Kanserin Teşhis ve Tedavisinde Uzmanlaşmış Tıp Dalı: Onkoloji Nedir?

Onkoloji, kanserin teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp dalıdır. Türkçede 'kanserbilim' olarak ifade edilen onkoloji, tıbbi onkolojiyi, radyasyon onkolojisini ve cerrahi onkolojiyi içermektedir. Kanserli hastaların takip ve tedavisi için çok önemli bir tıp dalı olan onkoloji, birçok alt dala da ayrılmaktadır.

Bu içeriğimizde onkoloji hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

Onkoloji Nedir?

Onkoloji, kanserin oluşumundan tanısına, tedavisine ve nedenlerine kadar tüm süreçleri ile ilgilenen tıp dalıdır. Çeşitli alt dallara ayrılan onkolojide ortak çalışma esastır. Böylece hastaların takip ve tedavi süreçleri ilerletilmektedir.

Onkolojide hastaların takip ve tedavisi ile cerrahi uzmanlar ilgilenmektedir. Kötü huylu tümörler anlamına gelen kanserlerle ilgili tüm süreçler onkolojinin konusudur. 

Onkoloji terimi, Türkçeye 'kanserbilim' olarak geçmiştir fakat günümüzde onkoloji teriminin kullanımı daha yaygındır.

Onkolojinin Dalları

Onkolojinin bazı alt dalları bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

  • Jinekolojik Onkoloji

  • Medikal Onkoloji

  • Pediatrik Onkoloji

  • Radyasyon Onkolojisi

  • Cerrahi Onkoloji

Burada jinekolojik onkoloji, kadın üreme organlarındaki kanserlerle ilgilenir. Medikal onkoloji, kemoterapi ilaçları konusunda uzmanlaşmıştır. Pediatrik onkoloji, çocuklarda gelişen kanserlerle ilgilenir. Radyasyon onkolojisi, radyoterapi alanında uzmanlaşırken cerrahi onkoloji ise biyopsi, tümörün çıkarılması gibi ameliyatları içeren daldır.

Tüm bu dallarda yer alan uzmanlar, büyük bir iş birliği içerisinde çalışarak hastalığın tedavisinde rol alırlar.

Onkoloji ile Uğraşan Disiplinler

Onkolojiyle ilgili bazı disiplinler bulunmaktadır. Bunları şu şekilde ayırabiliriz:

Cerrahi Onkoloji

Cerrahi onkoloji, hastalığın teşhisi ve kanserli dokunun çıkarılması süreçlerini içerir. Tümörden doku örneği alıması da cerrahi onkolojinin konusudur ve kanser sürecinin en önemli basamaklarından biridir.

Tıbbi Onkoloji

Cerrahi tedaviden sonrasını veya cerrahi işlem uygulanamayacak kadar ileri seviye kanseri bulunan hastaların ilaçla tedavisini içerir.

Radyasyon Onkolojisi

Kanserin radyoterapi yoluyla tedavisini içeren süreçtir. Gelişmiş cihazlar kullanılır. Amaç, tümörü, sağlıklı dokuya zarar vermeden yok etmeye çalışmaktır.

Popüler İçerikler

DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
İtiraf Etti: Avrupa Yakası'ndaki Şahika'nın 6 Lahmacun Takıntısı Gerçekmiş!
Narin Güran Davasında Anne Yüksel Güran İfade Verdi: "Namusuma Leke Sürdüler, Beni Burada Asın"
YORUMLAR
23.01.2023

Erken teşhis hayat kurtarır. Gitmekten görüşmekten sıkılmayın utanmayın. Sevdikleriniz var bu hayatta kendiniz için değilse bile onlar için ER-TE-LE-ME-YIN

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ