Batı Karadeniz'in Göz Bebeği, Emek ve Alın Terinin Şehri Zonguldak

Ülkemizin en zengin taşkömürü madenlerine sahip olan Zonguldak, diğer Karadeniz limanlarıyla arasındaki deniz ticaretine açılan kapısı olması nedeniyle önemli bir liman kentidir.Yağışlı ve kapalı havalarıyla bazen can sıkıcı olsa da, yeşilin ve mavinin uyumu her zaman iç açıcıdır.Ulaşım kara,demiryolu,gemi ve uçak ile sağlanabiliyor.Uzun ve virajlı yollarına çıkan köylerini gezmeden, insanlarını tanımadan ve yemeklerini yemeden dönmeyin derim.Tarih ve doğanın birleştiği bir şehir olması nedeniyle çeşitli mağaraları, kaleleri,gölleri ve plajlarıyla ziyaretçilerine pek çok alternatif sunuyor.Yolunuzun düştüğünü varsayarak yemekleriyle,köyleriyle , gezilecek yerleriyle ve yapılacak faaliyetleriyle Zonguldak'a bir bakalım...

1. Zonguldak denilince akla gelen ilk şey : Merdivenleri ve Yokuşları

Hergün bu merdiven ve yokuşları çıkarsanız form tutabilir , hatta bir sonraki yıl Empire State Maratonuna bile katılabilirsiniz :)) 2017 yılında şehrimizin merdivenleri ve sokaklarının nostaljik havasını anlatmak için ''Merdivenler Kenti'' temalı bir fotoğraf yarışması düzenlenmiştir.

2. Taş Kömürünü Bulan Adam UZUN MEHMET ANITI

Anıtı, Zonguldak’ın sahibi üç şehit (şehit asker, şehit madenci ile madenlerin ilk kurbanı ve efsanevi şehidi Uzun Mehmet) düşüncesi oluşturur. 1973 yılında,Yılmaz Soylu denetiminde Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından yapılmıştır.Anıt çevresi gezi yolu ve piknik alanı olarak düzenlenmiştir.

3. GÖKGÖL MAĞARASI

Gökgöl mağarası 3350 metrelik uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun 10. ve Zonguldak'ın en uzun 2. mağarasıdır.Yaklaşık  350 milyon yaşındadır.Mağara içinde her tür damlataş oluşumları mevcut.Yaz mevsiminde ziyaret etseniz bile üstünüze bir şey almadan mağaraya girmek sizi belli bir yürüme mesafesinden sonra üşütebilir :)

4. CEHENNEMAĞZI MAĞARALARI

Cehennemağzı Mağaraları, yanyana dizilmiş üç mağaradan oluşmaktadır. Mağaralardan en ilginç olanı dar bir girişe sahip ve zemininde bir su birikintisi bulunandır. Mağaranın tavanından damlayan sular bu birikintinin üzerine ilginç oluşumlar yaratmaktadır. Mağaranın içi serin ve oldukça sessizdir. Hatta tarihini bilenler için her zaman ürperticidir :) Cehennemağzı Mağaraları, Ereğli ilçesinde bulunup Zonguldak merkeze 50 km uzaklıktadır ve asfalt yoldan kolaylıkla gidilebilmektedir.

5. HALİL PAŞA KONAĞI

Günümüzde müze olarak işlevselliğini koruyan Halil Paşa Konağı'nda şehirdeki arkeolojik kazılar sonucu gün yüzüne çıkmış Grek, Roma ve Bizans dönemleriyle tarihlendirilen eserler bulunmakta. İlk katında arkeolojik eserler, ikinci katında ise etnografik eserler yer alıyor. Yöreye ait  saatler, tespih, ölçü-tartı aletleri, yöresel kıyafetler, silahlar, dokuma aletleri  sergileniyor.

6. Gelelim içinizi temiz hava ile doldurabileceğiniz sahilleri ve plajlarına : ZONGULDAK SAHİL

Şimdi derin bir nefes alma zamanı.. Sahilde çeşitli kafeler var ama en iyisi siz yılların değiştiremediği Sahil Kafede çayınızı yudumlarken bu anın keyfini çıkarın.

7. DEĞİRMENAĞZI PLAJI

Kozlu ilçesine bağlı en güzel,sakin ve huzurlu olan bu yer yerlilerini ve turistlerini mıknatıs gibi çekiyor.Tamamen bir doğa harikası, dağ ve deniz bir arada.Denizin tadına varmak ve serinlemek istiyorsanız burası en doğru adreslerden biri.Ailenizle rahat edebileceğiniz sığ koyları da mevcut.

8. FİLYOS KALESİ VE SAHİLİ

Çaycuma ilçesine bağlı küçük şirin bir kasaba olan Filyos, sahil yolunu takip ederek kolayca bulabileceğiniz bir yer.Çeşitli dönemlerde Roma, Bizans ve Cenevizlilerin hüküm sürdüğü beldede; kale, açık hava tiyatrosu, yeraltı şehri, su kemerleri, antik liman mendireği gibi kalıntılar bulunmaktadır. Tarihi M.Ö. 1200'e dayanan ''Antik Teion-Billaos Kenti'' halen devam eden arkeolojik kazıyla gün yüzüne çıkartılmayı beklemektedir.

9. ZONGULDAK'IN OLMAZSA OLMAZLARI

Köçek

Köçek kültürünü birçoğumuz bir şekilde duymuştur. Eğer Zonguldak düğününe gidiyorsanız köçek görmemeniz ve kaptaşın altı bayır oyun havasını duymamanız neredeyse imkansız :) Bu abilerimiz kostümlerini giyip düğün alanında davul ve zurna eşliğinde oynarlar.Bahşişlerini almadan da duramıyorlar ne yazık ki..

Gittiğiniz de kilo almadan dönemeyeceğiniz yemeklerimiz

  • Mancar

  • Malay

  • Tirit

  • Kabuklu Fasulye

  • Lahana Sarması

10. Son Olarak ; AKŞEYH

En başta da söylediğim gibi,virajlı ama bir o kadar da keyifli ormanlık yolların çıktığı köylerine uğramadan gitmeyin..Dereleri ve özellikle değirmenağzı kafa dinlemek için şiddetle tavsiye edilir..Buralarda hangi eve girerseniz girin bir şeyler ikram etmek için ısrar edeceklerdir,geri çevirmeyin Zonguldak insanı ve sohbeti güzeldir :) 

Bir gün yolunuz düşmesi dileğiyle....

Güneşli bir günde

Masmavi göreceğiz Karadeniz’i

Balkaya’dan Kapuz’ a kadar,

Karış karış biliriz bu şehri;

EKİ’ nin çiçekli bahçeleri,

Rıhtıma kömür taşıyan vagonlarıyla;

Paydos saatlerinde yollara dökülen,

Soluk benizli insanlarıyla.

Siyah akar Zonguldağın deresi

Yüz karası değil, kömür karası

Böyle kazanılır ekmek parası?

Orhan Veli Kanık (1946)

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
19.12.2018

Zonguldak'ta yaşıyorum ve ancak bu kadar iyi özetlenebilirdi.Hatta benim bilmediğim birkaç yeri de sizin sayenizde öğrendim.Tebrik ederim Derya Hanım.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ