Karaciğer Hastalıkları İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Karaciğer, genellikle kendini yenileyebilen organlardandır. Bazı durumlarda ise kendini yenileyemez ve iflas durumuna gelebilir. Çok sık tüketilen alkol, ilaç, kanser hastalığı ve hepatit gibi durumlar karaciğere zarar verebilir. Karaciğer hastalıkları genellikle kendini belli etmeyen sinsi hastalıklardandır. Peki karaciğer hastalıkları belirtileri nelerdir? Hangi bölüme gidilmelidir? İşte detaylar...

Karaciğerin diğer organlardan daha fazla görevi vardır. Sağlıklı çalışmadığı zaman hastalıklar geliştirebilir. Karaciğerde en sık görülen hastalığı Hepatit çeşitleridir. Aynı zamanda siroza, karaciğer yağlanmasına, kansere sebep olabilir. Erken teşhis ve tedavi ile hastalık en az seviyeye kadar düşürülebilir. Karaciğer hastalıkları belirtileri gösterdikten sonra hangi bölüme gidilmesi gerektiğini için sizler için derledik..

Karaciğer Hastalıklarının Belirtileri?

Karaciğer, vücutta sağ kaburga kemiğinin hemen altında bulunur. Vücutta bulunan en büyük organ olan karaciğer diğer organlara nazaran çok fazla görevi vardır. Karbonhidrat depolamak ve salmak, üre yapmak, safra yapmak, protein sentezlemek, bazı ilaçları vücuttan uzaklaştırmak gibi görevleri vardır. Karaciğere iyi bakılmadığı takdirde sağlığı tehdit edici unsur haline gelebilir. Karaciğer yağlanması, siroz, karaciğer yetmezliği, kistik hastalıkların genel olarak belirtileri şunlardır:

  • Uyku bozuklukları

  • Göğüste ve karında ağrı

  • Kusma

  • Ateş

  • Soluk dışkı

  • Dışkıda kan 

  • Koyu renkte idrar

  • Kronikleşmiş yorgunluk

  • Ayak ve bacaklarda ödem

  • Vücudun çeşitli yerlerinde çürük veya morarma

  • Kaşıntı

  • Sarılık

Karaciğer Hastalıkları İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Karaciğer hastalıkları için Hepatoloji bölümüne gidilmelidir. Hepatoloji bölümü sadece karaciğere değil safra kesesi, pankreas gibi organların hastalıkları ile de ilgilenmektedir. Bazı hastanelerde Gastroentoloji bölümü diye de geçmektedir. Kişi karaciğer hastalarından herhangi bir belirti hissettiği zaman hemen doktora gitmelidir. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhisin önemi büyüktür.

Her karaciğer hastalığının tedavi şekli farklıdır. Tıbbi görüntüleme yöntemlerine başvurularak tanı koyulabilir. Karaciğer sertliğini ölçen fibroscan testi de yapılabilir. Bazı zamanlar ise karaciğere biyopsi yapılır. Biyopsi, hastalığın evresi hakkında bilgiler verir. Hastalıklı bölgeden parça alınır. Genellikle günübirlik yatışlar verilir. Kişinin alışkanlıklarında değişimler yapması gerekmektedir. Hastanın düzenli egzersiz yapması, alkol ve sigara kullanımı azaltması, hasta çok zayıf veya obezite ise normal kilosunun seviyesine gelmesi gerekmektedir. Aynı zamanda doktorun önerdiği diyet listesini uygulamak, hazır gıdaları hayatından çıkarması gerekmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Hormon Bozukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir? Hormon Bozukluğuna Hangi Doktor Bakar?
Böbrek Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilmeli? Böbrek Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti