Dünyanın ilgisizliği yüzünden iyice trajik bir hal alan açlık felaketi Somali'de 1992 yılının Kasım ayına kadar çoğu çocuk dört yüz bine yakın can aldı.
Altı milyon nüfusa sahip Somali'de açlıktan en fazla etkilenenler çocuklar oldu. 1992 Ağustos'unun sonuna gelindiğinde ülkedeki beş yaşından küçük çocukların dörtte birinin öldüğü bildiriliyordu. Bu tarihten sonra da günde ortalama 5 bin çocuğun açlıktan öldüğü haberleri veriliyordu.
Bu sorunun başlangıcı çeşitli uluslararası gemicilik şirketlerinin, bazı Somalili liderlerle 90'ların başında yaptıkları anlaşmalara dayanıyor. Bu anlaşmalar sonucunda Somali kıyıları zehirli atık deposu gibi kullanılıyordu, çünkü atıkları kıyıya yollamak başka yöntemlere göre çok daha ucuzdu. İç savaşla birlikte bu olay iyice çığırından çıktı. Atıklar arasında radyoaktif maddeler; kurşun, kadmiyum ve cıva gibi ağır metaller; sanayi atıkları, hastane atıkları, kimyasal atıklar, kısaca her türlü zehir bulunuyor. Ancak tüm delillere rağmen bu konuda BM'ye yapılan başvurular dikkate alınmadı, açılan soruşturmalarda bir sonuca varılmadı ve kıyı hiçbir şekilde temizlenmedi.
Tsunami sayesinde ortaya çıkan dev dalgalar Somali kıyılarından uzaklaşırken geride tonlarca kimyasal ve radyoaktif atık bırakmıştı. Bu zehirli kimyasallar on binlerce insanın hastalanmasına, 300 kadar insanın ölmesine neden olmuştu.