Karaciğer farklı nedenlerle zarar görebilir ya da hücreleri iltihaplanabilir. Örneğin, hepatit hastalıkları. Bunlar Hepatit A, B, C, D ve E olmak üzere 5 farklı çeşide ayrılır. Hepatit hastalıkları karaciğerin toksik, mikrobik ya da farklı sebeplerle meydana gelen iltihabi reaksiyonlarıdır. Tüm viral hepatitler bulaşıcıdır fakat bulaşma şekilleri farklılık gösterir.
kronik karaciğer yetmezliği; alkolizm, siroz, hepatit ve karaciğer de yağlanmanın sebep olduğu ciddi bir hastalıktır. Özellikle orta yaşlı hastalarda safra yolu rahatsızlığı, alkol nedenli karaciğer hastalığı ve kronikleşmiş viral hepatitler görülür. Daha ileri yaşlarda safra yolu rahatsızlığı, tümoral sebepler ve siroz görülebilmektedir.
Ülkemizde her 4 kişiden birinde ne yazık ki Karaciğer yağlanması hastalığı görülmektedir, hücrelerde aşırı yağ birikimi nedeniyle ortaya çıkar. Alkol tüketen kişiler nispeten karaciğer yağlanması açısından risk altındadır. Karaciğer yağlanması genellikle sağlıksız beslenme, kötü alışkanlıklar ve hareketsiz yaşama bağlı olarak ortaya çıkar. Tedavi edilmediğinde karaciğerin harabiyetine neden olabilirler.
Karaciğer hastalıklarından biri de karaciğer kanseri olup bu kötü huylu tümörler, aşırı alkol tüketimi, Hepatit A, hepatit B, siroza bağlı gelişebilir. Karaciğer kanserini önlemek için sigara ve alkolden uzak durmak, hepatit virüslerine karşı aşı önlemleri almak gerekir.