Kanser Tedavisi İçin Mikroskobik 'El Bombaları' Geliştirildi

Bilim adamları, kanser tedavisinde istenmeyen etkilerin ortadan kaldırılması amacıyla doğrudan tümörü hedef alan mikroskobik 'el bombaları' tasarladı.

İngiltere'nin Manchester Üniversitesi Nanotıp Laboratuvarı araştırmacıları, ısı seviyesi yükseldiğinde 'el bombası' gibi patlayan ve taşıdığı ilacı kanserli hücrelere ulaştıran minik kesecikler (lipozom) geliştirdi. 

Manchester Üniversitesinden Prof. Dr. Kostas Kostarelos, 'Geliştirdiğimiz yağ kesecikleri, normal vücut ısısında içindeki sıvıyı sızdırmadan beden içinde hareket ediyor. Kesecik, kanserli hücreye ulaştığında bölgeye dışarıdan ısı uyguluyoruz. Tümörün ısısı 42 dereceye ulaştığında kesecik patlayarak içindeki ilacı bırakıyor. Şimdiye kadarki denemelerimizde deri, kafa ve boyun bölgesindeki tümörlerde başarılı sonuçlar elde ettik' dedi. 

Kanserli hücrelerin sondaj yoluyla ya da ultrason kullanılarak da ısıtılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Kostarelos, laboratuvar ortamında cilt kanserli fareler üzerinde yaptıkları deneylerde başarılı sonuçlar elde ettiklerini ve bu yöntemle farelerin hayatta kalmasını sağladıklarını söyledi. 

Lipozomlar, ilaçların sadece tümöre verilmesini sağlayarak olası yan etkilerin önüne geçecek.  

Bilim dünyasında büyük heyecan yaratan buluş, İngiltere Kanser Araştırmaları Enstitüsünün 1-4 Kasım tarihlerinde Liverpool kentinde düzenlenecek konferansında sunulacak. 

  • AA

Popüler İçerikler

Galatasaray Taraftarından Heyecanın Bir An Bile Eksik Olmadığı Trabzonspor Maçına Tepkiler
Donald Trump'tan Esad Rejiminin Çökmesine Açıklama: "Suriye'nin Anahtarı Türkiye'nin Elinde Olacak"
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!