Kandilli Rasathanesi Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat: "Marmara Depremi 7 İli Etkileyecek"

Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük deprem hakkında Doç. Dr. Doğan Kalafat'tan çarpıcı bir açıklama geldi. Kalafat, bölgedeki olası depremin hem tsunamiye yol açabileceğini hem de 7 farklı ili etkisi altına alabileceğini belirtti. 

Bu durum, depremin yalnızca yerel bir felaket olmayıp, geniş bir coğrafyayı etkileyebileceğinin göstergesi. Bu nedenle, ilgili tüm kurum ve kuruluşların, bireylerin ve toplumun genelindeki farkındalığın artırılması gerektiği vurgulandı. 

Bu beklenen depremin etkilerini en aza indirgemek adına alınacak önlemler ve yapılacak hazırlıkların önemi bir kez daha gündeme getirildi.

İşte Doç. Dr. Doğan Kalafat'ın açıklamalarından satır başları: 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Her Yönüyle Deprem” sempozyumunda, “Türkiye’de depremlerin izlenmesi ve deprem oluş düzenleri” konusunda sunum yaptı.

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğuna işaret eden Kalafat, deprem tehlikesinin farkında olunması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Kalafat, Marmara Denizi’nde meydana gelebilecek bir depremin çevresindeki 7 ili etkileyeceğine dikkati çekti.

Depremin ardından tsunamilerin oluşabileceği uyarısında bulunan Kalafat, “Marmara’da büyük bir deprem olduktan sonra denizin kenarına gidilmemesi gerektiğini kesinlikle bilmemiz gerek.” dedi.

Kalafat, Marmara’da beklenen tsunamilerin heyelan kaynaklı olduğunu dile getirdi.

Depremin büyüklüğünün 7’nin üzerinde olacağını öngördüklerini anlatan Kalafat, şunları kaydetti:

-Marmara Denizi’nin dibinde 3 çukur var, yaklaşık 900-1200 metre civarında. Üzerinde 15-20 metreye yakın alüvyonlar var.

-Bunlar depremin sarsıntısıyla sallanacak, o heyelan kütleleri denize akacak ve dolayısıyla tsunami oluşacak. Bu tsunamiden korunmak için seyretmek yerine kıyılardan uzaklaşmak lazım.

-2011’de Japonya’daki depremin ardından meydana gelen tsunamide Sendai Körfezi’ndeki ölenlerin çoğu yaşlı insanlar. Orada tsunamiye karşın 10 metrelik taşkın duvarları yapılmış ancak tsunami dalgaları 32 metreyi aştı

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
20.10.2023

Deprem olarak kaç ili etkiler bilmiyorum ama ruhsal olarak hepimizi etkileyecek, etkiliyor da. Hâlâ bişey yapılmaması, depremzedelerin hâlâ içinde bulunduğu durum içler acısıyken depremde ölmek kurtuluş olacaktır. Keşke toptan yok olsak ya da artık bn ölsem de şu deprem, salgın, savaş haberlerini görmesem.

20.10.2023

Vallahi her koyun kendi bacağından misali, dün de Adana depremi diye bir içerik vardı Adana ya her geldiğimde o 25 30 katlı binaları gördükçe kalbim sıkışıyor biz de 1 saatiz Adana ya, gece gündüz aklımda vallahi saati de yok ki bilelim 🥶🥶🥶

20.10.2023

Şu deprem haberleri iyice psikolojimi bozdu ama yeter Allah aşkına ya panik atak hastası olucam artık 😣

20.10.2023

aynen. diken üstünde yaşamak böyle bişey galiba..

20.10.2023

Yeter, hepimizi manyak ettiniz!

TÜM YORUMLARI OKU (14)