Karaburun'un Yüzde 61'i Şirketlere Açıldı

Gelişigüzel kurulan rüzgar enerjisi santralleriyle (RES) adeta bir enerji üretim sahasına dönüştürülen Karaburun Yarımadası’nın Özel Çevre Koruma Alanı (ÖÇKA) ilan edilmesi Enerji Bakanlığı engeline takıldı.

Yüzölçümünün yüzde 61′ine ‘ÇED gerekli değil’ raporu

Hürriyet’ten Melis Alphan’ın köşesinde aktardığına göre, Karaburun’da, ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararları ve üretim lisansları verilen alan, yarımada yüzölçümünün yüzde 61’ine ulaştı.

Doğal SİT alanlarının bulunduğu bölgeye çivi çakılamazken, 80 metre yüksekliğindeki tek bir türbini 400-500 metrekare alanı kaplayan santraller kuruluyor.

‘Karaburun mutlaka ÖÇKA ilan edilmeli’

Yarımadada, özel bir ırk olan Karaburun Kıl Keçisi’nin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ‘Halk elinde ıslah’ programına alınmasına rağmen otlak ve tarım alanları RES’lere tahsis ediliyor.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, Karaburun yarımadasının ‘mutlaka’ Özel Çevre Koruma Alanı (ÖÇKA) ilan edilmesi gerektiği vurgulanırken, RES yatırımları nedeniyle Enerji Bakanlığı’nın olumsuz görüş bildirmesi, teklifin Bakanlar Kurulu’na sunulmasını engelliyor.

Hukuki süreç başlatıldı

Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) , yarımadanın yarısından fazlasını kapsayan RES projeleri için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının ve üretim lisansının iptali için hukuki süreç başlattı.

Diken

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!