Kan Uyuşmazlığı Olursa Ne Olur?

Kan uyuşmazlığı, bazı çiftler arasında görülen bir durumdur. Rh(-) ve Rh(+) kan grubunun birleşimi sonucu meydana gelen kan uyuşmazlığı, tedavi edilmediğinde bebeğin sağlığını tehdit edebiliyor. Peki, Kan uyuşmazlığı olursa ne olur? İşte bu sorunun cevabı…

Hamilelik döneminde bir takım testler istenmektedir. Bu testler arasında kan grubu kontrolleri de bulunur. Eğer bir kan uyuşmazlığı söz konusu ise bu durum gebe anne için zararlı olmamakla birlikte bebek için hafif ya da ciddi problemlere yol açabilir. Günümüzde gebelik döneminde erken tanı ve tedavi ile Rh uyuşmazlığının bebekte doğurabileceği riskler önlenebilmektedir. Peki, kan uyuşmazlığı olursa ne olur? Merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde…

Kan Uyuşmazlığı Nedir?

Rh(-) kan grubuna sahip olan bir annenin Rh (+) bir bebek dünyaya getirecek olması halinde kan uyuşmazlığı denen bir durum ortaya çıkar. Bebeğin RH(+) pozitif kan grubuna sahip olması babadan alındığını açıklar. Bu nedenle tedbir amaçlı gebelikte muayene esnasında anne ve babanın kan grupları öğrenilir. Annenin kan grubu RH (-), babanın kan grubu RH(+) ise kan uyuşmazlığından burada bahsedilebilir. Kan uyuşmazlığı tespit edildiğinde indirek coombos adında bir test uygulanır. Bu test aylık rutin yapılan bir testtir. Kanda dolaşan ve eritrositlere karşı oluşan antikorları araştırmak amacıyla yapılmaktadır.

Kan Uyuşmazlığı Olursa Ne Olur?

Kan uyuşmazlığı ilk gebeliklerde genelde sorun yaratmazken sonraki gebeliklerde; ağrı, anemi, beyin etkilenmesi ve ileri derece sarılık gibi riskler oluşturmaktadır. Annenin Rh faktörünün negatif ancak bebeğin pozitif olması annenin savunma mekanizmasının bebeğin kırmızı kan hücrelerine karşın Rh antikorları üretmesine yol açabilir. Sonuç olarak göbek kordonu ile anneye geçen antikorlar, bebekte kansızlık ileri etapta kalp yetmezliğine neden olabiliyor. Doğumun ardından sarılık takip edebiliyor, ancak Rh uyuşmazlığı nedeniyle ortaya çıkan sarılık durumunda bebeğin kanının değişmesi gerekebiliyor.

Kan Uyuşmazlığı Tedavisi

Kan uyuşmazlığı günümüzde tedavisi mümkün olan bir durumdur. Rh uyuşmazlığı tedavi edilmediğinde bebek sağlığı açısından riskler oluşturabilir. Çiftlerin kan grubuna baktırması ile sorun doğrudan tespit edilebiliyor. Kan uyuşmazlığı tedavisi ile annenin Rh pozitif durumunda karşı antikor üretiminin önüne geçilmesi hedeflenir. Bu yüzden gebeliğin 28. Haftasından Rhogam aşısı uygulanır. Bir düşük, kürtaj, canlı doğum, kısaca tüm doğumların sonucu doğrultusunda uygulanan bir aşıdır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Kansızlık Nasıl Giderilir? Kansızlığa Ne İyi Gelir?
Lösemi Nedir? Lösemi Belirtileri ve Tedavi Süreci…
Vücudumuzda Dolaşan Kan Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız İlginç Bilgiler

Popüler İçerikler

Melih Gökçek, Ankapark’taki Transformers'ları İhtiyaç Sahibi Ailelerin Hakkı Olan Sosyal Yardımlarla Almış!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Beşar Esad’dan İlk Açıklama: “Ülkeden Ayrılmayı ve İstifa Etmeyi Düşünmedim”