Karabük'te Gezilecek Yerler Nerelerdir? Karabük'te Ne Yenir?

Karabük, Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. Kuzeyinde Bartın, kuzeydoğu ve doğu kesiminde Kastamonu, güneydoğuda Çankırı, güneybatıda Bolu, batısında ise Zonguldak illeri bulunur. Karabük'ün toplam yüz ölçümü ise 4.415 kilometrekaredir. Nüfusun en fazla olduğu ilçesi Merkez, en az olduğu ise Ovacık'tır. Bu şehir her ne kadar Batı Karadeniz'de bulunsa da karasal iklim yoğun olarak görülmektedir. İlkbahar ve kış ayları yağışlarla geçtiği için şehrin yaklaşık %65'i ormanlarla kaplıdır.  Özellikle Yenice, Safranbolu ve Eskipazar ilçelerinde ormanlar oldukça gürdür. Karabük sadece tabiatıyla değil, tarihi güzellikleri ile de ön plana çıkmayı başarmış şehirlerdendir. Peki, Karabük'te gezilecek yerler nerelerdir? Karabük'te ne yenir? İşte detaylar...

Karabük ve çevresinde çok sayıda höyük ve mezarlar bulunur. Ancak arkeoloji kazı çalışmaları pek yapılmadığı için bu konuda birçok bilgi eksiktir. Yapılan bazı çalışmalar doğrultusunda şehirde ilk yerleşim Eskipazar ilçesindeki Yazıboyu köyünde başladığı bilinmektedir. Buradan görülen höyüğün Tunç Devri'ne ait olabileceği tahmin edilir. İlk çağlardan itibaren ise Hititler, Frigler, Helenistik Krallıklar ve Roma İmparatorluğu bu bölgeye hakim olmuştur. Roma döneminde şehirde Hadrianapolis ve Kimistene adında önemli kentler kurulmuştur. Bürnük Köyü, Bulak Köyü ve Ovacık'ın bazı köylerinde o dönemlere ait kalıntılar görülmektedir. 1071 yılından sonra ise Karabük ve çevresine Türkler yerleşim kurmaya başlamışlardır. Birçok tarihi döneme tanıklık etmiş olan Karabük'ün gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Karabük'te Gezilecek Yerler Nerelerdir?

  • Safranbolu Evleri: Karabük'e bağlı Safranbolu ilçesinde bulunan bu evler, şehrin simgesi haline gelmiştir. Kendine özgü mimari yapısı ile birçok turisti kendine çekmektedir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bu evler mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

  • Safranbolu Saat Kulesi: Bu saat kulesi III. Selim sadrazamı tarafından yaptırılmıştır. Ayrıca içine de çıkılabilen en eski saatlerden biri olma özelliğini taşır.

  • Kristal Cam Teras Safranbolu: Tokatlı Kanyonu üzerinde bulunan bu cam ters, harika manzarası ile görenleri mest etmektedir. Aslında 400 kişiyi taşıyabilen cam terasa sadece 30 kişi çıkarılır. 

  • Safranbolu Teras Ev: Bu ev, cam terasın yakınlarında bulunur. Evin içi yöresel eşyalar ile dekore edilmiştir. Ev yaylı bir sistem üzerine kurulduğundan sallanabilmektedir. Özellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği yerlerdendir.

  • Çikolata Müzesi: Müzenin içerisinde han, hamam, köprü, konak gibi çikolatadan yapılmış maketler bulunur. Bunun haricinde belirli bir ısıda musluktan akan çikolata havuzları oldukça ilgi çekicidir.

  • Ahmet Demirezen Yemenicilik Müzesi: Safranbolu çarşısının gelişmesinde önemli bir rol oynayan bu yapı,17.yy'da kentin merkezine yapılmıştır. Çarşıda demircilik, dikicilik, bakırcılık gibi iş kolları ve ürünleri bulunmaktadır.

  • Bulak Mencilis Mağarası:  Safranbolu'da bulunan bu mağara hem yerli hem de yabancı turistler tarafından epey sevilen bir yerdir. 3 milyon yıl öncesinde oluşmuş mağarada ısı yaz- kış 15 derecedir. İçerisinde bulunan sarkıtlar, dikitler ve sütunlar görülmesi gereken doğal güzelliklerdendir.

  • Yenice Kent Ormanı: Türkiye'de bulunan en büyük blok ormanlardan biridir. Ormanın içinde birçok şelalenin yanında oldukça zengin bitki örtüsü bulunur. Ayrıca kanyoning gibi sporlar yapılabilmektedir. Karabük'te kamp yapmak isteyenlerin en sık tercih ettiği alanlardandır.

Karabük'te Ne Yenir?

  • Peruhi: Geleneksel mantıya oldukça benzeyen bir yemek olan peruhi, açılan hamurların içerisine küçük iğneler yardımıyla yoğurt eklenerek yapılmaktadır. İçerisine tercihe göre peynir, nane de koyulabilmektedir.

  • Bütün Et: Bu yemek özellikle kuzu eti ile yapılır. Garnitürler, özel sos ve tereyağı birleşerek bütün et ile servis edilir.

  • Mısır Çorbası: Hem sağlıklı hem doyurucu bir çorbadır. İçerisine mısır ve fasulye eklenir.

  • Karamancar: Karabük'ün yöresel yemeklerinden biri olan karamancar yemeğinin ana malzemesi kara lahanadır. Ayrıca içerisine pırasa, mısır yarması ve kabak koyulur.

  • Çullu Börek: Bakır sinide yapıldığı için oldukça özel bir lezzettir. İsteğe göre peynirli, patatesli veya kıymalı olarak yapılabilmektedir.

  • Safranbolu Bükmesi: Hamurun içine kıyma, soğan ve ıspanak koyularak  yapılan bu yemek görünüşü itibariyle pideye oldukça benzer. Karabük'te tadılması gereken lezzetlerden biridir.

  • Zerde: Karabük'te oldukça meşhur bir yemek olduğundan dolayı her yerde bulunabilir. Safran, pirinç ve şekerden yapılan bu lezzet, Osmanlı mutfağından miras kalmıştır.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Son Zamanların En Komik Şehri Karabük Hakkında Yapılan 33 Güldüren Paylaşım
Hiçbir Şeyin Göründüğü Gibi Olmadığı Karabük'te Yaşayanların Gün İçinde Karşılaşabileceği 22 Tuhaf Görüntü

Popüler İçerikler

İstanbul Boğazı'nın En Pahalı Yalısında Fiyat Güncellemesi: Değeri Tam 120 Milyon Euro
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı