Kandırıldık! Geçtiğimiz Hafta Hepimizin İnanarak Paylaştığı Ama Doğru Olmadığı Ortaya Çıkan Haberler

Geçen hafta oldukça viral olup, sosyal medyada, web sitelerinde ve hatta gazetelerde paylaşılan bazı haberler gerçeği yansıtmıyordu. teyit.org da sağ olsun, yine bu haberleri bizim için araştırıp gerçekleri ortaya çıkardı. 

Bakalım neler olmuş ve işin aslı neymiş?

1. "A Haber’in “Rahip Brunson 15 Temmuz’da İzmir’i savundu” alt bandı kullandığı iddiası."

A Haber’in “Rahip Brunson’ın 15 Temmuz gecesi hayatını riske atarak darbecilere karşı İzmir’i savunduğu ortaya çıktı” şeklinde alt bant kullandığı iddia edildi.

Ancak, A Haber’in “Rahip Brunson’ın 15 Temmuz Gecesi darbecilere karşı hayatını riske atarak İzmir’i savunduğu ortaya çıktı” şeklinde bir alt bant kullandığı iddiası doğru değil.

A Haber’in kullandığı alt bandın “Brunson’ın tutukluluğunun devamına karar verildi” şeklinde olduğu görülebiliyor. 18 Temmuz 2018 tarihli A Haber öğle ajansında yayınlanan Brunson Davası ile ilgili haberin tamamını izlemek mümkün. Söz konusu haberin yayınlandığı tarih, Brunson davasının devam ettiği ve tutukluluğunun sürdüğü döneme tekabül ediyor.

2. "Fethullah Gülen’in yanındaki kişinin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank olduğu iddiası."

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafta, Fethullah Gülen’in yanında bulunan kaftanlı kişinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank olduğu iddia edildi.

Ancak, fotoğrafta Fethullah Gülen’in yanında bulunan kişinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı gösterdiği iddiası doğru değil.

Fotoğraftaki kişi tiyatrocu Vural Arısoy. Söz konusu fotoğrafın orijinalinde Fethullah Gülen’in yanında başka isimlerin de olduğu görülebiliyor. Fotoğrafın ise komedyen Atalay Demirci’nin 2016 yılında bir grup tarafından Twitter hesabının hacklenmesiyle ortaya çıktığını söylemek mümkün.

3. "Fotoğrafın şehit cenazesinde poz veren Kemal Kılıçdaroğlu’nu gösterdiği iddiası."

Sosyal medyada bir paylaşımın, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun şehit cenazesinde gülerek fotoğraf çektirdiğini gösterdiği iddia edildi.

Paylaşılan fotoğraf, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu bir cenazede kameraya poz verirken gösteriyor.

Ancak söz konusu fotoğraf şehit cenazesinden değil. Fotoğraf, 1968-1980 yılları arasında Cumhuriyet Senatosu üyeliği yapan CHP eski Sivas Senatörü Hüseyin Öztürk’ün, 31 Ocak 2017’de Ankara Kocatepe Camii’nde kılınan cenaze namazından. Kemal Kılıçdaroğlu’nun eski Senatör Hüseyin Öztürk’ün cenazesine katıldığına dair 31 Ocak 2017 tarihli bir habere ulaşmak mümkün.

4. "Fotoğrafın İsmet İnönü’yü sadece ABD bayrağını tutarken gösterdiği iddiası."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Ekim 2018’de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Kızılcahamam’daki kampında yaptığı konuşma sırasında gösterdiği bir fotoğrafta İsmet İnönü’nün Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bayrağı salladığını iddia etti.

İsmet İnönü’nün söz konusu fotoğrafı 26 Ağustos 1962’de dönemin ABD Başkan Yardımcısı Lyndon Johnson’ın Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında Alman fotoğrafçı Günter R. Reitz tarafından LIFE dergisi için çekilmiş.

Getty Images’dan ulaşılabilen fotoğrafların birinde fotoğrafın çekiliş açısı ve rüzgar nedeniyle dönemin Başbakanı İnönü’nün elindeki bayraklardan sadece ABD bayrağı dikkat çekiyorken aynı açıdan çekilmiş ikinci fotoğrafta ise ABD bayrağının yanında Türkiye bayrağı da görülebiliyor.

5. "Görüntülerin İstanbul’daki üçüncü havalimanının tanıtım videosundan olduğu iddiası."

Sosyal medyada paylaşılan bir videonun, İstanbul’da inşa edilmekte olan yeni havalimanının tanıtım videosu olduğu iddia edildi.

Ancak videonun üçüncü havalimanının tanıtım videosunu gösterdiği iddiası doğru değil. Video, Singapur’un Changi Havalimanı’na yapılmakta olan ve 2019 yılında açılması planlanan “Jewel” isimli çok amaçlı kompleksi gösteriyor.

6. "Adnan Oktar’ın New Scientist dergisi tarafından övüldüğü iddiası."

Harun Yahya mahlaslı Adnan Oktar’ın sitesinde yapılan ve buna bağlı olarak sosyal medyada zaman zaman yayılan bir paylaşımda New Scientist dergisinin 22 Nisan 2000 tarihli sayısındaki Burning Darwin (Darwin’i Yakmak) başlıklı bir makalede Adnan Oktar’ın “Dünyada evrim teorisine karşı yürütülen entelektüel kampanyada eserlerinin önemli bir yeri olduğunu vurguladığı” iddia edildi. Söz konusu paylaşıma göre New Scientist, Adnan Oktar’ın uluslararası bir kahraman olduğunu ve kitaplarının İslam dünyasının her yanına yayılmış olduğunu belirtmişti.

Ancak New Scientist’in 22 Nisan 2000’deki sayısındaki “Burning Darwin” başlıklı makalede Adnan Oktar’ı övdüğü iddiası doğru değil.

New Scientist’in ilgili sayısında böyle bir makale yok; “Burning Darwin”, ilgili sayının başlığı. New Scientist’e atfedilen sözler ise Doç. Dr. Ümit Sayın’a ait. Bu sözlerin, içinde verildiği bağlama bakıldığında, Adnan Oktar tarafından evrim – yaratılışçılık tartışmasında defalarca hedef alınan ve evrim teorisini destekleyen Ümit Sayın tarafından, Adnan Oktar’ı ve yükselen yaratılışçılığı eleştirmek amacıyla söylediği görülebiliyor.

"İnegöl Muratbey’deki caminin samanlık olarak kullanıldığı iddiası."

Sosyal medyada paylaşılan bir gönderide, Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Muratbey Mahallesi’ndeki bir caminin samanlık olarak kullanıldığı iddia edildi.

Fotoğrafların İnegöl’e bağlı Muratbey Mahallesi’ndeki caminin içinde samanların bulunduğunu gösterdiği iddiası doğru.

Ancak cami 2000’li yıllarda meydana gelen bir heyelan sonrasında ibadete kapatılmış. Söz konusu samanlar bir vatandaşın ahırının zarar görmesi sonrasında camiye konulmuş. Olayın 2015 yılında gündem olmasından sonra samanlar camiden çıkarılmış. 2018 yılında ise söz konusu cami yıkıldı. Atıl durumda bulunan caminin bir kullanıcı tarafından 20 Şubat 2011’de Facebook’a yüklenmiş fotoğrafına ulaşılabiliyor. Fotoğrafta caminin pencerelerinin olmadığı fark edilebiliyor. 2017 yılında Muratbey’de çekilen görüntülerde de kullanılmaz halde bulunan camiyi görmek mümkün.

Popüler İçerikler

59 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Kerem Aktürkoğlu Benfica Tarihine Geçti
Galatasaray'ın Avrupa'daki Rakibi Tottenham'da Üç Oyuncu Sakatlandı!
Başörtülüler Dövme Yaptıramaz mı? Amin Reis Gizem Yıldız'ın Dövme Hamlesi Sosyal Medyada Tartışma Yarattı!
YORUMLAR
16.10.2018

Ulan bak hasta ediyorsunuz adamı. Türkiye bayrağı değil Türk diyeceksiniz Türk. Korktuğunuz şey nedir? Bu hasta beyin nedir Allah aşkına?

16.10.2018

bu sinirlendiğin şey çok saçma cidden

17.10.2018

Yalan haber uydurma konusunda koskoca cumhurbaşkanının, sosyâl medya trolleriyle aynı düzeyde olması ne kadar da üzücü; değil mi??

16.10.2018

Dünyayı facebook ile takip eden bir güruh olduğu sürece bu ülkeden hiçbir sikim olmaz. Sen istersen 100 tane kayak göster. Otur adamın gözü önünde ispatla ama facebook kapmasında değilse yalandır.

TÜM YORUMLARI OKU (17)