Huzurlu bir uykunun baş düşmanı sivrisinekler yaz mevsiminin gelişiyle yeniden aramızda. Oxford Üniversitesi araştırmacısı Maisie Vollans da bu yazı nispeten huzurlu geçirebileceğiniz bazı yöntemleri sıraladı.
Huzurlu bir uykunun baş düşmanı sivrisinekler yaz mevsiminin gelişiyle yeniden aramızda. Oxford Üniversitesi araştırmacısı Maisie Vollans da bu yazı nispeten huzurlu geçirebileceğiniz bazı yöntemleri sıraladı.
Kısa süre önce yapılan bir deneyde sivrisineklerin, 4 popüler sabun markasından üçüyle yıkanan gönüllüleri sokmayı tercih ettiği görülmüştü. Bilim insanları, sivrisineklerin kanla beslenmedikleri zaman bitki nektarı ile şeker takviyesi yaptıkları için sabuna yönelebileceği sonucuna varmıştı.
Çalışmayı yöneten Clément Vinauger, 'Bu çiçeksi, meyveli kokuları kullanıp vücudumuza koyduğumuz gerçeği, artık hedef olarak hem bir çiçek hem de bir insan gibi koktuğumuz anlamına geliyor' ifadelerini kullanmıştı.
Bir dizi testin ardından hindistan cevizi yağı içeren sabunun, sinekleri uzaklaştırmada en etkili seçenek olduğu anlaşılmıştı.
Sivrisinek ısırıklarından kaçınmak için muz yerine üzüm gibi başka meyveleri tercih etmek de bir yol olabilir.
ABD'de yapılan bir araştırma, bazı insanların ellerinin kokusunun özellikle muz yedikten sonra sivrisinekleri daha çok çektiğini gösteriyor. Ancak araştırmacılar bunun tüm meyveler için geçerli olmadığını söylüyor.
Örneğin yapılan deneyde üzüm kullanıldığında sivrisineklerin daha fazla çekildiğine dair kanıt bulunamadı.
2010'da yapılan bir başka araştırma, insanların vücut kokusunun bira içtikten sonra sivrisinekler için daha çekici hale geldiğini göstermişti.
Bu da sivrisineklerden rahatsız olan kişilerin içkiden fedakarlık yapabileceği anlamına geliyor.
Saygın bilimsel dergi Nature'da yayımlanan bir araştırma, deodorantlardaki bir bileşiğin (izopropil tetradekanoat) sivrisinekleri deodorantla kaplı yüzeye konmalarını önleyerek uzaklaştırdığını gösteriyor.
Veriler bu yüzeylere konan sivrisinek sayısında yüzde 56'lık bir azalmaya işaret ediyor.
Egzersiz yaparken deodorant sıkmayı hatırlamak daha da önemli. Zira diğer araştırmalar da terlemenin sivrisinekleri daha çok çektiğini ortaya koymuştu.
Deet, birçok böcek kovucuda bulunan ve çıplak cilt üzerinde kullanılabilen bir kimyasal. Kokusu insanlar ve sinekler tarafından pek çekici bulunmuyor. Aynı zamanda ciltte yağlı bir his bırakabiliyor.
Ancak uzmanlar, deet içeren böcek kovucuların diğer kimyasallara kıyasla daha uzun koruma sağladığı görüşünde.
Kovucuyu doğrudan cilde uygulama fikrinden hoşlanmayanlar, giysilerine permetrin içerikli böcek ilaçları püskürtebilir.
Adana'nın sivrisineklerinden ne yaparsanız yapın korunamazsiniz abi ama biraz kuru lavanta kaynatıp suyunu vücudunuza sürer ve bunu gece boyu tekrar ederseniz en aza indirgemis olursunuz, denenmiş ve onaylanmış çözüm yolu. ya da klimayı aç battaniye altına gir bitti
Sivrisinekten kurtulmanın en etkili çözümü mazot sürmektir. şaka değil mazot. biraz kokar ama keşanın avuçiçi büyüklüğündeki sivrisineklerinden koca bir yaz öyle korunmuştum. sivrisinekler bulutlar halinde gezer bir tek beni sokamazdı
Bir adet fısfıs alıyorsunuz gece yatarken yatağın üstüne çıkıp ağız kısmı yukarı bakacak şekilde su fıslatıyorsunuz.. Su partikülleri yavaş yavaş yatağınıza düşerken çevrenizde kanınızı emmek için bekleyen sivrisineklerin kanatlarına konup onları uçamaz hale getiriyor. Zorunlu inişe geçen sivrisineklerin tekrar kanatlarını kullanabilmeleri için gereken süre 9 saat. Bu zaman diliminde fosur fosur uyuyorsunuz. Marka tescilli değildir tamamen benim uydurmam denendi onaylandı bedava yöntem.