Karaman'ın Dünyada İsim Yapmış Özel Lezzeti: Divle Obruk Peyniri

Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı Üçharman Köyü'nde geleneksel yöntemlerle mayalandırılan Divle Obruk Peyniri, dünya peynir otoriteleri tarafından tercih ediliyor. Coğrafi işaret belgesi alınan ve bu sene 45 ton üretilen Divle Obruk Peyniri, sofraları süslemeyi sürdürecek...

Karaman'ın, eski adı Divle olan köyündeki 250 metrelik mağarada dünyanın en özel peynirlerinden birisi üretiliyor

AA'nın aktardığına göre Karaman'ın Ayrancı ilçesinde, eski adı Divle olan Üçharman köyünde geçimini hayvancılık ile sağlayan köy sakinleri, soğuk hava deposu olarak kullandıkları mağarada, dünyanın en özel peynirlerinden birisini üretiyor.

Obruk adını verdikleri, 250 metre uzunluğunda ve 36 metre derinliğindeki mağarada aylarca saklanan 'Divle Obruk Peyniri', bekletildiği 'doğal' soğuk hava deposundan sofralara taşınıyor.

Koyun ve keçi sütünden yapılan peynirler, kuzu ve oğlak derileri içinde 5 ay bekletildikten sonra bir bakteri sayesinde kırmızı renk alıyor

Koyun ve keçi sütünden geleneksel yöntemler ile yapılan peynirler, basıldıkları kuzu ve oğlak derileri içinde mağaranın içinde 5 ay saklanıyor.

Coğrafi işaret belgesi alınan Divle Obruk Peyniri'nin kalitesi tescillendi

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası'nın 3 yıllık çalışmasının sonunda coğrafi işaret belgesi alınan Divle Obruk Peyniri'nin kalitesi tescillendi.

Oda başkanı Gökhan Alkan, Karaman'a özgü ürünlerin tescillenmesi konusuna büyük önem verdiklerini ifade ederek, 'Bu peynir bölgede merada beslenen koyunların sütünden yapılıyor. Nisan, mayıs ve haziran aylarında meralarda onlarca endemik otla beslenen koyunların sütleri, analarımız, bacılarımız tarafından geleneksel yöntemlerle mayalandırılarak peynir yapılıyor. Sonra bu peynirler özel hazırlanan derilere basılıyor.' dedi.

Dünya peynir otoriteleri tarafından aranan bir peynir

Divle Obruk Peyniri'nin ününün Türkiye sınırlarını aştığını belirten Alkan, 'Peynirler köyün yukarısındaki mağaraya konuluyor. Mağaranın sıcaklığı yaz kış 5 derece civarında. Bir bakıma doğal soğuk hava deposu. Mağaradaki özel bir bakteri sayesinde değişik renklerde konulan peynir tulumları kızıl bir renk alıyor. Mağarada bulunan bakteri başka ortamlarda üretilemiyor. Bu yüzden özel bir ürün. Dünyada da peynir otoriterleri tarafından bilinen ve aranan bir peynir. Avrupa'da çeşitli yarışmalarda ödülleri var.' dedi.

'Mağaranın kapasitesi 50 ton ancak piyasada bu isimle 800 tonun üzerinde peynir satılıyor'

Mağaranın peynir saklama kapasitesinin 50 ton olduğunu ancak piyasada 'Divle Obruk Peyniri' adı altında satılan peynirlerin yüzlerce ton düzeyinde olduğunu söyleyen Oda Başkanı Alkan, 'Mağaraya konulan tulumları düzenli olarak denetledik. Bu yıl coğrafi işaret standartlarına göre üretilen peynir 45 ton. Yani Türk rokforu olarak bilinen Divle Obruk Peyniri'nden tüm dünyada sadece 45 ton var. Tüketiciler için üzerinde odamızın logosunun da bulunduğu sertifikalar hazırlandı. Tüketiciler Divle Obruk Peyniri alırken bu sertifikaların olup olmadığına mutlaka baksın.' dedi.

Ayrıca bakınız 👇

Dünyanın En Kaliteli 5 Peynirinden Biri: 'Divle Obruk Peyniri'

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
02.11.2018

Dünya da isim yaptıysa biz yiyemeyiz kesin a.q

02.11.2018

Şimdi bunu alırsak kahvaltılık kesinlikle olmaz bide yanına güzel bir şişe şarap açmak gerekir.

02.11.2018

keçi derisine basılmış tulum peynirine bayılırım, bu da güzel olmalı

02.11.2018

bildiğim harika bir marka var

TÜM YORUMLARI OKU (11)