ve tahmin sonra nolacak ? Elbette dayayacaklar ilacı , sende olsun yol yaptılar diyecek devam edeceksin hayatına.Şimdi söylediklerim komplo teorisi gibi gelebilir ama birçok farklı yiycekte bunu yapıyolar , bir gün anlayacaksınız da inşallah geç olmaz...

TÜM YORUMLARI OKU (30)