Kanal İstanbul projesinin güzergâhında mülkiyet tartışmaları sürerken dikkat çeken bir karar alındığı ortaya çıktı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü belediyelerin tapu bilgilerine ulaşımına kısıtlama getirdi.
Kanal İstanbul projesinin güzergâhında mülkiyet tartışmaları sürerken dikkat çeken bir karar alındığı ortaya çıktı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü belediyelerin tapu bilgilerine ulaşımına kısıtlama getirdi.
Körfez ülkelerindeki Arap yatırımcılar başta olmak üzere Kanal İstanbul bölgesinde arazi satın alanlar ortaya çıkarken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tartışmalı bir karara imza attı.
Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in haberine göre,Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile İBB ve ilçe belediyeler arasında İstanbul sınırları içerisinde bulunan gayrimenkullerin durum sorgulamasına imkân veren protokol, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 31 Ocak’tan itibaren kısıtlanıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından alınan komisyon kararında şunlar kaydedildi:
“Belediyelerin kullanımına açılan belediye görev alanı dışında taşınmaz sorgulama yetkileri ile kayıtlarda bulunan şerh /beyan/irtifak, muhtesat/teferruat/eklenti, rehin ve buna bağlı diğer verilerin kullanılmasına yönelik yetkilerin 31/01/2020 tarihi itibari ile gerçek ve tüzelkişi sorgulama, zemin sorgulama, hissedar sorgulama, pasif parsel sorgulama, pasif malik sorgulama yetkilerinin ise 01/07/2020 tarihinde genel müdürlüğümüz ile belediyeler arasında imzalanan TAKPAS protokolünün ‘Tarafların yetki ve yükümlülükleri’ başlıklı 5.4. maddesi ile aynı protokolün ‘Sorgulama kriterleri” başlıklı 7.2. maddesi kapsamında kapatılarak...”
Belediyeler, TAKPAS protokolü kapsamında tapu bilgilerini sorgulayabiliyorlar ve güncel değişiklikleri görebiliyorlardı. Bu imkân çerçevesinde Kanal İstanbul tartışmalarına yönelik gayrimenkul toplayanlar açıklanmıştı. Ayrıca İBB proje bölgesindeki mülkiyet haritasını paylaşmıştı. Şimdi bu karar ile sadece İçişleri Bakanlığı belediyeler linki kullanılacak ve bakanlık imkân verirse veriler alınabilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında Kanal İstanbul güzergahındaki arazi hareketliği hakkında önemli bilgiler vermişti. Bölgede, projenin açıklandığı 2011 yılından bu yana 30 milyon metre kare arazinin el değiştirdiğini aktaran İmamoğlu, '30 milyon metrekare ne demek biliyor musunuz? Onu da söyleyeyim. Beyoğlu yetmez artı Bayrampaşa o da yetmez bir de üzerine Gaziosmanpaşa'yı ekleyin o kadar yapıyor” demişti. İmamoğlu ayrıca bölgede yüzlerce yıldır arazileri olan köklü aileler hariç en büyük arazisi olan ilk 3 şirketin de Arap şirketi olduğunu belirtmişti.
Parsel parsel demek böyle bir şeymiş.
İmamoğlu biraz daha kurcalarsa bizim ipimizi çeker diye ne yapacaklarını şaşırdı namussuzlar! Önce mazbatasını vermeyip seçim yenilediler. O süre zarfında da götürebilecekleri kadar malı götürüp İstanbulu iyice borçlandırdılar. Şimdi de Adamı kısıtladıkça kısıtlıyorlar bakalım ne olacak.
İslami kurallara göre hırsızlara verilen ceza nedir?