Kandilli Rasathanesi: 'Yaklaşık 30-40 Kilometrelik Bir Fay Kırıldı'

İzmir'deki depreme ilişkin açıklama yapan Özener, 'İzmir bölgesinde, Ege Bölgesi'nde, denizde birçok fay bulunmakta ve bu faylar her zaman 6'nın üzerinde deprem üretebilecek potansiyele sahip' dedi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, İzmir'de meydana gelen depremle ilgili açıklamalarda bulundu.

Basın toplantısında konuşan Özener, kendi tespitlerine göre moment büyüklüğü 6,9 olan bir deprem meydana geldiğini dile getirerek, depremin derinliğinin yaklaşık 10-12 kilometre civarında olduğunu, sığ bir deprem yaşandığını kaydetti.

"Yaklaşık 1,2 metrelik bir atımdan bahsediyoruz"

Prof. Dr. Haluk Özener, depreme ilişkin şu bilgileri paylaştı:

İlk izlenimlere göre yaklaşık 30-40 kilometrelik bir fayın kırıldığı bizim tarafımızdan tespit edildi. Yaklaşık 1,2 metrelik bir atımdan bahsediyoruz. Yaklaşık 1,2 metrelik bir yer değiştirme var. Normal faylanma depremi. Depremden 1,5 saat sonrasına kadar büyüklükleri 2,8 ile 4,9 olan 21 deprem kaydettik merkezimizde. Artçıların bir hafta 15 güne kadar sürmesi bekleniyor. Doğal prensip olarak da bir derece altına kadar yaklaşık 5,8-6 civarına kadar artçılar bekleyebiliriz.' diye konuştu.

"Bugünkü depremde de tsunami meydana geldi"

Özener, depremin yaşandığı yerde deprem aktivitesinin yoğun olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

2017 Bodrum Gökova Körfezi depreminden sonra da tsunami meydana gelmişti. Çok alışık değiliz ülkemizde. O da küçük bir tsunamiydi. Bugün de tsunami meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ege, Akdeniz, Karadeniz ve bağlantılı denizlerde tsunami uyarı merkezi servis sağlayıcısı. Arkadaşlarım deprem olduktan 9 dakika sonra tüm üye ülkelere ve ülkemizde Afet ve Acil Durum Başkanlığına tsunami uyarı mesajını göndermiştir.

Tsunaminin ardından dalga yüksekliklerinin hesaplanabildiğini, bu yönde yaptıkları çalışmalarda 30-60 santimetrelik bir tsunami dalgalarının meydana gelebileceğinin öngörüldüğünü anlatan Özener, kıyı bölgelerindeki vatandaşların denizde meydana gelen depremin ardından merakla bakmak yerine mümkün olduğu kadar en hızlı sürede, süratle kıyıdan uzaklaşmaları, yüksek yerlere çıkıp güvenli bölgelere geçmeleri gerektiğini söyledi.

Ege Denizi'nde bu büyüklükte bir deprem yaşanması olasılığının her zaman olduğunu belirten Özener, 'İzmir bölgesinde, Ege Bölgesi'nde, denizde birçok fay bulunmakta ve bu faylar her zaman 6'nın üzerinde deprem üretebilecek potansiyele sahip' dedi.

"6 şiddetine kadar artçılar beklenebilir"

Prof. Dr. Haluk Özener, bu büyüklükte bir depremin yaklaşık bir derece altına kadar yani 5,8-5,9 büyüklüğüne kadar artçı sarsıntıların yaşanmasının olağan bir durum olduğunu belirterek, AFAD'ın uyarılarına bakarak vatandaşları hasarlı binalara girmemeleri konusunda uyardı.

Depremle ilgili kurumların farklı büyüklüklük vermesinin doğal olduğunu dile getiren Özener, 'Kullanmış oldukları fay modelidir, derinlik yapısıdır. Farklı farklı parametreler kullanıyoruz. 0,1-0,2'lik farklar çok olağandır. Önemli olan yerini ve yaklaşık büyüklüğünü bilmek. Bu depremin şiddeti de merkez üssü civarında 7 büyüklüğünde bir depremdir' değerlendirmesini yaptı.

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR

Bu kadar inşaat mühendisliği bölümü var ama hala evler Yıkılıyor. Bu işte bir terslik var

Nicelik değil, nitelik önemli de ondan :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ