Kansızlık Nasıl Giderilir? Kansızlığa Ne İyi Gelir?

Toplumda sık görülen sağlık sorunlarından biri olan kansızlık, organ ve dokulara yeteri kadar oksijen taşımak için kırmızı kan hücresi bulunmadığında meydana gelir. Anemi olarak da bilinen bu durum, bazen çeşitli hastalıklara bağlı ortaya çıkabileceği gibi anormal kırmızı kan hücresi yıkımı geliştiğinde de problem haline gelebilmektedir. Peki, kansızlık nasıl giderilir? Kansızlığa ne iyi gelir? İşte merak edilen tüm soruların cevapları…

Kansızlık vücuttaki hemoglobin seviyesinin normalden düşük olmasıdır, bu durum vücudun yeterli oksijene sahip olmaması demektir. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde yer alan ana proteindir. Görevi oksijen taşımak ve vücuda iletmektir. Eğer kansızlık var ise hemoglobin seviyenizde düşüş meydana gelir. Halsizlik, baş dönmesi, unutkanlık semptomları, vücuttaki dokulara gerektiği kadar oksijen götürülememesi sonucu ortaya çıkar. Kansızlık durumunda kan yapıcı sağlıklı besinler ile kansızlık ortadan kaldırılabilir. Kansızlık, bazen bir kronik hastalıktan dolayı da meydana gelebilir. Beslenme yetersizliğine bağlı ya da rahatsızlığınızdan dolayı aşırı kansızlık sorununuz bulunuyorsa doktorunuzun önerdiği kansızlık ilaçlarını belirtilen süre kadar kullanmalısınız. Peki, kansızlık nasıl giderilir? Kansızlığa ne iyi gelir? İşte tüm detaylar…

Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Kansızlık hafif veya şiddetli olarak ortaya çıkar. Genel olarak halsizlik ve yorgunluk kansızlığın en sık görülen belirtileridir. Şiddetli kansızlık belirtileri ise şöyledir;

• Soluk ya da sarı cilt

• Yorgunluk ve zayıflık

• Hızlı ya da olağanüstü kalp atışı

• Baş dönmesi ya da bayılacakmış hissi

• Uykusuzluk sorunu

• Çocuk ve gençlerde büyüme ile ilgili problemler

Kansızlık Neden Olur?

Kansızlığın en önemli nedeni vücutta yeteri kadar kırmızı kan hücresi üretilememesidir. Çeşitli hastalıklar ve olaylar kırmızı kan hücrelerinin seviyesinde azalmaya sebep olabilir. Bazen de vücutta gelişen bir kanama nedeniyle kırmızı kan hücreleri kayba uğrayabilir. Kansızlığın tespitin ardından sebebine göre tedavi programına bir an evvel başlanması gerekir.

Kansızlık Nasıl Geçer?

Kansızlık tedavisinde B12 ve folik asit takviyeleri doktorunuzun önerisi ile kullanabileceğiniz takviyelerdir. Kansızlık için bol miktarda C vitamini tüketmeniz gerekir. C vitamini, demir emilimini arttırmaya ve bağışıklığı desteklemeye yardımcı olur. Özellikle C vitamini açısından zengin olan portakal, biber, maydanoz, çilek, brokoli, domates gibi sağlıklı gıdalar tüketebilirsiniz. Yeşil sebzeler iyi bir demir kaynağıdır. Ispanak, hardal yeşili ve kereviz gibi besinler tüketebilirsiniz. Aynı zamanda nar suyu ve pancar suyu mükemmel kan yapıcı özelliği ile ön plana çıkan besinlerdir.

Kansızlığa Ne İyi Gelir?

• Demir bakımından zengin olan sığır ve benzeri etler, mercimek, fasulye ve kurutulmuş meyveler tüketiniz.

• Folat açısından zengin besinler vücudun alyuvarları üretebilmesi için gereklidir. Bu sebeple barbunya, yer fıstığı, koyu yeşil yapraklı sebzeler, ekmek, yer fıstığı, pirinç ve makarna gibi tahıl ürünleri tüketiniz.

• Kansızlık durumunda önemli rol oynayan B12 eksikliği mutlaka giderilmelidir. B12 et ve süt ürünlerinde ayrıca soya ve tahıl ürünlerinde mevcuttur.

• Vücutta demir emilimini kolaylaştırdığı için C vitamini bakımından zengin beslenmeye çalışın. 

• Kansızlık sorununu tükettiğiniz besinlerle karşılayamadığınızda doktorunuzdan bir multivitamin takviyesinin sizin için gerekli olup olmadığı konusunda görüşebilirsiniz.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Kansızlığa Ne İyi Gelir? Kansızlıkta Nasıl Beslenilmeli?
Kansızlığa İyi Gelecek ve Demir Açısından Oldukça Zengin Kan Yapıcı Besinler

Popüler İçerikler

Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
Deha Dizisinden Dilan Polat ve Sıla Doğu'nun Olaylı Dansına Gönderme
Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan'ın Açıklamaları Gündem Oldu: ''Sponsorlarımız Yasal ve Helal''